Säilykkeistä
pikaruokaa: tonnikala-sardellipasta. Kaapissa pitää aina olla varalla sellaisia
aineksia, jotka eivät pilaannu helposti ja joista voi nopeasti valmistaa ruokaa
silloin kun muuten vaan laiskottaa. Tonnikalapastahan on perinteistä
opiskelijaruokaa. Tämä resepti on siitä paranneltu versio. Kuvissa olevasta
annoksesta tosin puuttuu ohjeessa mainittu persilja. Meille kävi pikkuinen moka,
kun lehtipersilja ja korianteri ovat äkkiä vilkaisten vähän saman näköisiä yrttejä
ja jääkaapissa näytti olevan sitä persiljaa… Korianteri ei sovi tähän makumaailmaan,
mutta hyvää tämä oli silti vaikka lehtipersilja jäikin puuttumaan.
Ainesluettelossa mainitaan sardelli. Se on se kala,
jota eteläisessä Euroopassa kutsutaan nimellä anjovis, joka on taas ihan eri
kala mitä Suomessa nimitetään anjovikseksi ja niiden maussa on iso ero.
Useimmissa suomeksi käännetyissä Välimeren alueen keittokirjoissa on virhe
juuri tämän kalan kohdalla, kun anchovy pitäisi kääntää sardelliksi, mutta
suomiversiossa lukeekin anjovis... Tähän reseptiin ei siis käytetä niitä
suomalaisanjoviksia jotka valmistetaan kilohailista (Abba yms). Eikä varsinkaan
mitään ”janssonfileitä”, jotka oikeasti on valmistettu sillistä. Tähän pastaan
tarvitaan nimenomaan eteläeurooppalaista anjovista eli suomeksi sardellia.
Tonnikala-sardellipasta
200 g simpukkapastaa
2 prk (á 120 g) tonnikalaa
oliiviöljyssä
1 prk (40 g) sardellifileitä öljyssä
3 valkosipulinkynttä
3 kevätsipulia
nippu tuoretta lehtipersiljaa
tuoretta piri-piriä (tai jotain
muuta chiliä) maun mukaan
1 rkl kapriksia
12 vihreää kivetöntä säilykeoliivia
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
2 tl sokeria
1/2 sitruunan mehu
0,5 dl parmesaaniraastetta
Murskaa sardellit haarukalla
tahnaksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa
kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Nypi persiljanoksista lehdet erilleen ja
leikkaa varret hienoksi silpuksi. Leikkaa piri-piri/chili hienoksi silpuksi.
Kaada tonnikalapurkeista öljy kuumalle paistinpannulle ja freesaa kaikkia e.m. aineksia
kalojen öljyssä parin minuutin ajan. Lisää kaprikset, oliivit ja tonnikala sekä
vielä siitä parin minuutin kuluttua tomaattimurska. Mausta sokerilla ja anna hautua hiljalleen sen aikaa kun pasta kiehuu.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää kastikkeeseen parmesaaniraaste ja sekoita hyvin. Lisää vielä sitruunamehu
sekä keitetty ja valutettu pasta ja sekoita hyvin. Lisää viimeksi hienonnetut
persiljanlehdet, sekoita ja tarjoile heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti