Sadonkorjuun aika on parhaimmillaan ja syyskuun neljäs onkin nimetty suomalaisen ruoan päiväksi. Nyt kannattaa tehdä ruokaa suomalaisista raaka-aineista ja ainakin vähäksi aikaa unohtaa eksoottisemmat reseptit. Aloitin viikonlopun keittelemällä uuniomenahillon (jota jotkut kutsuvat nimellä omenavoi) ystävältä saamistani pikkuompuista. Tässä uuniomenahillon lisäksi myös muutama sellainen vanhempi resepti, joka on jäänyt trendikkäämpien ruokien varjoon.
Uuniomenahillo
10 litran kattila
Tilliliha
Koulukeittolat ovat onnistuneesti pilanneet loistavan suomalaisen ruokalajin, tillilihan. Kun pienet koululaiset ovat joutuneet nieleksimään lihanpaloja, jotka ovat olleet todella sitkeitä, lähes pelkkää kalvoja, jänteitä ja rasvaa, onko mikään ihme jos tilliliha on sen jälkeen ruokainhokkien top-10-listan kärkipäässä. Mutta kun tillilihan tekee kunnolla, se on herkkua.
Maukkaan lihan salaisuus on riittävän pitkä keittoaika, joten tilliliha ei todellakaan ole pikaruokaa. Tai miten se nyt ottaa. Jos lihan keittää edellisenä iltana, antaa sen rauhassa jäähtyä, perkaa täysin puhtaaksi kaikista syömistä haittaavista osista ja laittaa yön yli odottamaan jääkaappiin, kastikkeen tekee lopulta aika nopeasti sillä välin kun perunat kiehuvat. Tilliliha valmistetaan yleensä naudan, vasikan tai lampaan lihasta; rinnasta, lavasta tai kyljestä. Fileetä tai paistia ei käytetä, sillä ne ovat aivan liian kuivia ja mauttomia ruhonosia tähän tarkoitukseen.
Sulata voi kasarissa ja lisää vehnäjauhot. Anna jauhojen kiehua miedolla lämmöllä niitä koko ajan sekoitellen noin viisi minuuttia. Varo etteivät jauhot pääse ruskistumaan. Lisää lihalientä noin desilitra kerrallaan ja anna kastikkeen välillä kiehahtaa. Kun kaikki neste on lisätty, keitä kastiketta miedolla lämmöllä vielä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää kastikkeen joukkoon sitruunamehu, etikka sekä sokeri, sekoita ja tarkista maku. Mausta vielä tillillä sekä suolalla ja lisää kastikkeeseen lihanpalat. Keitä tillilihaa kunnes lihat ovat lämpimiä. Tarkista mausteiden riittävyys ja tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa. Lisukkeeksi voi tarjoilla maustekurkkua, etikkapunajuuria, vihreitä salaatteja tms.
Piparjuurella maustettua uunisiikaa juurespedillä
Kuori ja leikkaa paloiksi kasvikset. Porkkanat aika ohuiksi viipaleiksi jotta ne kypsyvät samanaikaisesti muiden kanssa. Levitä kasvispalat kevyesti voidellun uunivuoan pohjalle ja roiski päälle vielä hiukan rypsiöljyä. Mausta suolalla, mustapippurilla, sitruunamehulla, hunajalla (tosi vähän!) ja tillisilpulla. Ota maustetut siikafileet tässä vaiheessa jääkaapista huoneenlämpöön.
Työnnä vuoka uuniin 200 asteeseen ja kypsennä noin 35-45 minuuttia. Kokeile kasviksia haarukalla. Jos niissä on vielä hiukan vastusta haarukalla tökätessä, on aika nostaa fileet niiden päälle kypsymään. Aseta maustetut siikafileet kasvisten päälle nahkapuoli ylöspäin, jolloin nahka suojaa kalaa, ja kypsennä vielä 10-15 minuuttia.
Ota vuoka uunista, nosta siikafileistä nahat pois ja ripottele kalojen päälle vielä hiukan suolaa sekä sitruunamehua. Tarjoile piparjuurimajoneesin kanssa ja ripottele annokselle lopuksi vielä vähän sitruunapippuria.
Piparjuurimajoneesi
Siskonmakkarakastike
Miksi siskonmakkaroista pitäisi aina tehdä keittoa, kun niistä tulee tosi hyvä makkarakastike!
800 g siskonmakkaroita
Tarjoile perunamuusin ja mehukkaan kaali-porkkanaraasteen kera.
Jauhemaksapihvit
Lisäksi perunasosetta, paistettua tai haudutettua sipulia, haudutettua omenaa, puolukoita ja jotain vihreää, kun sellaistakin kuuluu olla lautasella. Vihreänä lisukkeena toimii myös maustekurkku.
Paahtokiisseli
Kuumenna samanaikaisesti toisessa kattilassa maito kiehumispisteeseen ja kaada se hiukan jäähtyneen, paahtuneen sokerin joukkoon. (Kuumaa maitoa ei kannata kaataa suoraan tulikuuman sokerin joukkoon, sillä silloin koko seos saattaa kuohahtaa pitkin liettä.) Laita sitten kattila liedelle ja sekoittele niin kauan että sokeri on sulanut kuuman maidon joukkoon. Sekoita keskenään kerma sekä Maizena ja kaada se kapeana nauhana kuumaan nesteeseen koko ajan sekoittaen. Anna kiisselin kiehua maltillisesti kuplien muutaman minuutin ajan, ota pois liedeltä ja anna jäähtyä hetken aikaa, minkä jälkeen kaada se jälkiruokakulhoihin jäähtymään.
Viimeistele annokset kermavaahdolla ja/tai marjoilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti