Viikon
hedelmä 24/52: Vesimeloni
Vesimelonissa
on vain noin 30 kCal/100 g ja se sisältää paljon c-vitamiinia sekä karotenoideja
ja lykopeenia. Tunnetuin lajike on punalihainen vesimeloni, jossa on paljon
tummanruskeita siemeniä. Vesimelonista on jalostettu myös siemenettömiä tai
keltalihaisia hedelmiä. Japanissa kasvatetaan jopa kuutionmuotoisia vesimeloneja, mutta se ei ole oma lajikkeensa vaan ne kasvavat lasikuution
sisällä muotoutuen siinä kuution mallisiksi. Fiksu tapa, säästää
tilaa kuljetuksessa(?), mutta erikoisuudella on tiettävästi hintaa monikymmenkertaisesti enemmän kuin tavallisella vesimelonilla :)
Vesimeloni
on kevyttä hellepäivän ruokaa sellaisenaan, salaatissa, jälkiruoassa tai
kylmässä keitossa. Gazpachossa on melkoinen määrä pilkkomista, mutta se voidaan
tehdä hyvissä ajoin ennen varsinaista valmistusta ja tarjoilua.
Vesimelonigazpacho (neljälle)
6
dl vesimelonikuutioita + koristeet
1
avomaankurkku tai puolikas tavallista + koristeet
puolikas
keltainen paprika + koristeet
10
cm pala varsiselleriä
puolikas
pieni punasipuli
1
pieni valkosipulinkynsi
2
dl appelsiinituoremehua
2
rkl limettimehua
1
rkl oliiviöljyä
3
tippaa tabascoa
hiukan
suolaa
mustapippuria
myllystä
2
dl jäämurskaa
2
rkl hienonnettua basilikaa
2
rkl hienonnettua lehtipersiljaa
Kaikkien
ainesten tulisi olla jääkaappikylmiä. Pilko ensin hiukan vesimelonia noin
puolen sentin kuutioiksi. Pilko sitten samankokoisiksi kuutioiksi pieni pala
kurkkua ja samoin keltaista paprikaa. Kaiken kaikkiaan näitä tulisi olla yhteensä
1,5-2 desilitran verran. Sekoita nämä keskenään ja laita jääkaappiin
odottamaan. Niitä käytetään gazpachon koristeeksi.
Leikkaa
vesimeloni viipaleiksi, poista suurimmat siemenet ja pilko hedelmäliha. Kuori
kurkku ja pilko se paloiksi. Pilko keltainen paprika, varsiselleri, punasipuli
ja valkosipulinkynsi pieniksi paloiksi. Jos et heti valmista gazpachoa, laita
ainekset jääkaappiin odottamaan. Jos varsiselleri on ehdottoman "nounou", sen voi jättää poiskin.
Laita
ainesluettelosta kaikki jäämurskaan asti blenderiin ja surauta ne tasaiseksi
keitoksi. Lisää basilika ja lehtipersilja ja sekoita lusikalla.
Kaada gazpacho tarjoiluastioihin ja koristele pieniksi leikatuilla meloni-,
kurkku- ja paprikakuutioilla.
Miten
sinä haluat nauttia vesimelonigazpachosi?
Arkisesti
soppakulhosta?
Kiireellä
suoraan lasista juoden?
Picnicillä
purkista nurmikolla istuen?
Juhlallisesti
jalallisesta lasista?
Oi kuullostaapa jännältä. :)
VastaaPoistaTällaiseksi kevytvälipalaksi se piti myös nälän poissa yllättävän pitkään :)
VastaaPoista