Otsikko
haastaa miettimään, onko olemassakaan aitoa italialaista pizzaa? Tai on, ainakin Napolissa, jossa aidon napolilaisen pizzan perinteitä vaalimaan on perustettu
Associazione Vera Pizza Napoletana -yhdistys, ja joka on asettanut tiukat
säädökset napolilaisen pizzan valmistukselle. Yhdistyksen hyväksymistä
pizzerioista saa vain kolmea eri pizzaa (Margherita, Margherita Extra ja
Marinara).
Epätrendikkäässä
keittiössä pizza on kuitenkin aika lähellä sitä alkuperäistä ajatusta,
”hyllynpyyhkeitä”. Otetaan sitä mitä jääkaapissa sattuu olemaan ja
päällystetään sillä taikinalevy. Kerran meillä sattui olemaan purkki
suolasilakkaa silakkamarkkinoilta, mutta sitä pizzaa ei ole tarvinnut tehdä
toista kertaa. Tulipahan kuitenkin kokeiltua… Hyvän pizzan salaisuus on taikinassa ja
paistamisessa. Rapeaan pohjaan ei välttämättä tarvita puu-uunia tai pizzakiveä,
vaan tavallinen sähköuuni riittää.
Nopeaa,
halpaa ja valmistuu suurin piirtein samassa ajassa kuin mitä pizzalähetiltä
kestäisi saapua tuomaan valmispizzat. Ohjeen annoksesta riittää kahdelle
tosinälkäiselle.
(Melkein)
”aito italialainen pizza”
pizzataikina:
0,5 dl ruokaöljyä
1 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
tomaattikastike:
2 osaa ketsuppia
1 osa tomaattipyreetä
hiukan soijakastiketta
pizzan päälle:
mausteita ja täytteitä
150 g
mozzarellaraastetta
Laita uuni lämpiämään
(ylä-alalämpö) 270 asteeseen.
Sekoita kulhossa
vehnäjauhot, kuivahiiva ja suola. Lämmitä vesi n 42-asteiseksi ja sekoita
jauhoihin. Lisää öljy ja alusta tiiviiksi taikinaksi. Laita taikina lämpimään
paikkaan kohoamaan siksi aikaa kun keräät ja pilkot pizzan täytteet ja sekoitat
tomaattikastikkeen.
Kauli pizzapohja
leivinpaperin päällä ohueksi ja uunipellin kokoiseksi. Levitä pohjalle
tomaattikastike ja mausta kuten haluat. Yrttimausteet lisätään tässä vaiheessa tai vasta kun pizza on paistettu. Jos mausteet ripottelee juuston päälle ennen paistamista, ne palavat. Lisää
täytteet ja ripottele viimeksi mozzarellaraaste tasaisesti ympäri pizzaa.
Kuumenna unnipeltiä uunissa ensin ilman pizzaa muutamia minuutteja. Vedä
pizza leivinpapereineen uunipellille (tähän tarvitaan kaveri joka pitelee tulikuumaa peltiä) ja laita uuniin alimmalle tasolle. Paista 270
asteessa n 10-12 min kunnes juusto kuplii ja pinta on kauniisti ruskettunut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti