TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Viettelevää viikunaa salaatissa ja jälkiruoassa



Viikon hedelmä  39/52:  Viikuna

Monen muun herkun lisäksi myös viikuna on tämän ajan kausiruokaa.


Viikuna + vuohenjuusto (tai feta tai sinihomejuusto tai parmesaani) + punajuuri + ilmakuivattu kinkku (prosciutto) + balsamiviinietikka + hunaja = idioottivarma yhdistelmä, josta saa aikaan herkullisen salaatin, piirakan tai paistoksen. Nämä maut toimivat yhdessä niin hyvin, että niistä tehty ruoka onnistuu aina.



Viikunasalaatti

tuoreita viikunoita
sinihomejuustoa (tai vuohenjuustoa tai fetaa tai parmesaania)
(paahdettua) punajuurta
prosciuttoa
(myös grillattu kana sopii hyvin tähän salaattiin)
kevyesti ryöpättyä lehtikaalia
kevätsipulia
rucolaa
lehtipersiljaa

kastike
1,5 rkl balsamiviinietikkaa
0,5 dl öljyä
1,5 rkl hunajaa
1 tl dijon sinappia
1 tl tuoretta rosmariinia
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita kastike ensin ja anna sen maustua puolisen tuntia ennen käyttöä.

Pienennä ainekset, asettele niitä lautasille syöjien nälkäisyyden mukaan ja lusikoi kastiketta päälle. Nam!





Tämä on kovin makea leiväksi, mutta jotta sitä voisi nimittää kakuksi, taikina tarvitsisi vielä enemmän sokeria. Muistuttaa vähän siis kumpaakin, mutta ei oikein kumpaakaan. Viipaloituna tämä ”leipäkakku” sopii hyvin niin pikaiseksi energiavälipalaksi kuin juustojen sekä portviinin seuraksi ja kakunpala sopii erinomaisesti yhdistettäväksi myös sitä seuraavan reseptin vuohenjuustoviikunoihin.

 
Viikuna-saksanpähkinäleipä

4 dl vehnäjauhoa
0,75 dl ruisjauhoa
0,25 dl leipämallasta
0,5 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,25 tl jauhettua muskottipähkinää
0,5 tl suolaa
4 tuoretta viikunaa
4 (puoli)kuivattua viikunaa
2 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
1 dl maitoa
150 g crème fraichea
1 dl tummaa siirappia
2 rkl ruokaöljyä
0,5 tl valkoviinietikkaa
2 munaa

Sekoita keskenään kuivat aineet: vehnäjauho, ruisjauho, leipämallas, sokeri, leivinjauhe, sooda, muskottipähkinä ja suola.

Leikkaa viikunat pieniksi paloiksi ja rouhi saksanpähkinät.

Sekoita keskenään maito, crème fraiche, siirappi, ruokaöljy, valkoviinietikka ja kananmunat. Vatkaa seosta sen verran, että rakenne rikkoutuu.

Kaada nesteet, viikunat ja saksanpähkinät kuivien aineiden joukkoon ja sekoita kevyesti kunnes kaikki on sekaisin, mutta älä vatkaa.

Kaada taikina kahteen voideltuun pitkänomaiseen leipävuokaan ja kypsennä uunissa 175 asteessa 45-60 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä 45 minuutin kohdalla. Anna valmiin kakun levätä pari tuntia ennen kuin leikkaat sen viipaleiksi.





Vuohenjuustolla täytetyt paahdetut viikunat

4 tuoretta viikunaa
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Kolatun Verneri)
1 rkl hyvää balsamiviinietikkaa
0,5 dl juoksevaa hunajaa
ruokaöljyä

Sekoita keskenään balsamiviinietikka sekä hunaja ja lämmitä hiukan. Leikkaa viikunoihin ristiviilto, joka ulottuu ¾ kärjestä alaspäin. Avaa viikunat kukan muotoon ja aseta keskelle sormenpään kokoinen pala vuohenjuustoa. Valuta vuohenjuuston päälle pieni tilkka balsamicohunajaa ja paista viikunoita öljytyssä uunivuoassa 225 asteessa noin 12 minuuttia tai kunnes viikunat ovat pehmenneet.


Leikkaa lautaselle sentin paksuinen siivu viikuna-saksanpähkinäleipää ja aseta uunista tullut viikuna leipäpalan viereen. Valuta näiden päälle hiukan balsamicohunajaa ja tarjoile heti.
(Kun jälkiruoka oli syöty, juolahti mieleen, miltähän se olisi maistunut vaniljajäätelön kanssa. Mutta kun viikunat oli loppu, niin kokeilu jää johonkin toiseen kertaan.)




2 kommenttia:

  1. Mmmmm...viikunoita. Ei mulla muuta.

    VastaaPoista
  2. Kun nämä loppuivat, meilläkään ei ollut sanoa muuta kuin Mmmmm...

    VastaaPoista