Portugalilainen
lämmin voileipä valmistetaan koverretun leivän sisään. Vedenelävillä täytettyyn
leipään voi käyttää monipuolisesti erilaisia äyriäisiä (katkaravut), nilviäisiä
(simpukat), mustekaloja, surimia ja kalanpaloja. Me käytimme katkarapuja ja
kampasimpukoita, kun niitä sattui olemaan pakastimessa. Yhtä hyvin täytteenä
olisi voinut olla pakastettua äyriäissekoitusta tai vaikka ihan pelkkiä
kalanpaloja. Mausteiden määrää ei tässä ole annettu ja jokainen voi oman
mielensä mukaan maustaa täytteen miedommin tai voimakkaammin. Jos pitää
korianterista, sillä voi korvata osan persiljasta.
Lämpimät
äyriäisleivät
joko
200 g katkarapuja
200 g kampasimpukoita
tai
400 g äyriäissekoitusta
(pakaste)
1 vaalea leipä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 chili
3 rkl oliiviöljyä
2 isoa tomaattia
2 rkl tomaattisosetta
2 dl valkoviiniä
1 dl silputtua
lehtipersiljaa
suolaa, pippuria,
chilijauhetta
2 kananmunaa
Leikkaa leivästä pois
kansi ja koverra sisus tyhjäksi (kuivata ja hienonna sisus korppujauhoksi ettei
se mene hukkaan). Leikkaa sipuli
pieniksi kuutioiksi ja hienonna valkosipulinkynnet sekä chili. Kalttaa
tomaatit, poista siemenet ja leikkaa tomaatit kuutioksi. Kuumenna
paistinpannulla oliiviöljy ja kuullota siinä sipuli, valkosipuli ja chili.
Lisää tomaattikuutiot, tomaattisose ja valkoviini ja keittele seosta miedolla
lämmöllä kunnes viini on lähes haihtunut. Mausta suolalla, pippurilla, chililljauheella
ja lehtipersiljalla.
Kypsennä katkaravut ja
kampasimpukat nopeasti kuumalla paistinpannulla ja leikkaa kypsät äyriäiset sormenpään
kokoisiksi paloiksi (säästä muutama kokonainen koristeeksi). Sekoita äyriäiset
tomaattimuhennoksen joukkoon.
Täytä koverrettu leipä äyriäis-tomaattimuhennoksella,
riko päälle kananmunat ja viimeistele parilla katkaravulla. Lämmitä voileipiä
uunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia kunnes kananmunat ovat sopivasti
hyytyneet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti