TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Kädestä pitäen: VALURAUTA


Isoäidin vanhat pannut, edelleen kuin uudet.

Kun muut pannut, padat ja kattilat kuluvat käytössä kelvottomiksi, valurauta-astiat ne vain paranevat vuosien saatossa. Kymmenen vuotta on tämän päivän paistinpannulle jo melkoisen pitkä käyttöikä eikä teflon kestä niinkään kauaa, kun taas valurautapannulle sata vuotta ei ole vielä mitään. Mutta niitä valurauta-astioita pitää hoitaa hyvin! Kirpputoreilla on aika ajoin pilkkahintaan myytävänä umpiruosteisia valurautapannuja, jotka puhdistuksella ja rasvapoltolla ovat aivan uudenveroiset.

Valurautaiset ruoanvalmistusastiat kaipaavat osakseen hyvää huolenpitoa, minkä vastineeksi ne sitten kestävätkin käyttökelpoisina sukupolvelta toiselle.

Ennen kuin uusi valurauta-astia otetaan käyttöön, se pestään ensin kuumalla vedellä ja miedolla astianpesuaineella. Tämän jälkeen pinta rasvapoltetaan. Kuumalle pannulle pyyhitään tasainen kerros suolatonta siansilavaa (joka sitten on ihan eri asia kuin pekoni!) ja pannua kuumennetaan uunissa (250⁰ - 275⁰), kaasuliekillä tai hiilloksella niin kauan kunnes rasva tummuu ja kuivahtaa. Pesu kuumalla vedellä ja rasvapoltto toistetaan vielä toisen kerran, minkä jälkeen astia pyyhitään talouspaperilla kuivaksi ja se on valmis käyttöön.

Vähäinen ruostemäärä lähtee valuraudasta ruokasuolalla ja sienellä hankaamalla. Jos valurauta on päässyt pahasti ruostumaan, pitää ottaa käyttöön järeämmät keinot. Paksuin ruoste raavitaan teräksisellä paistinlastalla, sitten hangataan ruosteista pintaa teräsvillalla ja välillä huuhdellaan kuumalla vedellä. Tätä toistetaan kunnes ruoste on kokonaan poissa eikä talouspaperilla pyyhittäessä paperiin jää ruskeita jälkiä. Viimeksi astia pestään kuumalla vedellä ja kuivataan hyvin.

Valurauta-astia puhdistetaan aina välittömästi käytön jälkeen kuumalla vedellä ja kuivataan huolellisesti ruostumisen estämiseksi. Lopuksi pinta sivellään ruokaöljyllä tai suolattomalla silavalla ja ylimäärä rasvaa pyyhitään pois talouspaperilla.


Muistettava:

* Astia on puhdistettava heti ruoanlaiton jälkeen eikä siihen saa jättää ruokaa säilytykseen.

* Astianpesuainetta käytetään vain jos astiassa on valmistettu jotain voimakasmakuista ruokaa. Muutoin se pestään pelkällä kuumalla vedellä.

* Astia on kuivattava huolellisesti huuhtelun jälkeen, mieluiten miedolla lämmöllä keittolevyllä.

* Valurauta-astiaa ei koskaan saa laittaa puhdistumaan astianpesukoneeseen.

* Valurautaiset astiat säilytetään kuivassa paikassa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti