Raakajauheliha- eli tartarpihviä kutsutaan joskus
myös nimellä filet Americain. Raakalihapihvi valmistetaan yleensä laadukkaasta
naudanpaistista tai -fileestä joko lihamyllyssä jauhamalla tai veitsellä pilkkomalla. Pihvin
lisäkkeinä Suomessa käytetään yleisimmin sipulia, kaprista, etikkapunajuurta ja
säilykekurkkua sekä raakaa kananmunan keltuaista. Makuasia, laittaako
kasviksista pienet kasat pihvin viereen lautaselle ja keltuaisen pihvin päälle
painettuun kuoppaan, vai sekoittaako nämä kaikki jauhelihan joukkoon jo ennen
tarjoilua. Muina lisäkkeinä voi olla salaattia ja leipää, ranskalaiset perunat tms.
Tartarpihvistä tulee myös loistava kylmä hampurilainen, tartarburgeri, kun kaikki ainekset sekoitetaan yhteen ja pihvi laitetaan rapeakuorisen ranskalaistyyppisen sämpylän väliin. Nam!
Tartarpihvistä tunnetaan myös kevyesti joko molemmin puolin tai vain toiselta puolelta kypsennetty versio, mutta minun mielestäni se on vain huonosti kypsennetty jauhelihapihvi, kun ainoa oikea tartarpihvi tarjoillaan täysin raakana. Naudanlihan sijasta tartarpihviin voidaan käyttää jotain muuta lihaa, kuten hevosta, tai sitten kaloista lohta tai tonnikalaa. Raakana.
Tartarpihvistä tulee myös loistava kylmä hampurilainen, tartarburgeri, kun kaikki ainekset sekoitetaan yhteen ja pihvi laitetaan rapeakuorisen ranskalaistyyppisen sämpylän väliin. Nam!
Tartarpihvistä tunnetaan myös kevyesti joko molemmin puolin tai vain toiselta puolelta kypsennetty versio, mutta minun mielestäni se on vain huonosti kypsennetty jauhelihapihvi, kun ainoa oikea tartarpihvi tarjoillaan täysin raakana. Naudanlihan sijasta tartarpihviin voidaan käyttää jotain muuta lihaa, kuten hevosta, tai sitten kaloista lohta tai tonnikalaa. Raakana.
Tartarpihvi, steak tartare
(määrät
per henkilö)
150-200
g vastajauhettua paistijauhelihaa
1
rkl sipulia pieninä kuutioina
2
rkl maustekurkkua pieninä kuutioina
2
rkl etikkapunajuurta pieninä kuutioina
1
rkl kapriksia
1
raaka keltuainen
suolaa
pippuria
muutama
endiivinlehti
rucolaa
pieni
pätkä kevätsipulia
vinaigrettea
(pieni
siivu leipää)
Taputtele
jauhetusta lihasta pihvi ja paina sen pinnalle keltuaisen kokoinen kuoppa. Lusikoi pihvin viereen pieniksi pilkotut kasvikset.
Laita endiivinlehtiin pieneksi revittyä rucolaa ja hienoksi leikattua kevätsipulia
sekä pieni tilkka vinaigretteä. Valuta viimeksi pihvin päälle keltuainen ja
rouhi annokseen maun mukaan suolaa ja pippuria. Leivän voi kevyesti paahtaa
pannulla öljyssä ja valkosipulissa. Tarjoile heti.
Söin tartaria ensimmäisen kerran joskus vuosia sitten siellä Bourdainin Les Hallesissa ja ihastuin oitis! En kylläkään ole tohtinut itse koskaan kotona kokeilla. Jauhoitko lihan itse?
VastaaPoistaEi tartarpihviä kannata arastella, jos vain muuten pitää lihasta. Kun ostaa hyvän lihanpalan ja jauhaa itse, niin tietää mitä saa. Suomessa voi syödä munankeltuaisiakin raakana toisin kuin useimmissa muissa maissa.
VastaaPoistaJoskus kauan sitten sinkkuvuosina saatoin töistä tullessani käväistä kaupasta hakemassa varttikilon hyvää paistijauhelihaa ja pari rapsakkaa sämpylää (itse asiassa aika useinkin). Sitten sämpylät halki, sipaisu voita, jauhelihat tasan sämpylänpuolikkaille ja päälle ripaus suolaa ja pippuria. Aivan loistava iltapala, jonka valmistus vei aikaa vähemmän kuin syöminen :)
Olen laittanut jauhelihan sekaan myös Worcesterhsire-kastiketta pienen lirauksen.
VastaaPoistaMyös huuhdotut kilohailianjovikset sopii hyvin kehiin.
Nekin toimii hyvin tartarin kanssa. Itse asiassa "Wörsteri" taitaa olla ihan klassikko tartarin joukossa.
VastaaPoista