Wontonkuori
on n 8x8 cm tuorepastalevy, jonka paksuus on noin 0,5 mm ja joka täytetään sekä
höyrytetään tai keitetään kypsäksi. Pakastepakkauksessa on yleensä noin 40
wontonkuorta, jotka täytyy ottaa jääkaappiin sulamaan noin 12 tuntia ennen
käyttöä. Wonton on oleellinen osa mm kiinalaista keittiötä ja sen valmistamiseen
on olemassa lukuisia reseptejä. Wontonia ei voi
korvata filotaikinalla, mutta jos jaksaa vaivata ja kaulita alle millin
paksuisen pastataikinan, niin siitä voi tehdä omatekoisia wontonkuoria.
Milloinkahan
valmista, pakastettua wontontaikinaa alettaisiin myydä Suomessa muuallakin kuin
vain ja ainoastaan Helsingin Hämeentien Vii-Voanissa? Muualta en nimittäin
monesta yrityksestä huolimatta ole löytänyt tällaisia. Tuntuu vähän tylsältä
postata herkullisen wontonkeiton resepti, kun keiton pääraaka-ainetta ei saa mistään
Helsingin ulkopuolelta. Mutta jospa tämän jälkeen blogin lukijat yksi toisensa
jälkeen alkaisivat kysellä wontonkuoria paikallisista S- ja K-marketeista, niin
tilanteeseen ehkä jonain päivänä saataisiin parannus. Onhan ympäri Suomea
nykyään saatavana avokadoja ja gojimarjojakin, miksei siis jonain päivänä jopa
wontonkuoria. Ehkä. Toivottavasti.
Tässä yksi tapa taitella wontonit kiinni. |
Katkarapu-wontonkeitto
(neljälle)
liemi
1,2
litraa kanalientä (tai 12 dl vettä ja 2 kanaliemikuutiota)
2
rkl soijakastiketta
1
cm pätkä tuoretta inkivääriä
2
kevätsipulia
wontonit
1
paketti wontonkuoria (40 kpl)
250
g kypsennettyjä katkarapuja
0,5
dl ruohosipulisilppua
2
cm pätkä punaista chiliä
2
cm pätkä vihreää chiliä
pikku
ripaus cayennepippuria
maun
mukaan hiukan suolaa
Kuori
ja pilko tuore inkivääri hyvin pieneksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi
viipaleiksi. Mausta kanaliemi soijakastikkeella, inkiväärillä sekä kevätsipulilla.
Leikkaa
katkaravut erittäin pieneksi silpuksi. Poista chileistä siemenet ja pilko
chilit pienen pieniksi paloiksi. Sekoita keskenään katkarapumassa, chilisilppu,
ruohosipuli, cayenne sekä suola ja ala täyttää wontonkuoria:
Annostele
wontonkuoren keskelle noin 0,5 tl täytettä, kostuta reunat kevyesti vedellä ja
taita wontonkuori vastakkaiset kulmat päällekkäin. Paina kolmion keskelle pieni
taitos, käännä kolmio renkaaksi terävät kärjet vastakkain ja yhdistä ne
(tarvittaessa pienen vesitipan avulla). Nosta valmis wonton odottamaan ja täytä
kaikki kuoret samalla tavalla.
Kuumenna
kanaliemi kiehuvaksi ja nosta wontonit liemeen kypsymään 10 kpl kerrallaan,
keittoaika 3 minuuttia. Nosta valmiit wontonit keittokulhon pohjalle. Kun
kaikki 40 wontonia on kypsennetty, tasaa liemi kulhoihin niiden päälle ja nauti
keitto heti kuumana.
Katkaravun
sijasta wontonit voi täyttää vaikkapa sopivasti maustetulla kanajauhelihalla.
Jos wontonin täytteeseen käytetään possua, lihaliemi lienee parempi kuin
kanaliemi.
Wontonkeitto on ihanaa! Enpä tiennyt että ne kuoret pitää ottaa niin aikaisessa vaiheessa jääkaappin. Taas oppii uutta.
VastaaPoistaOlen muutaman wontonpaketin pilannut hätäilyllä. Wontonpaketti voi olla reunoilta sulanut, mutta jos se on keskeltä vielä jäässä, ohuet pastasiivut repeävät irrotettaessa niitä toisistaan.
VastaaPoistaJyväskylässä Seppälän Citymarketin aulassa olevasta etnisestä kaupasta olen ostanut noita :) Ja nytkin taitaa olla pakastimessa paketillinen... saa nähdä koska se tulee vastaan, kun tuhoamme pakasteita lautasille!
VastaaPoistaJa tietysti etnisestä kaupasta :) Kiva kuulla, että niitä myydään edes jostain muuallakin kuin Helsingissä.
VastaaPoistaTeillä päin näyttää näinä päivinä olleen ulkonakin tuollaiset pakastinlukemat, hurrrr...
Joo, oli aika viileä päivä, mutta ah niin kaunista, lumihiutaleita satoi ja ne jäivät toinen toistensa päälle kulmittain. Aivan loistavaa!
VastaaPoistaVoi että on houkutteleva keitto! Oulussa Puolivälinkankaalla kaupan viereisellä parkkipaikalla käy ehkä kerran kuussa lauantaina semmoinen aasialainen kauppa-auto, jossa myydään taikinalevyjä ja kaikkea muutakin jännää. Myös kauppahallin aasiakaupassa on hyvä valikoima.
VastaaPoista@ Campasimpukka
VastaaPoistaOnneksi ulkoilu pakastinkeleilläkin on vain pukeutumiskysymys :)
@ Kotiharmi
Kannattaa siis kääntyä etnisten kauppojen puoleen, jos etsii wontonkuoria. En olisi valmis lyömään kovin isoa summaa vetoa, että kotimainen duopolimme ottaisi näitä pakastimeensa, ainakaan ennen kuin joku huippukokki twiittaisi wontonsopan ihanuudesta ;)
Mutta toisaalta wonton-kuorien tekeminen alusta pitäen ei ole kauhean vaikeaa...Mmm,wontonkeitto,nami:)
VastaaPoistaOlet oikeassa. Ei se ole vaikeaa, mutta sen verran hidasta, että minä ostan wontonkuoret mieluummin valmiina ;)
VastaaPoista