Liharuokien
vastapainoksi pääsiäisen ruokalistalle pääsi myös kala. Pitkän mietinnän
jälkeen valinta oli lohi, mutta kun kala olisi joutunut jonkin aikaa
odottelemaan jääkaapissa, päädyin ostamaan alaskalaista pakastelohta jonka
sulatin vasta sunnuntaiksi. Näin jälkiviisaana voi sanoa, että pakastelohi oli
huono ajatus. Todella huono ajatus. Siis erittäin huono ajatus. Kun on Suomessa ikänsä
syönyt tuoreesta lohesta valmistettua ruokaa, pakastekalan maku Portugalissa on kuin eri
planeetalta. Kyllä sitä söi, mutta ei siitä voi puhua mitenkään erityisenä herkkuna.
Kaikki muu sen sijaan onnistui mainiosti ja varmaan joskus myöhemminkin
valmistan lohiaterian tällä reseptillä, mutta tuoreesta lohesta. Näitä
lisukkeita voisi kokeilla vaikkapa jääkellarin lohen kanssa.
Annoksessa
oli siis paistettua lohta ja kampasimpukoita, herneohukaisia joiden päällä kylmäsavulohta
ja viiriäisenmunia, porkkana-fenkolipyree ja vihreä hernevaahtokastike.
Herneohukaiset
1 muna
2,5 dl maitoa
0,5 tl suolaa
120 g jauhoja
100 g pakasteherneitä
kylmäsavulohta
viiriäisenmunia
ruohosipulia
Vatkaa muna kulhossa
kevyesti vaahdoksi. Lisää maito, suola ja jauhot ja sekoita niin kauan että
lettutaikina on tasaista ja paakutonta. Lisää jäiset pakasteherneet, sekoita ja
jätä taikina lepäämään noin tunnin ajaksi.
Paista letut kuumalla
lettupannulla niukassa voissa siten, että sekoitat taikinan pohjia myöten ja
laitat pannulle 3-5 erillistä, ruokalusikallisen kokoista taikinakasaa. Taikina
leviää pannulle tasaisiksi pikkuletuiksi ja herneet jäävät hiukan koholleen.
Kun letut ovat hiukan ruskistuneet, käännä ne ja anna niiden saada hiukan väriä
toisellekin puolelle.
Annoksesta tulee noin
30 pikkulettua.
Tarjoile
kylmäsavulohen, keitettyjen viiriäisenmunien (keittoaika 2,5-3 min) ja
ruohosipulisilpun kanssa. Herneohukaiset näillä lisäkkeillä ovat myös kivoja
cocktailpaloja.
Porkkana-fenkolipyree
150 g porkkanaa
150 g fenkolia
1 rkl voita
1 rkl ruokaöljyä
suolaa
valkopippuria
Leikkaa porkkanat ja
fenkolit sormenpään kokoisiksi paloiksi. Kuumenna kasarissa voita ja ruokaöljyä
ja freesaa kasvikset siinä. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja lisää
kasariin kiehuvaa vettä kunnes kasvikset peittyvät. Keitä kasvikset kypsiksi,
kaada vesi pois ja soseuta sauvasekoittimella pyreeksi.
Vihreä
hernevaahtokastike
3 dl maitoa
150 g pakasteherneitä
1 rkl ruohosipulia
hiukan suolaa
valkopippuria
Laita kaikki ainekset
kasariin ja kuumenna kiehumispisteeseen. Soseuta kastike sauvasekoittimella,
jolloin samalla kastikkeen pinnalle muodostuu paksu, vihreä vaahto. Anna
kastikkeen maustua vajaan tunnin ajan. Juuri ennen tarjoilua kuumenna kastike
uudelleen, vaahdota ja lusikoi vaahto lautasannosten päälle.
Lohta
ja kampasimpukkaa
jokaista ruokailijaa
kohden annospala lohta ja 2 kampasimpukkaa
voita
suolaa
(valkopippuria)
Sulata kuumalla
paistinpannulla voi ja paista lohenpalat kypsiksi nahkapuoli pannua kohden. Kun
lohi on valmis, ota palat pois pannulta folion alle ja aseta hyvin kuivatut
kampasimpukat kuumalle pannulle peräkkäin riviin. Paistoaika on noin minuutti
kummaltakin puolelta. Kun ensimmäinen kampasimpukka on saanut väriä, käännä ne
samassa järjestyksessä kuin laitoit ne pannulle. Näin jokainen kampasimpukka
kypsyy yhtä kauan. Lopuksi mausta suolalla ja varovasti valkopippurilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti