Lasagnea
pidetään nopeana ja vaivattomana ruokana, joka valmistuu uunissa itsekseen. Jos
ajatellaan asiaa tarkemmin, vaivattomuus onkin hiukkasen harhaa. Perinteisessä
lasagnessa pelkkien kastikkeiden, jauheliha- ja juustokastikkeen,
valmistamiseen menee niin paljon aikaa, että perheelle olisi valmistanut jo
vähän monimutkaisemmankin aterian ja se olisi jo syötykin siinä vaiheessa kun
lasagne vasta menee uuniin. Mutta maku palkitsee vaivannäön. Lasagne vaan on
niiiiiin hyvää…
Lasagne
on myös erinomainen valinta vaikkapa silloin, jos pitää ruokkia kohtalaisen
kokoinen talkooporukka. Kun kastikkeet on tehty etukäteen valmiiksi, isompikin määrä
lasagnea tarvitsee vain koota vuokaan/vuokiin ja paistaa. Perinteisen
jauhelihalasagnen lisäksi pelkistä kasviksista saa aikaan ihan kelpo lasagnen
ja kala antaa tälle ruoalle ihan omanlaisensa ilmeen. Lohen kanssa lasagnevuokaan sopii pinaatti
ja keitetyt kananmunat.
Lohi-pinaattilasagne
pinaatti-juustokastike:
100
g voita
1
dl vehnäjauhoja
1
l maitoa
150
g pakastepinaattia
200
g kermajuustoa tai mozzarellaa ohuina siivuina
suolaa
valkopippuria
tomaattikastike:
1
rkl oliiviöljyä
2
uutta sipulia
pieni
purkki (n 2 dl) tomaattimurskaa
suolaa
sokeria
mustapippuria
500
g samana aamuna graavattua lohta viipaloituna
3
kovaksi keitettyä kananmunaa viipaloituna
lasagnelevyjä
Keitä
ensin pinaatti-juustokastike. Sulata kasarissa voi ja lisää jauhot. Sekoita ja
anna jauhojen kypsyä, mutta älä anna niiden ruskistua. Lisää maito pari desilitraa
kerrallaan ja sekoittele kastiketta keskilämmöllä kunnes se alkaa kiehua ja
saostua. Varo ettei maito pala pohjaan! Lisää pakastepinaatti ja anna sen sulaa
kastikkeen joukkoon. Sekoittele koko ajan. Lisää juustosiivut muutama
kerrallaan koko ajan sekoitellen kunnes juusto on sulanut kastikkeen joukkoon.
Älä koskaan käytä juustokastikkeeseen mitään rasvaprosentiltaan alle 20%
juustoa! Kevytjuustot eivät sula kunnolla ja ne tekevät juustokastikkeesta
ikävän kumimaisen! Mausta kastike lopuksi suolalla ja valkopippurilla.
Tomaattikastiketta
varten kuumenna pannulla oliiviöljy ja freesaa siinä viipaloidut sipulit. Pidä
lämpö melko pienellä, sillä uusi sipuli on herkkää palamaan. Lisää
tomaattimurska ja anna sen lämmetä. Mausta suolalla, sokerilla ja
mustapippurilla.
Voitele
uunivuoka, levitä pohjalle kauhallinen pinaatti-juustokastiketta ja sen päälle
tasainen kerros lasagnelevyjä. Lado vuokaan kaikki ainekset kerroksittain
lasagnelevyjen kanssa ja päällimmäiseksi kerros pinaatti-juustokastiketta.
Paista uunissa 200 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.
Kun lasagne on otettu uunista, anna sen vetäytyä noin 15 minuuttia ennen
tarjoilua.
Nyt vaikutta aniin hyvältä ohjeelta, että kokeiluun menköön heti ensi viikolla!
VastaaPoistaMinäkään en pidä lasagnea nopeana ruokana, vaikkei aloittaisikaan pastan valmistamisesta, mutta hyvänä ruokana sitä pidän ja teenkin sitä aina isot satsit, kun kerran aloitan. Teen yleensä pari pienempää annosta foliovuokiin paistamatta pakastettavaksi: Toimivat ihan hyvin sulattamisen ja paistamisen jälkeen, eivät juuri häviä sille samantien syödylle millään muotoa. No, kastikkeita laitan hieman enemmän niin pakastettaviin. Tämä sinun ohjeesi vaikuttaa oikein kiintoisalta, tekee mieli kokeilla!
VastaaPoista@ Uutistoimisto Anselmi
VastaaPoistaTervetuloa lukijaksi :)On niin hyvä ohje, ettei siinä ole kuin yksi vika: sitä tuli syödyksi ihan liikaa.
@ Campasimpukka
Paistamatta pakastettu on hyvä juttu, jos vaan pakastimeen mahtuisi :) Tässä ohjeessa on aika hyvä balanssi eri raaka-aineiden välillä. Mikään ei dominoi liikaa, ei lohi, ei pinaatti eikä tomaatti.