Kappelileipä
on klassikko ja retroruokaa 1970-luvulta. Erilaisia lämpimiä leipiä tuli
syödyksi useinkin ”Kolmessa kruunussa” kun joskus asuin niillä nurkilla. Lämmin retroleipä on ihan käypä ateria, jonka
pyöräyttää lautaselle hetkessä. Tänä päivänä ongelma on vaan löytää
se valmistukseen tarvittava ranskanleipä… Ranskis ei ole kovin trendikäs käntty eikä sellaista enää ole jokaisen korttelimarketin leipähyllyssä. Sen on korvannut patonki, ciabatta ja erilaiset paahtoleivät. Näihinkin
kappelileipiin jouduttiin käyttämään paahtoleipää, joka on vähän liian ohutta kappelileivän
pohjaksi, mutta sai nyt luvan kelvata korvikkeeksi. Kähäräpersilja on ihan pakollinen 70-lukuinen koriste. Ilman
sitä ei voi kuvitella oikeastaan yhtään ainoaa sen ajan ruoka-annosta :)
Kappelileipä (kahdelle)
1
muna + 1 dl maitoa
1
rkl voita
1
ranskanleipä
4
siivua palvikinkkua
2
kananmunaa
se
pakollinen persiljanoksa
Leikkaa
ranskanleivästä pois kaikki reunat. Leikkaa sisus vaakasuoraan pitkittäin
kahdeksi leipäviipaleeksi. (Tai kun sitä ranskista ei saa mistään, käytä jotain vaaleaa vuokaleipää.) Vatkaa keskenään muna ja 1 dl maitoa ja kastele
leipäviipaleet nopeasti munamaidossa. Paista viipaleet paistinpannulla voissa
kullanruskeiksi molemmin puolin ja aseta lautasille. Paista kinkkusiivut ja
asettele ne leipien päälle. Paista viimeksi munat ”sunny side up” ja laita ne
leiville. Tarjoile tomaattilohkon, lehtisalaatin ja kähäräpersiljatöyhdön (jota kukaan ei koskaan syönyt!) kanssa.
Suomalaisen ravintolakulttuurin erikoisuus on se, että pitkään
alkoholijuomia sai anniskella ravintoloissa vain ruoan kanssa. Sana ’ruoka’
tosin käsitettiin hyvin joustavasti ja usein se tarkoittikin pelkkää kylmää
voileipää. Tarina kertoo, että jossain ravintolassa oli vain yksi ainoa
voileipä, jota sitten kierrätettiin asiakkaalta toiselle jotta lain kirjain
tuli täytetyksi. Kanta-asiakkaat tunsivat käytännön, mutta satunnaiset asiakkaat välttämättä eivät. Eräänä iltana vakioasiakas tilasi oluen ja "ruoan", jolloin tarjoilija pudisti päätään ja pahoitteli: "Valitettavasti emme voi tarjoilla herralle alkoholia, sillä joku tuli ja söi sen leivän."
Mahtava kulttuurihistoriallinen ruokamuisto! Tämä leipä tulee ehdottomasti viikonlopun iltapalalistalle 1970-luvun elementtikerrostalossa.
VastaaPoistaÄlä unohda persiljaa ;)
VastaaPoista