Mustikasta
väitetään sen olevan suomalaista superfoodia. Mitään terveysväittämiä ei
kuitenkaan enää lain mukaan saa esittää sen enempää mustikasta kuin maapallon
toiselta puolelta tuotavista lisäravinteistakaan. Joka tapauksessa on täysin
luvallista sanoa, että minun mielestäni mustikka maistuu hyvältä ja että se on
parhaimmillaan jossain leivonnaisessa.
Kumpaa saisi olla? Tavallisia pieniä vai jättikokoisia pensasmustikoita? |
Yleensä
olen tehnyt hyydytettäviin juustokakkuihin keksipohjan ja paistettaviin olen
valmistanut ihan oikean pohjataikinan. Tällä kertaa kokeilin tehdä keksipohjan
myös tällaiseen paistettavaan versioon ja onnistuuhan se näköjään näinkin.
Vähän sen keksijauhelman voi valui vuoan pohjan ja reunan liitoskohdasta, mutta
ei siitä isoa sotkua syntynyt. Halusin kuitenkin nimenomaan Bastognen maun
juustokakun pohjaan ja näin se kävi kätevästi. Reseptissä mainituista tuotemerkeistä
huolimatta tämä ei ole mainospostaus, vaan olen jokaiseen henkilökohtaisesti erityisen tykästynyt ja ostanut ne
ihan omalla rahalla.
Reseptin
Peltola Blue sinihomejuusto saattaa herättää ihmetystä. Sitä ei kuitenkaan
missään tapauksessa pidä jättää pois! Mustikka, kaneli, limetti, vanilja ja
sinihomejuusto ovat yhdessä aivan mahtavan hieno yhdistelmä. Tässä
sekoitussuhteessa mikään reseptin aineksista ei hyökkää päälle, vaan
lusikallisessa kakkua ne kaikki sekoittuvat todella tasapainokseksi suupalaksi. Kannattaa kokeilla. Tästä tuli yksi parhaista, ellei jopa
paras paistettu juustokakku, mitä koskaan olen tehnyt. Jos tästä jotain vielä pitäisi korjata, niin kanelikermavaahto voisi olla hiukan löysempää ja sitä pitäisi olla paljon enemmän.
Paistettu
juustokakku on parhaimmillaan paistamista seuraavana päivänä, kun kaikki maut
ovat ehtineet rauhassa tasaantua.
Paistettu sininen juustokakku
pohja (irtopohjavuokaan halk. n 24
cm)
1
paketti (260 g) LU Bastogne keksejä
0,5
tl kanelia
120
g sulatettua voita
täyte
400 g Philadelphia tuorejuustoa
150 g crème fraichea
2
rkl limettimehua
200
g (metsä)mustikoita soseutettuna
150
g Peltola Blue sinihomejuustoa
2
dl sokeria
1
rkl vaniljasokeria
0,5
dl maissitärkkelystä
3
munaa
200
g kokonaisia (metsä)mustikoita
päälle koristeeksi
kokonaisia
mustikoita (tähän käy pensasmustikatkin)
kuohukermaa
ripaus
kanelia
Valmista
ensin pohja. Rouhi keksit hienoksi. Sulata voi ja sekoita siihen kaneli. Kaada
voi keksijauhelman joukkoon ja sekoita hyvin. Taputtele seos tasaisesti
voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin vähintään
puoleksi tunniksi.
Sekoita
Philadelphiajuusto ja crème fraiche hyvin keskenään. Soseuta mustikat,
sinihomejuusto ja limettimehu sauvasekoittimella. Vatkaa munat, sokeri, vaniljasokeri ja
maissitärkkelys kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa tuorejuustoseos ja munavaahto
voimakkaasti yhteen. Lisää mustikka-homejuustosose ja sekoita kunnes täyte on
kauttaaltaan tasaväristä. Lisää viimeksi kokonaiset mustikat ja sekoita ne
tasaisesti täytteen joukkoon. Ota irtopohjavuoka jääkaapista ja kaada täyte
pohjan päälle. Paista 175 asteessa uunin keskiosassa 50 - 60 minuuttia (laita
uunipelti alle, jos vuoka sattuu falskaamaan). Sen jälkeen käännä lämpö pois
päältä, luukku hiukkasen raolleen ja anna juustokakun jälkikypsyä jäähtyvässä uunissa vielä puolen tunnin ajan.
Jäähdytä kakkua huoneenlämmössä tunnin verran ja sen jälkeen jääkaapissa vielä
ainakin pari tuntia ennen kuin avaat vuoan ja siirrät kakun tarjoilualustalle.
Maut
ovat tasaantuneet vasta seuraavana päivänä, joten jos haluat kaikkien reseptin komponenttien
erottuvan edukseen, et hätäile tarjoilun kanssa vaan annat juustokakun rauhassa odotella jääkaapissa. Paistettu juustokakku jää
yleensä reunoiltaan hiukan korkeammaksi ja laskeutuu keskeltä. Se ei ole
”leipurin virhe”.
Koristele mustikoilla ja kanelikermavaahdolla. Tämän kakun koristeluun käytetyt jättikokoiset pensasmustikat saavat kohtalaisen kookkaan kakun näyttämään tosi pieneltä :)
Viinisuosituksena tälle juustokakulle ranskalainen Moët & Chandon Impérial Brut.
Koristele mustikoilla ja kanelikermavaahdolla. Tämän kakun koristeluun käytetyt jättikokoiset pensasmustikat saavat kohtalaisen kookkaan kakun näyttämään tosi pieneltä :)
Viinisuosituksena tälle juustokakulle ranskalainen Moët & Chandon Impérial Brut.
Näyttää suussasulavalta, tosi herkulliselta!
VastaaPoistaKiitos kommentista :) Herkkua oli ja sokerin määräkin jäi sopivan kohtuulliseksi.
VastaaPoistaOoo, tämä pääsee h e t i kokeiluun! Varmasti oikein sopiva pari tuo sinihomejuusto ja mustikka. Takuulla hyvää.
VastaaPoistaPs. onnea hienosta sijoituksesta top100:ssa!
Kiitos kommenteista. Kannattaa kokeilla. Se OLI hyvää :)
VastaaPoistaYllättävän nopeasti top100 sijoitus on parantunut ottaen huomioon, että epätrendikäs on ollut kaikkien luettavissa vasta toukokuusta lähtien. Kyllä tämä tästä ;)
Kyllä!
VastaaPoistaNyt sain kokeiltua tätä - ja voi apua. Uusi juustokakkujen kuningatar. Hui miten hyvää, ja makujen tasaantuessa lisää varmasti vieläkin herkullisempaa. Olen aina ollut sitä mieltä että paistettu juustokakku on juuri se oikea, ja tässä oli kyllä kaikki kohdallaan: koostumus, maku ja raaka-aineet, sekä yksinkertainen valmistus.
Aikamoinen wow-efekti tuo sinihomejuusto. Jouduin tinkimään merkistä ja tyytymään lähikaupan tarjoamaan Pirkan hopeisen sarjan sinihomejuustoon. Kakku toimi jopa senkin voimalla upeasti.
Kiva että kakku maistui :)
VastaaPoistaSehän saikin juuri sopivasti vetäytyä ja maut tasaantua sunnuntaibrunssin jälkiruoaksi :)
Sopiiko kakku pakastettavaksi ja miten ajoissa voisi tehdä pakastimeen juhlien viimehetkenpaniikilta säästyäkseni ? Tietenkään päällisiä en pakastaisi. Onko tätä mahdollista tehdä laktoosittomana ?
VastaaPoistaSorry että vastaus tulee "vähän myöhässä". En ole kokeillut pakastaa juustokakkua, joten en osaa sanoa miltä kakku näyttää pakasteesta sulatettuna. Epäilen kuitenkin, että se saattaa hiukan kärsiä pakastamisesta. Laktoositon versio onnistuu kyllä, kunhan vaan onnistuu kaupasta löytämään laktoosittomia maitotuotteita ohjeen ainesten tilalle.
VastaaPoista