Varmaankin jokainen vanhemman polven veneilijä,
joka on reissullaan pysähtynyt Maarianhaminan länsisataman vierasvenesatamaan, on kuullut ”Segliksen leivästä”. Useimmat heistä ovat myös maistaneet
sitä. Lämmin voileipä, jonka makuyhdistelmä - vaalea leipä, naudanlihapihvi, makea sinappi ja piparjuuritahna - on kokolailla täydellinen paketti. Kun kesäloman venereissulla käveltiin ÅSS:n laituria Paviljongin suuntaan,
kysymys kuului: ”Mitä syötäis, vai Seglis?”. Seglis ja olut, se kuului venelomaan.
Sitten jossain vaiheessa ravintoloitsija vaihtui ja kuten silloin aina
tapahtuu, ruokalista myllätään uusiksi. Sen teki myös Mikael Björklund. Mutta meidän venekuntamme, kuten ehkä jokunen muukin, oli pettynyt siitä että klassikoksi (ainakin meille)
muodostunutta annosta ei enää saanut ÅSS:ltä, olkoon uusi ravintoloitsija
vaikka kuinka monen maan ”vuoden kokki”. Toisaalta Segliksen leivän resepti on
niin yksinkertainen, tai ainakin luulemme niin, että sellaisen valmistaa
kätevästi itsekin. Ja on niitä tehtykin.
Itse
asiassa Segliksen leipä pitäisi nostaa samaan klassikkoannosten sarjaan muiden
lämpimien voileipien, Oopperaleivän, Oskarinleivän, Metsästäjänleivän ja
Kappelileivän kanssa, vaikka Seglis ei lienekään ollut erityisen tunnettu
veneilijäpiirien ulkopuolella. Joka tapauksessa M hemmotteli minua eilen
Segliksellä. Tässä Segliksen resepti niin aitona ja yksinkertaisena kuin me sen
muistamme. Mikäli joku bloggari tai jonkun tuttava, kokki, purjehtija tms, tietää vielä aidomman ja oikeamman "the" reseptin tähän herkkuun, olisimme hyvin iloisia jos joku vinkkaisi sen meillekin.
Segliksen leipä
ranskanleipää
hyvin
riippunutta naudan fileepihviä
suolaa ja mustapippuria myllystä
suolaa ja mustapippuria myllystä
makeaa
kotisinappia
piparjuuritahnaa
jotain
salaatin tapaista koristeeksi
Poista
ranskanleivästä kuori ja leikkaa leipä suurin piirtein pihvin kokoisiksi
viipaleiksi. Grillaa tai pariloi leipä ja pihvi. Mausta pihvi suolalla ja mustapippurilla. Laita lautaselle leipä ja levitä sen
päälle ensin kerros makeaa kotisinappia ja sitten kerros tujua
piparjuuritahnaa. Asettele pihvi näiden päälle ja koristele annos jollain
salaatin tapaisella.
Nauti
Seglis hyvässä seurassa oluen kera.
Hyvältä näyttää ja kuulostaa.:) Onneksi leipä on helppo itsekin valmistaa, vaikka olisihan se varmasti kiva, jos sitä edelleen saisi veneilyreissuillakin valmiina.
VastaaPoistaNam! Nyt tuli nälkä, taidan mennä jääkaapille katsomaan voileipätarvikkeita... ;)
VastaaPoistaToivottavasti siellä on Seglikseen sopivat tarvikkeet, sitä olutta unohtamatta :)
VastaaPoista