Halusin kokeilla erilaisen keiton
valmistamista. Idea sai alkunsa siitä, että täällä Portugalissa ei ole
siskonmakkaroita, joista tehtyä keittoa alkoi tehdä mieli. Tämän keiton
inspiraationa oli täällä tunnettu keitto caldo verde . Keitto on yksinkertainen
ruoka, johon sen vähäeleisimmässä muodossa
käytetään perunaa, grelosta, oliiviöljyä ja suolaa. Grelos on kaalin ja
parsakaalin sukulainen (ja jonka Suomessa voi korvata lehtikaalilla). Tunnetaan
myös nimellä rapini. Kasvi ei muodosta kerää,vaan sen lehti, varsi ja nuput
ovat syötäviä. Usein keittoon lisätään linguica-makkaraa, jonka voinee korvata
chorizolla. Kokeilemaani versioon laitoin suolattuja possunkyljyksiä. Muutenkin
kokkailin jääkaapin mukaisesti ja aloitetaan niistä suolatuista
possunkyljyksistä:
Muistan äitini joskus tehneen
perunakeittoa, jossa muistini mukaan oli suolassa olleita possunkyljyksiä.
Joskus sitä isältäni kysellessäni hän ei muistanut kyseistä ruokaa. Asia on
jäänyt se verran vaivaamaan, että päätin tempaista reseptin hatusta.
Muistikuvani mukaan possunkyljykset oli suolattu kuten esimerkiksi lahnakin.
Lihat pyttyyn, karkeaa suolaa palojen väliin ja päälle, sitten paino päälle ja
kylmään. Käyttöön otettaessa todennäköisesti huuhdeltiin ylimääräinen suola
pois.
Päätin suolata kokeilukappaleeni
suolaliemessä. Laitoin kattilaan suolaa, sokeria, vettä ja mausteet, kuumensin
ja sekoitin niin, että suola ja sokeri oli kaikki liuennut liemeen. Sitten
jäähdytin liemen ensin liedellä ja sitten jäähtyneenä jääkaapissa kylmäksi.
Sitten possut astiaan, liemi päälle,
lautanen painoksi, kansi kiinni ja jääkaappiin vuorokaudeksi. Voivat varmaan
olla 2-3 vuorokauttakin, mutta yksikin riitti kokeiluuni.
suolatut possunkyljykset
1 ,5 l vettä
1,5 dl karkeaa merisuolaa
1 dl ruokosokeria
2 – 3 kpl laakerinlehteä
1 tl kokonaisia mustapippureita
muutama katajanmarja
muutama katajanmarja
2 kpl valkosipulinkynsiä viipaloituina
pari timjaminoksaa
Laitoin kokeilukappaleeni peruna-lehtikaalikeittoon,
mutta nämä soveltuvat grillaamiseenkin. Liemessä suolaus pitänee lihan
mehevämpänä kuin kuivasuolaus, joka poistaa lihasta nestettä. Mikään ei estä
kokeilemasta kuivamausteilla hierottua possuakin.
Ja sitten siihen varsinaiseen
reseptiin, jossa näitä tarvittiin:
Peruna-lehtikaalikeitto ja
suolattuja possunkyljyksiä
1,5
l vettä
1 kasvisliemiamme
3 suolattua porsaankyljystä
2
kpl sipulia karkeasti
pilkottuna
1 valkosipulinkynsi
viipaloituna
4 minipurjoa viipaloituina
4 perunaa kuutioituina
4 perunaa kuutioituina
oliiviöljyä
1
nippu lehtikaalia (suomessa) tai
grelos couve (kuten pakettini päällä luki) suikaloituna
Kuullota
kattilan pohjalla sipuli oliiviöljyssä ja lisää sitten possunpalaset, kuutioitu
peruna, viipaloidut valkosipuli sekä purjo ja kuuma keitetty vesi
(+kasvisliemiamme). Keitä n. 15 minuuttia (kunnes peruna on lähes kypsää),
lisää lehtikaalisuikaleet ja keitä vielä viitisen minuuttia, jotta kaali
muuttuu raukeaksi. Porsaankyljykset voit kypsentää kokonaisina luineen tai
pilkkoa etukäteen pienemmiksi. Jos pilkot ennen keittämistä, niin laita silti
luut mukaan kypsymään ja antamaan lisämakua keitolle. Poista luut ennen
tarjoilua. Jos keität kokonaisia kyljyksiä, niin nosta ne pois keitosta ennen
tarjoilua, pilko syötävän kokoisiksi paloiksi ja laita ilman luita takaisin
keittoon.
Liemessä
suolaus antoi niin paljon makua possunpaloille, että muita mausteita en
keittoon laittanut, eikä kasvisliemikään ehkä olisi ollut tarpeeseen,
varsinkaan kun siinä olevaa suolaa ei enää erityisesti kaivattu.
Mielenkiintoinen resepti. Haluaisin niin kokeilla lehtikaalia, mutta meidän lähikaupoissa sitä ei ole ollenkaan myynnissä. Ensi kesänä pitää yrittää kasvattaa sitä itse.:)
VastaaPoistaLehtikaalia on kuulemma tosi helppo kasvattaa ja siitä voi korjata satoa vielä lumihangen altakin. Hiukan omintakeinen maku, kieltämättä, mutta oikein hyvää. Joskohan sinne sun upeaan hyötykasvitarhaasi ensi keväänä mahtuisi pieni lehtikaalipenkki :)
VastaaPoistaSauvajyväsellä on juuri nyt hyvä postaus lehtikaalista.