Musta possu eli porco preto on kotoisin Alentejon alueelta Portugalin ja Espanjan rajamaastosta ja sen ilmakuivattu kinkku tunnetaan myös nimellä Iberian possu tai pata negra. Lajin alkuperä
voidaan jäljittää antiikin aikoihin asti. Sian luonnollisessa elinympäristössä Alentejon
alueella on laajoja alankoja ja korkeita mäkiä, jossa maastossa possut voivat
vapaasti vaeltaa ja saavat näin vahvan luuston ja muhkeat lihakset. Musta possu
liikkuu paljon enemmän kuin muut lajitoverinsa ja kasvattamisessa lasketaankin tarvittavan
noin hehtaarin verran maapinta-alaa jokaista possua kohden. Ruokavalio koostuu
pääasiassa tammenterhoista täydennettynä tuoreilla versoilla, juurilla ja
yrteillä. Tämän possun erikoisuus on sen genetiikassa, joka varastoi
lihasmassan joukkoon suuria määriä hyvänlaatuisia rasvasäikeitä. Ja rasvahan on
nimenomaan se, joka antaa lihaan maun. Yli puolet mustan possun rasvoista on
samankaltaisia tyydyttämättömiä rasvahappoja joita esiintyy mm oliiviöljyssä ja
rasvaisissa kaloissa.
paljon rasvaa ja tummaa lihaa |
esikypsennyksessä on sulanut paljon rasvaa |
Ribsit siveltiin kevyeti oliiviöljyllä ja niitä
esikypsennettiin uunissa noin 90 asteessa viitisen tuntia. Sitten jäähdytetyt kylkiluurivit pyyhittiin
kuiviksi talouspaperilla, maustettiin M:n salaisella
suola-valkopippuri-sinappijauhe –maustesekoituksella ja lopulta ”grillattiin”
225-asteisessa uunissa, kun sää ei suosinut oikeaa grillaamista ulkona. Näitä herkkuja
syödessä ihmettelee, miksi ihmeessä sianjalostuksessa on pyritty aina vain
rasvattomampiin elukoihin. Eihän ravaton liha maistu yhtään miltään! (Vähän sama juttu kuin vaikkapa niiden onnettomien rasvattomien
mukajuustojen, kasvirasvapyyhekumien tuotekehityksessä.) Jos ihmisellä on hiukankin
makuaistia tallella, niin mieluummin sitä syö vaikka vähän vähemmän ruokaa ja
paljon makua kuin paljon ruokaa ilman minkäänlaista makua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti