Katkarapukastike
vie suoraan 1970-luvulle, jolloin katkaravut olivat suomalaisessa ruokapöydässä
uutta ja ihmeellistä, huippumuodikasta ruokaa. Katkarapuja tarjoiltiin
illanistujaisten ateriana askarreltavaksi jokirapujen tapaan, niillä
päällystettiin sen ajan toinen uusi trendiruoka, pizza, ja niitä haudutettiin
mausteisessa kastikkeessa riisin kanssa tarjottavaksi.
Tämä
resepti lienee alkujaan poimittu jostain lehdestä kauan, kauan sitten. Nyt teki
mieli laittaa jotain hyvää katkaravuista ja muistin tämän. Kun en löytänyt
arkistoistani ohjetta kirjallisena, varmistin vielä aineet
soittamalla tyttärelleni. Sielläkin kokataan (tällä edelleen hyvällä reseptillä)
klassikkoruokaa jo kolmannelle sukupolvelle.
Curry-omena-katkarapukastike
1
rkl voita
1
kookas omena (ei hapan lajike)
1
iso sipuli
1
tl currya
1
rkl vehnäjauhoja
3
dl kermaa
1
rkl ketsuppia
suolaa
valkopippuria
myllystä
1
pussi (300 g) pakastekatkarapuja
iso kourallinen lehtipersiljaa silputtuna (tämän vuosikymmenen parannus reseptiin)
Kuori
omena, poista siemenkota ja pilko pieniksi kuutioiksi, samoin kuin sipuli.
Sulata pannulla voita ja lisää sinne sipulikuutiot. Kuullottele hetki, mausta
suolalla ja lisää omenakuutiot. Kuullota hetkinen, lisää curryjauhe ja sekoittele.
Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja anna niiden kypsyä. Lisää vielä nokare voita
jos tuntuu tarpeelliselta. Lisää kerma, sekoita ja anna kiehua.
Sulata
katkaravut, valuta ne ja puristele vielä nyrkissä niistä liika neste pois. Kun
kastike on kypsynyt, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Lopuksi lisää joukkoon katkaravut. Älä anna enää kiehua, vaan ota pois levyltä
ja sekoita katkaravut sekä ketsuppi sipulin ja omenan joukkoon. Ei liikaa
ketsuppia, vain vähän. Se antaa mukavasti lisäväriä kastikkeeseen. Katkaravut
lämpiävät kastikkeen joukossa. Jos niitä keittää, ne muuttuvat sitkeiksi. Lisää viimeksi lehtipersilja.
Tarjoile
riisin tai pastan kanssa. Maistuu pikkusuolaisena iltapalana tai pääruokana.
Hyvää myös paahtoleivän kanssa tai lämpimän patongin täytteenä.
Ensimmäisen kerran, kun tutustuin katkarapuihin, ne olivat pakatut korkeisiin kapeisiin lasipurkkeihin suolaliemessä. Mahtaakohan niitä vielä olla sellaisissa? :)
VastaaPoistaNämä kolmen sukupolven perintöreseptit ovat aina erityisiä. Minullakin on monenmonta perintöreseptiä, jotka tehdään aina samalla tavalla.
VastaaPoista@ Campasimpukka
VastaaPoistaOlen jossain isommassa marketissa (CM, Stocka) nähnyt suolaliemeen säilöttyjä katkarapuja. Tavaran kierto pitää silloin olla aika hyvä ettei tule hävikkiä. Pakastekatkikset säilyvät pidempään :)
@ Jonna
Niinpä :) Toivottavasti nämä (mini)juniorikokit aikanaan välittävät parhaat reseptit sitten taas eteenpäin seuraavalle sukupolvelle.