Kokkisota kääntyi toisinpäin. Tuplaespresso heitti minulle haasteen tyhjentää pakastinta ja tehdä jotain hyvää siellä olevasta karhunpaistipalasta. Reilun puolen kilon kimpale karhupaistia sai lihamyllyyn seurakseen rasvaista possua ja niistä pyöriteltiin karhunlihapullia, jotka nautittiin jallukermakastikkeen kanssa. Tämä ateria oli sarjassa ”koko menu pakkasesta”. Lisäksi lautasella oli perunasosetta (oolannin, sekin pakasteesta) ja jallupuolukoita (puolukat tietysti pakkasesta). Miksi karhua ”4711”? No se on sekoitussuhde, 400 grammaa possua ja 700 grammaa karhua, yhteensä 1100 grammaa ;)
Mutta
vaikka kuinka nämä kaikki tulivat pois täyttämästä pakastinta, tuntuu kuin
siellä ei olisi yhtään sen enempää tyhjää tilaa kuin ennenkään. Kuka sitä
pakastinta oikein koko ajan täyttää?! Meillä taitaakin alkaa nyt
pakastimentyhjennysviikot.
Karhunlihapyörykät
700
g karhunlihaa
400
g rasvaista possua
1
rkl suolaa
1
rkl voita
1
kpl sipuli
1,5
tl kuivattua timjamia
1
tl mustapippuria
rouhittuna
2
rkl Jallua (tähtien määrällä
ei niin väliä, konjakkikin käy)
1
dl kermaa
Lihat
jauhetaan ja sekoitetaan yhteen suolan kera ja annetaan olla puolisen tuntia
kylmässä. Suola sitoo jauhelihamassan
eikä esim. kananmunaa tarvita.
Karkeasti pienitty
sipuli kuullotetaan voissa. Lisätään timjami, pippuri ja Jallu. Annetaan
kiehahtaa, lisätään kerma ja annetaan uudelleen kiehua hetken aikaa, jolloin
kerma saostuu. Annetaan jäähtyä.
Yhdistetään
pannulta sipulikeitos jauhelihan kanssa omin kätösin sekoittamalla ja
muotoillaan massasta isohkoja pyöryköitä. Pyörykät laitetaan uunipellille ja paistetaan
200 asteessa 20 – 25 minuuttia pyöryköiden koosta riippuen.
Jallukermakastike
7
dl riistalientä
tai
4
dl riista demi-glacea
1
rkl voita ja
1
rkl vehnäjauhoja
2
rkl Jallua
1
tl mustapippuria
rouhittuna
muutama katajanmarja murskattuna (6)
50
g sinihomejuustoa
1
rkl mustaherukkahyytelöä
(tai pihlajanmarjahyytelöä)
suolaa tarpeen mukaan
liemestä riippuen
1
dl kermaa
Riistalientä
keitetään kokoon, kunnes noin puolet on jäljellä. Jos käytetään demi-glacea, se
vaan kiehautetaan. Kastike suurustetaan voi-jauhosuurusteella, lisätään Jallu,
pippuri sekä katajanmarjat (+ suola) ja
annetaan kiehua hiljaa kymmenisen minuuttia. Lisätään homejuusto ja hyytelö ja
vispataan ne joukkoon. Lopuksi lisätään kerma, tarkistetaan suola ja annetaan vielä
kerran kiehahtaa.
Pottumuusin
ohje löytyy oolannin pakasteperunapussin kyljestä ja puolukkaresepti täältä.
Karhua en ole koskaan maistanut, nähnytkin vain eläintarhassa:)
VastaaPoistaMaku on miedompi ja vähemmän riistainen kuin voisi kuvitella. Kannattaa maistaa jos siihen joskus on tilaisuus :)
VastaaPoistaEipä ole tullut karhua maistettua.. Sitäkään ei kiiskien tapaan ihan joka kaupasta löydy.
VastaaPoistaNämä karhunpalat tulivat meillekin puolivahingossa "tuttavan tuttavan tuttavan tuttavan" kautta. M avasi suunsa oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja hups, yhtäkkiä meillä olikin pakasteessa pieni erä ensiluokkaista karhunlihaa :)
VastaaPoistaton on TÄYTYNYT olla hyvää :-)
VastaaPoistaNiin hyvää ettei sanotuksi saa ;)
VastaaPoistaHei! Osaatko sanoa kuinka monta cocktail-kokoista pullaa tästä taikinasta suurinpiirtein saa?
VastaaPoistaHei Anonyymi
VastaaPoistaTästä määrästä tulee suunnilleen nelisenkymmentä cocktailkokoista lihapullaa.