Parina
viimeisenä Portugalin viikkona ollaan kovasti yritetty tyhjentää jääkaappia ja
kaappeja näiden muutaman kuukauden aikana hankituista elintarvikkeista ettei
ruokaa menisi hukkaan. Toissapäivänä lahjoitimme ihanalle siivoojallemme hyllyllisen
mausteita lukuunottamatta suolaa, pippureita ja soijakastikepulloa, eikä
pakastimessakaan ole enää muuta kuin paketti katkarapuja. Iltapalaksi voi
nakerrella persilja-rosmariini-valkosipulikeksejä ja kahvin kanssa on vielä
jokunen digestivekeksi. Kiitettävästi siis ollaankin onnistuttu tyhjentämisessä,
sillä tänään keittiöstä löytyi ainekset pariin aamiaiseen ja katkarapu-ananasrisottoon
eikä sitten juuri muuhun. Onneksi kuitenkin löytyi, sillä yllätykseksemme
tänään on Portugalissa kansallinen ”bank holiday”, neilikkavallankumouksen (Revolução
dos Cravos) vuosipäivä, ja kaikki kaupat kiinni. Huomenna voi käydä ravintolassa syömässä
ja myöhään lauantaina lennetään jo takaisin Suomeen.
Vielä siis yksi katkarapuruoka…
Improvisoitu
katkarapu-ananasrisotto
2 rkl oliiviöljyä
1 pieni salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl risottoriisiä
(arborio)
1 dl kuivaa valkoviiniä
4 dl vettä
1 äyriäisliemikuutio (tai
kanaliemikuutio)
1 rkl soijakastiketta
1 dl raastettua
parmesaania
1 pieni tölkki ananasta
250 g isoja katkarapuja
(pakaste)
suolaa ja mustapippuria
myllystä
ripaus piripiriä
2 rkl silputtua
lehtipersiljaa
1 rkl silputtua
ruohosipulia
Sulata pakastetut katkaravut. Pilko salottisipuli ja
valkosipuli ihan pieniksi paloiksi. Kuumenna oliiviöljy kasarissa ja kuullota
sipuleita siinä miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää riisi ja sekoittele
niitä öljyssä kunnes riisit ovat läpikuultavia. Lisää valkoviini ja hämmennä
kunnes kaikki neste on imeytynyt riiseihin. Lisää 2 dl vettä ja liemikuutio
pieninä muruina. Hämmentele kunnes neste on imeytynyt. Lisää ananastölkin mehu ja loput vedestä ja
keittele risottoa kunnes neste on pääosin imeytynyt ja riiseissä on vielä
hivenen puruvastusta. Lisää lopuksi soijakastike, pieniksi paloiksi
leikatut ananakset, parmesaaniraaste sekä katkaravut ja kääntele risottoa
kunnes katkaravut ja ananaspalat ovat lämmenneet. Viimeistele persiljalla ja ruohosipulilla sekä maun mukaan
suolalla, mustapippurilla ja piripirillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti