Yhdelle
hengelle on tylsää laittaa ruokaa. En edes osaa, vaan aina siitä jää toinen annos
jonain toisena päivänä lämmitettäväksi. Olisi niiiiiin paljon helpompaa mennä
ostamaan jokin valmis annos kaupasta, mutta kun ei pysty… Ei vaan pysty. Lisäksi yhden hengen ruokailusta jää
pois tärkeä keskustelu siitä, miten ruokaa olisi voinut parantaa (aina on jotain parantamisen varaa!). Ystävämme
ovat joskus ihmetelleet ”miten te niin kauheasti aina haukutte toistenne
ruokia, kun ne oli ihan hyviä”. Kysehän ei kertaakaan ole ollut haukkumisesta,
vaan rakentavasta kritiikistä, jota kumpikin antaa ja saa – ja mikä parasta, osaa
ottaa vastaan. Ehkä muissa perheissä ei koskaan kommentoida, syödään vaan ja
sanotaan, että hyvää oli? No, joka
tapauksessa tänään ruokalistalla(ni) oli fenkolirisottoa ja nahkoineen
paistettua lohta.
Risottoa laittaessani mieleeni juolahtaa aina MasterCheftuomari Matt Prestonin kommentti: “Across this wide brown land, I've eaten risotto in smart Italian restaurants that has been: a) chalky, b) sludgy, c) gluey, d) full of burst and split grains of rice, e) sticky, f) so solid, like a pudding you could turn it upside down and it won't fall out of its bowl, g) watery, and h) any number of combinations of the above.” Ja vaikka kuinka yrittää välttää noita mokia, siitä ei silti tule täydellistä risottoa. Tänäänkin risotto joutui lohen paistamisen takia odottamaan vähän liian kauan ja se ehti kiinteytyä liikaa (se aikataulutus!). Mutta lohi onnistui hyvin. Itse asiassa en muista milloin, jos koskaan, olen onnistunut tekemään näin täydellisesti paistetun lohifileen. (Pitää itse kehua, kun ei kukaan muukaan nyt ole kehumassa.)
Risottoa laittaessani mieleeni juolahtaa aina MasterCheftuomari Matt Prestonin kommentti: “Across this wide brown land, I've eaten risotto in smart Italian restaurants that has been: a) chalky, b) sludgy, c) gluey, d) full of burst and split grains of rice, e) sticky, f) so solid, like a pudding you could turn it upside down and it won't fall out of its bowl, g) watery, and h) any number of combinations of the above.” Ja vaikka kuinka yrittää välttää noita mokia, siitä ei silti tule täydellistä risottoa. Tänäänkin risotto joutui lohen paistamisen takia odottamaan vähän liian kauan ja se ehti kiinteytyä liikaa (se aikataulutus!). Mutta lohi onnistui hyvin. Itse asiassa en muista milloin, jos koskaan, olen onnistunut tekemään näin täydellisesti paistetun lohifileen. (Pitää itse kehua, kun ei kukaan muukaan nyt ole kehumassa.)
Fenkolirisotto
1
fenkoli (n. 200 g)
1
pieni keltasipuli
1
valkosipulinkynsi
2
rkl voita
1,5
dl risottoriisiä
0,5
dl valkoviiniä
5
dl kasvislientä
3
isohkoa kuivattua salvianlehteä
40
g Mustaa Koskenlaskijaa
hiukan
mustapippuria myllystä
(suolaa
jos tarvitsee)
Viipaloi
fenkoli mandoliinilla mahdollisimman ohuiksi (1-2 mm) viipaleiksi. Leikkaa
sipuli ja valkosipulinkynsi oikein pieniksi kuutioiksi. Sulata voi kattilassa
ja lisää sipulit sekä valkosipulit ja kuullota niitä pari minuuttia. Lisää
fenkoliviipaleet ja jatka kuullottamista viitisen minuuttia. Lisää riisi ja
sekoittele niitä kasvisten joukossa toiset viisi minuuttia. Lisää valkoviini ja
hämmentele seosta kunnes neste on lähes haihtunut. Murenna joukkoon
salvianlehdet ja lisää puolet kasvisliemestä ja odota että neste imeytyy riisiin.
Lisää loppu kasvisliemi ja anna risoton hautua lähes kypsäksi. Lisää viimeksi
Koskenlaskija pieninä paloina ja sekoittele kunnes juusto on sulanut. Mausta
mustapippurilla.
Nahkoineen paistettu lohifilee
2
kpl noin 130 g suomustettua, nahallista lohifileetä
1
rkl voita
suolaa
sokeria
valkopippuria
puolikas
limetti
Ota
lohifileet huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista ja mausta suolalla,
ripauksella sokeria, valkopippurilla ja muutamalla tipalla limettimehua. Laita
fileet talouspaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Näin paperi kuivaa
ylimääräisen kosteuden ja nahasta tulee syötävän rapea.
Sulata
voi kuumalla paistinpannulla ja laita lohifileet siihen nahkapuoli alaspäin.
Kypsennä kunnes lohi näyttää lähes valmiilta. Käännä fileet ja kypsennä
toiselta puolelta vielä 10-15 sekuntia jotta saat molemmin puolin kauniin
paistopinnan. Koristele fenkolitöyhdöllä ja tarjoile heti.
Minä en ole montaa risottoa tehnyt, mutta kun olen tehnyt, olen koittanut valita muut komponentit niin, että risotto on se, jota odotetaan. Juuri tuon aikataulutusvaikeuden takia. ja siltikin onnistuminen on aina ihan sattuman kauppaa, tuntuu...
VastaaPoistaRisottoa odotetaan, samoin kuin pastaa. Arvioin väärin lohen paistumiseen kuluvan ajan.
VastaaPoistaMutta ei se mitään, kun itse joutui syömään :) Eikä se nyt onneksi oikeastaan muutenkaan ole ihan yhtä nokonuukaa kuin jossain ammattikeittiössä. Hyvä syy olla pelkkä ruokaharrastaja eikä haaveillakaan ammattilaisurasta.
Hyvän näköinen annos.:)
VastaaPoistaYhden hengen annoksia on vaikea valmistaa. Kyllä sitä ruokaa aina tuppaa tulemaan vähän ylimääräistäkin. Eikä pelkästään itselle tosiaan ole edes innostavaa kokata.
Annoksen kuvaaminen vie myös aina oman aikansa, joten harvoin risotto enää parhaimmillaan on siinä vaiheessa, kun vihdoin pääsee syömään.;)
Yhden hengen annoksia? Kuka sellaisia osaa tehdä...
VastaaPoistaMutta onneksi on tämä bloggaaminen, ettei tule kuitatuksi päivän (tai kahden tai kuuden...) syömisiä vaikkapa munakkaalla ja muutamalla voileivällä :)