Edellisen kerran kokkasin kukonpoikaa pari vuotta sitten, mutta jostain syystä tämä herkku on vain päässyt unohtumaan. Kukonpoikaa ei löydy ihan joka kaupan pakastealtaasta eikä broilerilla voi korvata kukonpoikaa. Kukonpoika on hiukan broileria rasvaisempaa, mutta ei niin rasvaista kuin kana ja kukonpojan maku on aavistuksen riistainen. Ei sitä voi oikein selittää, vaan se pitää itse maistaa.
Yleensä
laitamme linnun sisään sitruunaa, mutta näin raparperiaikaan kukonpoika
täytettiin raparperilla ja tuoreilla yrteillä. Vaikka sana ’raparperi’
määrittää reseptissä linnun täytteen laadun, se ei anna varsinaista makua, vaan
enemmänkin vain mehevöittää lihaa. Suomessa kasvatetun kukonpojan kanssa valmistimme varhaisperunasalaattia. Keitimme edellisenä
päivänä niin paljon uusia perunoita, että niitä jäi riittävästi myös salaattiin
käytettäväksi. Lisäksi lautasella oli omatekoista raparperichutneytä (resepti).
Raparperilla täytettyä kukonpoikaa
1 kukonpoika
(pakaste)
täyte
suolaa
valkopippuria
myllystä
1
raparperinvarsi
1 uusi
sipuli
3 isoa
salvianlehteä (tuoretta)
1 pieni
rosmariininoksa (tuore)
pinnalle
oliiviöljyä
suolaa
valeluun
2 rkl.
juoksevaa hunajaa
1 tl
raastettua sitruunankuorta
0,5 tl
suolaa
1 iso
salvianlehti
1 pieni
rosmariininoksa
1 dl
kiehuvaa vettä
Sulata
kukonpoika hitaasti jääkaapissa ja ota se huoneenlämpöön noin puoli tuntia
ennen kuin alat valmistaa siitä ruokaa.
Kuivaa kukonpoika
talouspaperilla sisältä ja päältä. Ripottele linnun sisälle suolaa ja valkopippuria
myllystä. Mausteita voi laittaa aika reilustikin. Työnnä sormet kukonpojan rintalihan
ja nahan väliin ja nosta nahka varovasti ylös kuitenkaan rikkomatta sitä. Raota
nahkaa sen verran että saat kaadettua sen alle oliiviöljyä. Hiero öljy huolella
linnun lihaan nahan alle. Tee sama koiville. Katko raparperi tulitikun mittaisiksi
pätkiksi ja leikkaa sipuli varsineen pienemmiksi paloiksi. Työnnä kaikki täytteen
ainekset kukonpojan sisään ja sido lintu huolella. Hiero lopuksi kukonpoika
ulkopuoleltaan suolalla. Laita lintu uuniin ritilän päälle uunipannulle 225
asteeseen ensimmäisten 15 minuutin ajaksi.
Valmista
valeluliemi kaatamalla pieneen kulhoon hunaja ja mausteet. Kaada päälle kiehuva
vesi ja sekoita kunnes hunaja on sulanut. Kun kukonpoika on ollut uunissa ensimmäiset
15 minuuttia, valele sitä juuri valmistamallasi liemellä ja madalla lämpö 175
asteeseen. Valele lintua 15 minuutin välein kunnes se on kypsynyt. Kaikkiaan
kukonpoika on uunissa noin 1 h 15 min. Anna linnun vielä vetäytyä 10-15
minuuttia ennen kuin leikkaat sen annospaloiksi.
Varhaisperunasalaatti
salaattiin
keitettyjä
varhaisperunoita
tuoretta
kukkakaalia (raakaa)
tuoreita
herneitä
uutta
punasipulia
salaatinkastike
100 g creme
fraichea
1 rkl
juoksevaa hunajaa
1 tl makeaa
sinappia
suolaa
mustapippuria
myllystä
Sekoita
kaikki kastikkeen ainekset ja anna niiden makuuntua ennen kuin sekoitat
kastikkeen salaattiin.
Leikkaa
varhaisperunat kulhoon pienemmiksi paloiksi. Lisää pari kourallista herneitä ja
saman verran pieneksi leikeltyjä kukkakaalin kukintoja. Pilko punasipuli
pieniksi kuutioksi ja lisää kulhoon. Sekoita kaikki salaatin ainekset, lisää kastike
ja pyöräytä lusikalla sen verran että kastike sekoittuu hyvin ainesten
joukkoon.
Yyh, täällä "maalla" ei kunnon kanoja eikä kukonpoikia näy. Otukset pitää tuoda Helsingin reissuista jos niitä haluaa syödä. Broilerit saavat minun puolestani jäädä kauppaan eettisistä syistä.
VastaaPoistaJos sieltä Viskilän kukonpoikakasvattamolta kysyisi, niin mahtaisikohan ne tietää jos niitä olisi kaupan lähempänä kuin Helsingissä? :)
VastaaPoistaNettisivujen mukaan on lähempänä mutta ei lähellä - Kuopioon on noin 130 km ja siellä ei tule käytyä kuin talvella Tahkolla laskiessa.
VastaaPoistaNo voi pahus. Ensi kerralla sitten Helsinkiin tai Kuopioon ison kylmälaukun kanssa, että kaikki kukonpojat pysyvät jäässä kotipakastimeen asti :)
VastaaPoistaOnpas kiva idea yhdistää raparperi kukonpoikaan. Hyvä muistutus myös kukonpojista, pitää laittaa kesän testilistalle. Viskilästä olen lukenun monta juttua, mutta aina pääsevät unohtumaan ruokalistaa suunnitellessa.
VastaaPoistaNuo kukonpojat ovat kyllä tosi laadukkaita ja marinadista ei puhuta sitten samalla viikollakaan ;)
VastaaPoistaViskilän sivuilla on myös kivoja reseptejä kukonpoikien valmistamiseen.