Jääkaapissa
pitäisi aina olla jotain hyvää kaalisalaattia, sellaista helppoa joka sopii
monenlaisen ruoan kanssa tai vaikka ihan vaan voileivän päällä syötäväksi.
Piparjuuri toimii kaalin mausteeksi paremmin kuin hyvin. Muun muassa kaalit,
sinapit, lanttu, rypsi, retiisi sekä piparjuuri kuuluvat kaikki samaan
brassicaceae-heimoon ja varmaankin juuri siitä syystä niiden maut sopivat niin
hienosti keskenään.
Yleensä
kaalisalaatin pitäisi saada mehustua yön yli, mutta jos leikkaamisen sijasta kaalin raastaa karkealla raastinterällä,
raaste on melko lailla heti käytettävissä salaattiin. Sitten vaan joukkoon vähän
mausteita, suolaista, hapanta sekä makeaa, niin salaatti valmistuu tuotapikaa.
Piparjuuri-punakaalisalaatti
500
g punakaalia (käytin tähän myös pienen valkokaalinpalan)
1
pieni hapahko omena
0,5
– 1 dl raastettua piparjuurta
1
dl majoneesia
2
rkl glukoosisiirappia
1
rkl valkoviinietikkaa
1
rkl sitruunamehua
¼
tl korianterinsiemeniä
¼
tl sinapinsiemeniä
½
tl suolaa
¼
tl kuivattua tilliä
¼
tl jauhettua kurkumaa
0,5
tl suolaa
0,25
tl rouhittua mustapippuria
Raasta
punakaali karkeahkoksi raasteeksi. Kuori omena, poista siemenkota ja raasta
omena. Raasta piparjuurta melko hienolla raastinterällä. Piparjuuren määrä
pitää maistella ja arvioida jokaisessa salaatissa erikseen, sillä piparjuurten
voimakkuus vaihtelee vuodenajan, kasvupaikan ja kasvuolosuhteiden mukaan. Tässä
vaiheessa on hyvä laittaa piparjuurta vähän varovaisemmin. Sitä voi aina lisätä
lopuksi, jos piparjuuren maku tuntuu hukkuvan muiden salaattiainesten joukkoon.
Sekoita kaikki raasteet keskenään.
Sekoita
keskenään majoneesi, glukoosisiirappi, valkoviinietikka sekä sitruunamehu.
Hierrä kaikki mausteet keskenään morttelissa tasaisen hienoksi jauheeksi ja
lisää majoneesin joukkoon. Sekoita hyvin ja kääntele majoneesi-mausteseos
huolella raasteen kanssa sekaisin. Anna salaatin makujen tasaantua vähän aikaa
ja tarkista lopuksi mausteiden sekä suolan riittävyys. Tarjoile
punakaali-piparjuurisalaatti erilaisten kala- tai liharuokien kanssa.
Tykkäisinköhän tästä...en ole nimittäin piparjuuren ystävä.Täällähän on tapana tehdä parin pyhän yhteydessä punajuurella värjättyä tosi vahvaa piparjuuritahnaa,jonka pelkkä haistaminen tuo kyynelee silmiin......
VastaaPoistaTykätä vai ei - sen tietää jos kokeilee. Piparjuuriraastetta kun voi lisätä punakaalisalaattiin juuri niin vähän kuin vain haluaa. Sen verran vähän laitoin tähän piparjuurta ettei tällä salaatilla meilläkään saa avattua tukkoista nenää :)
VastaaPoistaAllekirjoitan tuon ensimmäisen lauseen täysin! Ja ne kun säilyvätkin sopivasti kauemmin kuin vihersalaattiversiot.
VastaaPoistaTätä pitää kokeilla! Tuota glukoosisiirappiakaan en ole aikaisemmin testannut.
Ihan tavallinen sokerikin käy, mutta kun glukoosisiirappi sattui olemaan siinä käden ulottuvilla, niin... Se on hyvä hunajan korvike, kun ei halua hunajan makua, vaan ainoastaan hiukan makeutta. Muutenhan glukoosisiirappi toimii hyvin mm jätskin valmistuksessa, krokanttiin ym jälkiruokajuttuihin.
VastaaPoistahuippua, kiitos nikseistä @Tuplaespresso!
VastaaPoistaEipä kestä :)
VastaaPoista