Monen
muun herkun lisäksi myös viikuna on tämän ajan kausiruokaa.
Viikuna
+ vuohenjuusto (tai feta tai sinihomejuusto tai parmesaani) + punajuuri +
ilmakuivattu kinkku (prosciutto) + balsamiviinietikka + hunaja = idioottivarma
yhdistelmä, josta saa aikaan herkullisen salaatin, piirakan tai paistoksen.
Nämä maut toimivat yhdessä niin hyvin, että niistä tehty ruoka onnistuu aina.
Viikunasalaatti
tuoreita
viikunoita
sinihomejuustoa
(tai vuohenjuustoa tai fetaa tai parmesaania)
(paahdettua)
punajuurta
prosciuttoa
(myös
grillattu kana sopii hyvin tähän salaattiin)
kevyesti
ryöpättyä lehtikaalia
kevätsipulia
rucolaa
lehtipersiljaa
kastike
1,5
rkl balsamiviinietikkaa
0,5
dl öljyä
1,5
rkl hunajaa
1
tl dijon sinappia
1
tl tuoretta rosmariinia
ripaus
suolaa
mustapippuria
myllystä
Sekoita
kastike ensin ja anna sen maustua puolisen tuntia ennen käyttöä.
Pienennä
ainekset, asettele niitä lautasille syöjien nälkäisyyden mukaan ja lusikoi
kastiketta päälle. Nam!
Tämä
on kovin makea leiväksi, mutta jotta sitä voisi nimittää kakuksi, taikina
tarvitsisi vielä enemmän sokeria. Muistuttaa vähän siis kumpaakin, mutta ei
oikein kumpaakaan. Viipaloituna tämä ”leipäkakku” sopii hyvin niin pikaiseksi
energiavälipalaksi kuin juustojen sekä portviinin seuraksi ja kakunpala sopii
erinomaisesti yhdistettäväksi myös sitä seuraavan reseptin vuohenjuustoviikunoihin.
Viikuna-saksanpähkinäleipä
4
dl vehnäjauhoa
0,75
dl ruisjauhoa
0,25
dl leipämallasta
0,5
dl sokeria
1,5
tl leivinjauhetta
0,5
tl ruokasoodaa
0,25
tl jauhettua muskottipähkinää
0,5
tl suolaa
4
tuoretta viikunaa
4
(puoli)kuivattua viikunaa
2
dl rouhittuja saksanpähkinöitä
1
dl maitoa
150
g crème fraichea
1
dl tummaa siirappia
2
rkl ruokaöljyä
0,5
tl valkoviinietikkaa
2
munaa
Sekoita
keskenään kuivat aineet: vehnäjauho, ruisjauho, leipämallas, sokeri,
leivinjauhe, sooda, muskottipähkinä ja suola.
Leikkaa
viikunat pieniksi paloiksi ja rouhi saksanpähkinät.
Sekoita
keskenään maito, crème fraiche, siirappi, ruokaöljy, valkoviinietikka ja
kananmunat. Vatkaa seosta sen verran, että rakenne rikkoutuu.
Kaada
nesteet, viikunat ja saksanpähkinät kuivien aineiden joukkoon ja sekoita
kevyesti kunnes kaikki on sekaisin, mutta älä vatkaa.
Kaada
taikina kahteen voideltuun pitkänomaiseen leipävuokaan ja kypsennä uunissa 175
asteessa 45-60 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä 45 minuutin kohdalla. Anna
valmiin kakun levätä pari tuntia ennen kuin leikkaat sen viipaleiksi.
Vuohenjuustolla täytetyt paahdetut
viikunat
4
tuoretta viikunaa
pehmeää
vuohenjuustoa (esim. Kolatun Verneri)
1
rkl hyvää balsamiviinietikkaa
0,5
dl juoksevaa hunajaa
ruokaöljyä
Sekoita
keskenään balsamiviinietikka sekä hunaja ja lämmitä hiukan. Leikkaa viikunoihin
ristiviilto, joka ulottuu ¾ kärjestä alaspäin. Avaa viikunat kukan muotoon ja
aseta keskelle sormenpään kokoinen pala vuohenjuustoa. Valuta vuohenjuuston
päälle pieni tilkka balsamicohunajaa ja paista viikunoita öljytyssä uunivuoassa
225 asteessa noin 12 minuuttia tai kunnes viikunat ovat pehmenneet.
Leikkaa lautaselle sentin paksuinen
siivu viikuna-saksanpähkinäleipää ja aseta uunista tullut viikuna leipäpalan
viereen. Valuta näiden päälle hiukan balsamicohunajaa ja tarjoile heti.
(Kun jälkiruoka oli syöty, juolahti mieleen, miltähän se olisi maistunut vaniljajäätelön kanssa. Mutta kun viikunat oli loppu, niin kokeilu jää johonkin toiseen kertaan.)