Viikon
hedelmä 25/52 : aprikoosi
Nukkapintainen,
keltaisen ja oranssinpunertava aprikoosi on sukua luumulle ja mantelille. Kypsä
aprikoosi on kirpeä, makea ja mehukas eikä kestä kovin pitkää säilytystä.
Aprikooseja myydäänkin usein kuivattuina tai sokeriliemeen säilöttyinä. Halvemmat
marsipaanit (ns kaulintamassat) valmistetaan mantelin sijasta jauhetuista
aprikoosin- ja persikankivistä. Kuivatut aprikoosit sisältävät paljon ravintokuitua.
Clafoutis
on ranskalainen jälkiruoka, joka on kotoisin Limousinen alueelta. Se on eräänlainen
pannukakku, jonka sisään on paistettu kirsikoita tai muita marjoja/hedelmiä. Clafoutis
tarjoillaan haaleana tomusokerilla puuteroituna. Oikeastaan tätä aprikoosesta
valmistettua versiota pitäisi kutsua nimellä flaugnarde, sillä nimi clafoutis
on varattu mustakirsikoille. Oikeat puristit eivät poista edes kirsikankiviä
ennen paistamista. Clafoutis on kuitenkin se tunnetumpi nimi tämäntapaiselle
jälkiruokapaistokselle. (edit. oikean kirsikkaclafoutiksen resepti löytyy täältä )
Aprikoosi-rosmariiniclafoutis (flaugnarde)
2
dl maitoa
pari
pientä tuoretta rosmariininoksaa
100
g creme fraichea
ripaus
suolaa
0,5
dl sokeria
2,5
dl vehnäjauhoja
2
kananmunaa
10-12
aprikoosia
voita
vuoan voitelemiseen
tomusokeria
Kaada
maito kattilaan ja lisää siihen rosmariininoksat. Lämmitä maito
kiehumispisteeseen ja ota sen jälkeen heti pois liedeltä jäähtymään. Vatkaa
maidon joukkoon suola, sokeri ja creme fraiche. Kun seos on kokonaan jäähtynyt
ja rosmariini luovuttanut makuaan, siivilöi seos toiseen astiaan.
Mittaa
kulhoon jauhot, tee kuoppa jauhojen keskelle ja riko siihen kananmunat. Vatkaa
ja lisää joukkoon maustettu maito vähän kerrallaan kunnes clafoutistaikina on tasaista.
Huuhtele
ja halkaise aprikoosit ja poista kivet. Leikkaa aprikoosit neljään osaan. Voitele
uunivuoka ja asettele hedelmänpalat vuoan pohjalle. Kauho taikina aprikoosien
päälle ja väliin varovasti vähän kerrallaan etteivät hedelmät ala kellua taikinan
pinnalla. Kypsennä uunin keskitasolla 180 asteessa noin 1 tunti.
Kun
clafoutis on jäähtynyt, mutta vielä hiukan lämmin, ripottele pinnalle siivilän
läpi tomusokeria ja tarjoile vaniljajäätelön kanssa.
Clafoutis on niiiin hyvää. Me olemme tehneet sitä ainakin luumuista, karpaloista, viinimarjoista ja tyrnistä, yleensä niin, että puolet on syöty jälkkärina ja puolet seuraavan päivän aamupalalla. Voisikin joskun kokeilla, vaikuttaako tuo maidon lämmittäminen makuun, meidän ohjeessamme ainekset vain sekoitetaan.
VastaaPoistaSe vaikuttaa sen verran että rosmariinista uuttuu makua maitoon. Mitään muuta virkaa lämmittämisellä ei tässä ole tarkoitus olla :)
VastaaPoistaClafoutis on ollut ikuisesti to-do-listalla - suunnitelmissa on tosin tehdä se epäpuritaanisesti jostain muusta kuin kirsikoista. Aprikoosit ovat todella kiva idea.
VastaaPoistaPS Kommentoimaan pääsee nyt vain tiettyjen alustojen kautta. Kannattaa ehkä lisätä myös muut identifiointivaihtoehdot. On monet kerrat pitänyt kommentoida kivoja ohjeitasi, mutta kommentointi ei ole onnistunut
Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan :)
VastaaPoistaAprikooseista, päivän heräteostoksesta, tuli todella hyvä ranskalainen pannukakku ja rosmariini sopi siihen kuin nenä päähän.
Korjasin kommenttilaatikon asetuksia. Toivottavasti nyt pääset sinne tarvittaessa helpommin :)