Viikon
hedelmä 42/52: nashipäärynä eli omenapäärynä
Tässä
vaiheessa alkaa tehdä jo aika tiukkaa keksiä uusia hedelmiä “viikon hedelmäksi”.
Taidan nyt jo olla ainakin viikon verran jäljessä laatimastani aikataulusta?
Kokeilin
keittobanaania, mutta vihreänä tai keltaisena, jollaisena sitä käytetään
ruoanvalmistukseen, se olisi ehkä voinut korvata perunan niin maultaan kuin
koostumukseltaankin eli ei siitä postausta tullut… Ihan kokonaan mustaksi kypsyneenä
keittobanaanin tärkkelykset ovat muuttuneet sokereiksi ja silloin taas mielestäni on ihan
se ja sama, käyttääkö jälkiruoan valmistukseen sitä tai tavallista banaania.
Joten se siitä.
Sitten
olisin halunnut laittaa jotain kivaa ruusunmarjasoseesta, mutta sitäpä ei enää
myydäkään suoraan kuluttajille. Ainoa mahdollisuus olisi ostaa sitä tukusta,
jossa sen pieninkin myyntierä on 1,8 kg:n pakkaus. Sinällään vahinko, sillä
ruusunmarja korkeine c-vitamiinipitoisuuksineen olisi aivan loistava
jälkiruoka-aines. Kaikissa vauvanruokatölkeissäkin se on nykyään pilattu
lisäämällä joukkoon päärynää tai vadelmaa. Ruusunmarjaa saa kyllä jauheena
(laitan sitä usein jugurtin joukkoon), mutta se ei ole läheskään sama asia. Eli
ei sitten ruusunmarjaakaan.
No
viimeksi ostin muutaman nashipäärynän eli omenapäärynän. Yritin poimia kaupan
laarista mahdollisimman kypsiä yksilöitä, mutta eihän siellä sellaisia ollut. Laitoin
sitten kivikovat hedelmät neljän vuorokauden ajaksi paperipussiin toivoen, että ne kypsyisivät syöntikelpoisiksi.
Montakohan päivää se oikeasti kestää? Netistä lukemani mukaan omenapäärynä on
puruvastukseltaan kuin omena ja hedelmäliha samalla tavalla rakeinen kuin
päärynä. Tämä pitää paikkansa. Sen sijaan tämän hedelmän mainostettu upea
makeus jäi kyllä kaukaiseksi haaveeksi. Makeutta ei ollut juuri lainkaan ja
makua… eipä oikein senkään vertaa… Mehukkuuskin oli vähän siinä ja siinä. Näin
siinä käy, kun toiselta puolelta maapalloa raahataan tänne raakoja hedelmiä.
Pitäisi varmaan joskus päästä maistamaan nashipäärynää tuoreeltaan sen omalla
kasvupaikallaan jossain Australiassa tai Aasiassa, jotta voisin muodostaa
oikean käsityksen sen mausta. Nyt olin enemmänkin vain pettynyt. Suomesta en
ehkä enää osta näitä hedelmiä, mutta sitkeänä sissinä päätin kuitenkin yrittää
valmistaa tästä jotain koskapa ei niitä nyt viitsi biojätteisiinkään heittää
kun kerran tuli ostetuksi. Mitä siis tehdä kohtalaisen kovasta ja vaatimattoman
makuisesta hedelmästä niin että hedelmän oma maku tulisi mahdollisimman hyvin
esille?
Etsin
netistä erilaisia reseptejä, erityisesti suolaisia ruokia, mutta niitä varten
olisin tarvinnut kypsiä ja makeita yksilöitä jotta omenapäärynän oma (ja varsinkin
näiden yksilöiden lähes olematon) maku ei peittyisi reseptin kaikkien muiden
ainesten makuun. Lopulta päädyin tekemään pienen keikauskakun sekä
nashipäärynäsmoothien. Oli se ihan virkistävää vaihtelua, sillä en ole varmaan ainakaan
kahteenkymmeneen vuoteen leiponut keikauskakkua, ennen kuin nyt taas. Miten se
onkin päässyt niin unohtumaan? Tässä kuitenkin taas yksi retroresepti. Omenapäärynän makukin voimistui aavistuksen verran, kun sen kypsensi. Niin, ja
olihan se smoothiekin ihan juotavaa, vaikka ei siitä maistaessa olisi
osannutkaan sanoa mitä siinä oli. Makua siihen tuli vasta sitten, kun kaadoin
sen takaisin kannuun ja blendasin joukkoon teelusikallisen sinihomejuustoa.
Keikauskakku (omenapäärynästä eli
nashista)
vuoan pohjalle
20
g voita
3
rkl fariinisokeria
pienenpieni
tupsaus muskottipähkinää
2
omenapäärynää
taikina
120
g huoneenlämpöistä voita pieninä paloina
1,5
dl sokeria
2
munaa
2,5
dl vehnäjauhoa
1
tl leivinjauhetta
0,5
tl vaniljasokeria
3
rkl maitoa
koristeeksi
100
g mascarponea
1
dl kuohukermaa
1
rkl sokeria
mintunlehtiä
Valmistele
ensin kakkuvuoka (halk. 22-24 cm). Voitele voilla vuoan reunat ohuelti ja pohja
runsaammin. Ripottele pohjalle tasainen kerros fariinisokeria ja sen päälle
hiukan muskottipähkinää, siis todella vähän ettei muskottipähkinän maku tule
liikaa esille. Poista nashipäärynöistä siemenkodat. Kuori ja leikkaa hedelmät
tasakokoisiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet tasaisesti vuoan pohjalle
fariinisokerikerroksen päälle. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Laita
kulhoon huoneenlämpöinen voi sekä sokeri ja vatkaa ne vaaleaksi ja kuohkeaksi
vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään
jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Siivilöi jauhoseos muna-voivaahdon
joukkoon ja sekoita huolellisesti. Lisää lopuksi maito ja sekoita hyvin.
Kaada
taikina hedelmälohkojen päälle ja tasoita pinta. Laita vuoka ritilälle uunin
alimmalle tasolle ja paista 40-45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ennen kuin
kumoat sen oikein päin. Vatkaa mascarpone, kerma sekä sokeri vaahdoksi ja
tarjoile sitä kakun kanssa.
Omenapäärynäsmoothie
1
omenapäärynä kuorittuna ja pilkottuna
1
dl maitoa
0,5
tl hunajaa
1
tl sinihomejuustoa
Laita
kaikki blenderin kannuun ja pyöräytä tasaiseksi juomaksi.
Kakku on ainakin nätin näköinen! Mä en ole varmaan ikinä edes maistanut nasheja, täytyy pitää silmät auki jos kävelisi vastaan ruokakaupassa.
VastaaPoistaOlen kerran tainnut noita omenapäärynöitä ostaa mutta päätin,että päärynät päärynöinä ja omenat omenina sittenkin jatkossa...
VastaaPoistaHerkullisen näköinen kakku!
@ Riitta
VastaaPoistaAika helposti näiden ohi kaupassa käveleekin kun katsoo, että onpa hailakan värisiä omppuja...
@ Jael
Sinäkin :)
Joskus aina olen omenapäärynöitä ostanut, jos ovat olleet halpoja. Sellaisenaan on tullut syötyä, ja onnekseni olen törmännyt mehukkaisiin yksilöihin. Kovin makeita eivät kylläkään koskaan ole, mutta itse olen pitänyt sen mehukkuuden vuoksi. Keikauskakut on hyviä, ja siihen varmasti sopi omenapäärynäkin hyvin.:)
VastaaPoistaKeikauskakkuun tämä oli ihan omiaan. Täytyy antaa omenapäärynälle vielä joskus uusi mahdollisuus, mutta mieluummin jossain sellaisessa paikassa, jossa sen saa syödä kypsänä tuoreeltaan sellaisena kuin sen kuuluisikin olla :)
VastaaPoistaUnohdin viime kirjoittaa tähän: täällä kotona olemme ostaneet omppupäärynöitä kerran tai kaksi - täysin mauttomia. Kymmenisen vuotta sitten olimme Osakassa omppu-, nashi- ja kakiaikaan. Slurps, että ne ovat kaikki hyviä ja mehukkaita. Ja suuria, isoimmat omput painoivat reilusti yli puoli kiloa ja nashitkin olivat kahden nyrkkini kokoisia. Japanilaisten suhtautuminen hedelmiinkiin on hyvin huolellista, tavaratalojen herkkuosastolla hedelmät pakataan yksitellen pehmeään verkkoon ja omppuhenkilökunta kumartaa kun olet ostanut kaksi palleroasi.
VastaaPoistaKaikkihan ne maistuvat parhailta tuoreina, juuripoimittuina ja hellästi käsiteltyinä :) Japanissa ja paljon muuallakin osataan käsitellä hedelmiä ja Ranskassa on ihanaa, kun myyjä poimii sinulle juuri sen oikean hedelmän joka on parhaimmillaan syötäväksi tänään - tai sen, joka käytetään vasta huomenna.
VastaaPoistaSuomalaisen ruokakaupan arkea hedelmätiskillä:
kauppa-apulainen rompsauttaa hedelmät laatikostaan myyntitiskiin. Muutama hedelmä putoaa maahan, mutta ei se mitään, ne voi aina nostaa takaisin myyntipöydälle. Luonnollisestikaan ei tullut tarkistettua, jäikö sinne uudempien hedelmien alle joitain homehtuneita tai muuten vaan ruskeaksi lommoutuneita...
Valitettavasti...