TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

perjantai 4. heinäkuuta 2025

Yhden pannun kala-ateria (ja taas fenkolia)

 

No nyt tulee sellainen resepti, joka helpottaa kesäistä ruoanlaittoa. Tämä on kaiken lisäksi helposti skaalattava, eli voi valmistaa kahdelle tai vaikka kymmenelle ihan samalla vaivalla ja yhtä nopeasti. Kun rasvaisen kalan paistaa uunissa, siitä ei tule samanlaista käryäkään kuin pannulla paistettaessa.

Yhden pannun kala sisältää lähitilalta ostettua Annabelle varhaisperunaa ja kotimaista kirjolohta sopivasti maustettuna. Lisukkeena tarjoilin ”neljän fenkolin salaattia” (edellinen resepti), sillä tämä kirjolohikin on maustettu fenkolilla.  Maustesekoituksessa on jauhettuja fenkolinsiemeniä, joten tämä lohiateria on periaatteessa nyt ”viiden fenkolin kala”. Perunat keitin puolikypsiksi jo edellisenä iltana.

 

Yhden pannun kala-ateria

(kahdelle)

 

2                    palaa nypittyä kirjolohifileetä (noin 200 g/kpl)
8-10              pienehköä varhaisperunaa (puolikypsiä)
maustesekoitus:
     1 rkl         karkeaa merisuolaa
     1 rkl         fenkolinsiemeniä
     1 tl           mustapippurirouhetta
puolikkaan    sitruunan raastettu keltainen kuori
2 rkl              hienonnettua ruohosipulia
2 rkl              oliiviöljyä

 

Valmista ensin maustesekoitus. Mittaa mortteliin merisuola, fenkolinsiemenet sekä mustapippurirouhe ja hierrä ihan hienoksi jauheeksi. Lisää sitruunankuoriraaste sekä ruohosipuli ja sekoita hyvin. (Maustesekoitusta riittäisi ainakin kahdeksaan annokseen.) Käännä kalafileet nahkapuoli alaspäin ja ripottele lihapuolelle runsaasti maustesekoitusta. Käännä fileet lihapuolet yhteen ja anna maustua noin tunnin ajan. 

Pese perunat huolella ja keitä ne puolikypsiksi (keittoaika riippuu perunasta). Kaada sitten keitinvesi pois ja anna perunoiden jäähtyä. Perunoiden keittämisen voit tehdä vaikka jo edellisenä päivänä ja säilyttää niitä jääkaapissa.

 


Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sivele oliiviöljy uunivuoan pohjalle, halkaise puolikypsät perunat pitkittäin ja lado ne leikkauspuoli alaspäin vuokaan. Sivele öljyä hiukan myös perunoiden pinnalle. Laita vuoka uuniin keskitasolle ja kypsennä ensin perunoita 15 minuuttia. 

 


Pyyhi maustesekoitus pois kalafileiden pinnalta. Nosta fileet sitten perunoiden päälle nahkapuoli ylöspäin ja laita vuoka takaisin uuniin. Kypsennä kalafileiden paksuudesta riippuen 12-17 minuuttia. Nämä olivat uunissa 14 minuuttia.

 


Nosta kalan nahka pois, jolloin ruoka on valmista otettavaksi.

Isolle uunipellille mahtuu paistamaan tätä ainakin 8 annosta.

Jos jostain sattuisi saamaan suomustettuja kirjolohifileitä, nahankin voisi käyttää hyödyksi. Parasta siis ostaa kokonainen kirjolohi, suomustaa ja fileoida se itse. Tuolloin maustesekoitusta ripotellaan kalafileen molemmin puolin. Ennen kalan kypsentämistä maustesekoitus pyyhitään pois kummaltakin puolelta.  Kun kala on valmis, nahka irrotetaan ja laitetaan uunipellille paistettu puoli alaspäin vielä 15-20 minuutiksi, jolloin nahka rapeutuu ja senkin voi laittaa tarjolle. Rapeaksi paahdetut nahanpalat olisivat antaneet tällekin annokselle huomattavasti enemmän näyttävyyttä.

 

keskiviikko 2. heinäkuuta 2025

Neljän fenkolin salaatti

  

Neljä fenkolia tarkoittaa tässä salaattia, johon fenkolia on käsitelty neljällä eri tavalla: pikkelöitynä, marinoituna, raakana sekä fenkolin lehtinä. Lopputuloksena on raikas, rapea ja aromaattinen salaatti, joka sopii erityisesti kala-aterian kanssa samalle lautaselle.

 

Neljän fenkolin salaatti

 

3                    fenkolia
¾  dl              väkiviinaetikkaa
1 ½  dl           sokeria
2 dl                vettä
2 rkl               siideriviinietikkaa
1 rkl               sitruunamehua
1 rkl               vaahterasiirappia
¾ tl                suolaa
hyppysellinen mustapippuria 
5 rkl               oliiviöljyä

 

Marinoitu fenkoli:

Irrota yhdestä fenkolista kaikki lehtitöyhdöt ja laita ne viileään myöhempää käyttöä varten. Halkaise fenkoli ja viipaloi se mandoliinilla noin 1,5-2 mm paksuisi siivuiksi. Mittaa isoon kulhoon siideriviinietikka, sitruunamehu, vaahterasiirappi, suola, mustapippuri sekä oliiviöljy ja vispaa ainekset kunnolla sekaisin. Lisää fenkoliviipaleet ja sekoittele kunnes fenkoli ja marinadi ovat kunnolla sekaisin. Täytä lasitölkki seoksella ja kaada viimeinenkin marinadipisara tölkkiin. Kierrä tölkin kansi kiinni ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli. 

Pikkelöity fenkoli:

Irrota yhdestä fenkolista kaikki lehtitöyhdöt ja laita ne viileään myöhempää käyttöä varten. Halkaise fenkoli ja viipaloi se mandoliinilla noin 1,5-2 mm paksuiksi siivuiksi. Täytä lasitölkki näillä viipaleilla. Kuumenna kattilassa kiehuvaksi väkiviinaetikka, sokeri sekä 1 dl vettä niin että sokeri sulaa täysin nesteen joukkoon. Ota kattila pois lämmöltä ja lisää 1 dl kylmää vettä. Kaada tämä liemi fenkoliviipaleiden päälle lasitölkkiin ihan piripintaan saakka. Kierrä tölkin kansi kiinni ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

 

 

Irrota siitä kolmannestakin fenkolista lehtitöyhdöt. Nypi nyt kaikista varsista lehdet irti. Niitä käytetään salaatin viimeistelyyn. Mitä enemmän ja isompia lehtiä, sitä parempi.

Halkaise kolmaskin fenkoli ja viipaloi 0,5-2 mm siivuiksi. Valuta sekä pikkelöidyt että marinoidut fenkolit ja yhdistä ne raakojen viipaleiden kanssa. Sekoita hyvin ja viimeistele fenkolin lehdillä.

 


sunnuntai 29. kesäkuuta 2025

Juhannussunnuntain fajitas ja jälkiruoka

 

Kun juhannusaaton (ja –päivän) menu koostui pääasiassa kalasta ja varhaisperunoista, oli ihan hyvä että juhannussunnuntaina siihen tuli jo vähän vaihtelua. Kokkasimme silloin fajitas -aterian: tortilloja, lihaa, kasviksia, guacamolea ja kaikkea muuta mitä kunnon fajitakseen kuuluu. Kun kaikkien eri ikäisten ruokavieraiden makumieltymyksistä ei aina voi olla varma, niin kun jokainen täyttää itse omat tortillansa, saa syödäkseen varmasti sitä mistä tykkää eikä mitään ylimääräistä. Juhannuksen sääkartta ennusti mökkiseudulle niin kylmää ja epävakaista, että nämäkin varmuuden vuoksi paistettiin ja tarjoiltiin sisätiloissa. Grillataan pihalla sitten taas kun on vähän paremmat ilmat. Heinäkuussa, ehkä? Toivottavasti...

Fajitas on siitä kätevä tarjottava isommalle porukalle, että kaiken voi tehdä etukäteen tarjoiluvalmiiksi ja tarpeellisilta osin sitten lämmittää juuri ennen ruokailua. Lihojen paisto, sipulit, herkkusienet, paprikat, niistä tulee sen verran käryä, että etukäteisvalmistelu onkin enemmän kuin paikallaan.

Jälkiruokana tarjottu hedelmäsalaatti oli sekin hyvä tehdä etukäteen, sillä hedelmien pilkkomiseen kuluu yllättävän paljon aikaa. Hedelmätkin tarjoiltiin jokainen laji eri kulhosta.

 


 

Fajitas

(kahdeksalle)

 

4 pakettia      medium vehnätortilloja (32 kpl)
rypsiöljyä
0,8 - 1 kg      naudan ulkofileetä
400 g             broilerin rintafileitä
maustesekoitus:
                              suolaa
        mustapippuria
                              korianterijauhetta
                              jeeraa
                              valkosipulijauhetta
                              chilijauhetta
                              paprikajauhetta
voita
3                    isoa keltasipulia
200-300 g      tuoreita herkkusieniä
3                    paprikaa, keltainen, oranssi ja vihreä
400-500 g     guacamolea
400-500 g     creme fraichea
3                    isoa punasipulia pikkelöitynä
2 tölkkiä       valmista salsakastiketta
2-3                limettiä lohkoina
1 tölkki         peperoneja
1 ruukku       korianteria hienonnettuna (vain lehdet)

 

Valmista ensin maustesekoitus. Valmissekoitustakin voi tietysti käyttää, mutta itse sekoitettuna saa varmemmin oman maun mukaisen. Leikkaa sitten paistettavat ainekset valmiiksi. Suikaloi naudanliha ja kanafileet siten, että leikkaat niistä ensin poikkisyin ”pihvejä” ja sen jälkeen nämä vasta suikaleiksi. Sillä tavalla suikaleista ei paistettaessa tule sitkeitä. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi, noin puolen sentin lohkoiksi, viipaloi herkkusienet ja poista paprikoista sisukset. Leikkaa sitten vielä paprikat suikaleiksi.

Mausta lihasuikaleet maustesekoituksella ja ruskista ne paistinpannulla pienessä määrässä öljyä. Tee samoin broilerisuikaleille. Pyyhi pannu, jatka sipulien paistamisella öljyn ja voin sekoituksessa. Kun sipulit ovat ruskistuneet, lisää tilkka vettä ja hauduta kunnes sipuli on täysin pehmeää. Siirrä sipuli pois pannulta ja jatka herkkusieniviipaleilla ja kun ne ovat valmiit, paista lopuksi paprikasuikaleet. Muista maustaa kasvikset suolaripauksella.

Laita jokainen aines tarjolle omaan kulhoonsa, joista itse kukin voi kerätä tortillansa päälle haluamansa ainekset. Lihat, sipulit, herkkusienet sekä paprikat lämmitetään ja tarjoillaan kuumana, muut kylmänä.

Lämmitä tortillat juuri ennen tarjoilua. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja lämmitä tortillaa paistinlastalla painaen molemmin puolin sen verran että se alkaa ruskistua. Siirrä lämmin tortilla välittömästi kankaisen lautasliinan väliin ja jatka tortillojen lämmittämistä. Kun ne latoo yhdeksi pinoksi lautasliinojen väliin, tortillat pysyvät pehmeinä ja lämpiminä.

Noutopöydästä tortilla, siihen täytteet ja tortilla rullalle. Ja kohta sitten jonon päähän tekemään jo seuraavaa fajitasta. 

 


Jälkiruoaksi kulhollinen hedelmiä

 

1                    cantaloupe meloni
puolikas        vesimeloni
viinirypäleitä vihreä & punainen
4                    kiiviä
500 g             tuoreita mansikoita
tuoretta minttua tai sitruunamelissaa

kastike

yhden            limetin raastettu kuori
2,5 dl             kookoskermaa
3 dl                kuohukermaa
3 rkl              ruokokidesokeria
1 dl               vaniljakreemijauhetta

 

Kuori hedelmät/poista mansikoiden kannat/pese rypäleet. Leikkaa melonit pieniksi paloiksi, irrota rypäleet tertuistaan, kuori ja pilko kiivit, leikkaa mansikat pienemmiksi paloiksi.
 
Laita jokainen eri hedelmälaji omaan kulhoonsa samoin kuin hienoksi silputtu minttu/sitruunamelissa.

Mittaa kastikkeen ainekset yhteen kulhoon ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi.

Jälkiruoka tarjoillaan kylmänä.