Viikon
hedelmä 38/52: puolukka
Eviran
lisäaineoppaassa on pieni anekdootti:
"Mistä on pienet puolukat
tehty?
Vedestä,
sokerista, kuiduista,
vitamiineista,
kivennäisaineista,
hapoista
(E 200, E 210), hyytelöimisaineista
(E
440), väriaineista
(E
160a, E 163) ja aromeista.
Niistä
on pienet puolukat tehty."
Puolukkaa
luontaisine lisäaineineen kannattaa käyttää nyt kun niitä saa
tuoreena. Ja erään lisäaineen ansiosta puolukka säilyy viileässä ihan
ensiluokkaisena jopa pelkkään veteen säilöttynä. Ilman suolaa, ilman sokeria,
ilman etikkaa, vain veden (ja kannen) peittämänä, puolukan oman bentsoehapon
ansiosta. Sieltä purkista (tai ämpäristä) voi sitten talven mittaan käydä
kauhaisemassa tarpeen mukaan aina sopivan määrän ihan tuoreen veroista puolukkaa.
vanhempia
puolukkareseptejä tässä blogissa:
Pappilan parempi hätävara
(kahdelle)
2
dl mehustettua puolukkaa
5-6
rkl kinuskikastiketta
2
dl rahkakermavaahtoa
10-12
kpl kaurakeksejä
Pullavanukas
ja pappilan hätävara sekoitetaan usein keskenään. Pullavanukas on se, joka tehdään kuivuneista pullista tai leivistä
kastamalla ne munamaitoon, lisäämällä hilloa ja lopuksi paistamalla nämä
uunissa. Pappilan hätävara
puolestaan on nopea kerrosjälkiruoka, eräänlainen suomalainen trifle, niiltä
ajoilta kun kukaan tässä maassa ei ollut vielä kuullutkaan sanaa trifle.
Tavallista ”paremman” tästä tekee kinuskikastike ja rahkakermavaahto.
Pappilan
hätävara kootaan laseihin kerroksittain. Keksiä erikokoisina muruina,
kermavaahtoa, puolukkaa survottuna ja kokonaisina, kinuskia jne niin kauan kuin
aineksia riittää. Nautitaan heti ennen kuin keksinmurut vettyvät.
Loppujen
lopuksi ei ole niin nokonuukaa, mitä siihen jälkiruokalasiin kerrostaa ”pappilan
hätävaraksi”. Meillä nyt vaan sattui olemaan käsillä paljon puolukkaa.
Keksinmurut voi korvata korpuilla tai vaikka kuivahtaneilla brownieseilla. Rahkakermavaahdon sijaan voi käyttää tavallista kermavaahtoa, jugurttia tai vaniljakiisseliä. Puolukan tilalle voi lusikoida mansikkahilloa tai pakastemansikoita jne.
Siis kirjaimellisesti: sitä mitä kaapista löytyy hätävaraksi, kun pitää taikoa jotain hyvää syötävää.
Keksinmurut voi korvata korpuilla tai vaikka kuivahtaneilla brownieseilla. Rahkakermavaahdon sijaan voi käyttää tavallista kermavaahtoa, jugurttia tai vaniljakiisseliä. Puolukan tilalle voi lusikoida mansikkahilloa tai pakastemansikoita jne.
Siis kirjaimellisesti: sitä mitä kaapista löytyy hätävaraksi, kun pitää taikoa jotain hyvää syötävää.
Nopea ruispuolukkapuuro
ruishiutaleista
(kahdelle)
5
dl vettä
1/4
tl suolaa
2
dl ruishiutaleita
3
dl puolukoita
1
dl sokeria
Tässä
puurossa marjoja ei keitetä, vaan ne lisätään vasta melko lopuksi, jotta
puolukan sisältämät folaatit, c-vitamiini ja muut ”E-koodiaineet” eivät liikaa
häviäisi kuumennettaessa. Monessa ruispuolukkapuuron reseptissä puolukan määrä on
huomattavasti pienempi, mutta nopeasti keitettävä hiutalepuro vaatii mielestäni suuremman annoksen marjojen makua kuin ruisjauhoista pitkään
hauduttamalla valmistettu ruispuolukkapuuro.
Kaada
kattilaan vesi sekä suola ja kun vesi kiehuu, lisää ruishiutaleet ja sekoita.
Anna puuron hautua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Survo puolukat ja sokeri
keskenään ja lisää ne ruishiutalepuuron joukkoon. Sekoita hyvin, sammuta
keittolevy ja anna puuron hautua kannen alla 10 minuuttia jotta puolukat
lämpenevät ja antavat puurolle makua. Sekoittele puuroa muutaman kerran
haudutuksen aikana. Lautasella voi sitten lisätä puuron joukkoon haluamansa
määrän sokeria ja maitoa tai vaikka kermaa.
Siis pelkkää lisäainetta ja vettä koko marja ;-) suhteuttaa taas hyvin tämänkin keskustelun, joka tasaisesti velloo vaillinaisilla tiedoilla.
VastaaPoistaNiinpä... Ajatteles, millaisen määrän mekin söimme terveellisen puuron joukossa sorbiinihappoa, bentsoehappoa, askorbiinihappoa, pektiiniä, karotenoideja, antosyaaneja, aromiaineita ym :)
VastaaPoistaLisäainekeskustelu velloo netissä joskus aika hurjana, mutta annas olla kun nämä lisäainefoobikot pääsevät kaupan karkkihyllyn kohdalle, niin kaikki paha hautautuu sinne sokerin alle :)