TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

tiistai 3. syyskuuta 2024

Suomalaisen ruoan päivä 4.9.

Sadonkorjuun aika on parhaimmillaan ja syyskuun neljäs onkin nimetty suomalaisen ruoan päiväksi. Nyt kannattaa tehdä ruokaa suomalaisista raaka-aineista ja ainakin vähäksi aikaa unohtaa eksoottisemmat reseptit. Aloitin viikonlopun keittelemällä uuniomenahillon (jota jotkut kutsuvat nimellä omenavoi) ystävältä saamistani pikkuompuista. Tässä uuniomenahillon lisäksi myös muutama sellainen vanhempi resepti, joka on jäänyt trendikkäämpien ruokien varjoon.

 


 

Uuniomenahillo

 

10                  litran kattila

8 litraa           kuorittuja, lohkottuja kotimaisia omenoita
5 dl                vettä
1 kg               sokeria
0,5 kg            fariinisokeria

 

Leikkaa omenat neljään osaan, kuori lohkot ja poista siemenkota. Jos jätät kuoret, leikkaa omenat vielä pienemmiksi paloiksi. Laita omenalohkot ja vesi isoon kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia, minkä jälkeen soseuta omenat ihan tasaiseksi soseeksi. Lisää sokeri ja sekoita se huolellisesti omenasoseen joukkoon. Laita sokeroitu sose kattilassaan uuniin 225 asteeseen 2,5 tunniksi. Sekoittele välillä muutaman kerran pohjaa myöten. Paista lopuksi vielä noin tunnin ajan 100 asteessa. Jos sose on kovin löysää, sitä voi paistaa vielä toisenkin tunnin, jolloin sose hiukan vielä sakenee. Tölkitä omenasose heti otettuasi sen uunista.

 

 


Tilliliha

Koulukeittolat ovat onnistuneesti pilanneet loistavan suomalaisen ruokalajin, tillilihan. Kun pienet koululaiset ovat joutuneet nieleksimään lihanpaloja, jotka ovat olleet todella sitkeitä, lähes pelkkää kalvoja, jänteitä ja rasvaa, onko mikään ihme jos tilliliha on sen jälkeen ruokainhokkien top-10-listan kärkipäässä. Mutta kun tillilihan tekee kunnolla, se on herkkua.

Maukkaan lihan salaisuus on riittävän pitkä keittoaika, joten tilliliha ei todellakaan ole pikaruokaa. Tai miten se nyt ottaa. Jos lihan keittää edellisenä iltana, antaa sen rauhassa jäähtyä, perkaa täysin puhtaaksi kaikista syömistä haittaavista osista ja laittaa yön yli odottamaan jääkaappiin, kastikkeen tekee lopulta aika nopeasti sillä välin kun perunat kiehuvat. Tilliliha valmistetaan yleensä naudan, vasikan tai lampaan lihasta; rinnasta, lavasta tai kyljestä. Fileetä tai paistia ei käytetä, sillä ne ovat aivan liian kuivia ja mauttomia ruhonosia tähän tarkoitukseen.

 

1,2 kg            naudan kylkeä tai rintaa tai lapaa
sopivasti       vettä
2                    porkkanaa
¼                   juuriselleri
1                    palsternakka
1                    purjo
1                    sipuli
¼ tl               kokonaisia mustapippureita
¼ tl               kokonaisia valkopippureita
½ tl               kokonaisia maustepippureita
suolaa

 

Huuhdo lihapala kylmällä vedellä ja laita se kattilaan. Kaada kylmää vettä päälle niin, että se peittyy. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Kuori ja paloittele juurekset isohkoiksi paloiksi. Lisää ne mausteiden kanssa kattilaan ja anna kiehua hiljaa kolmisen tuntia tai kunnes liha tuntuu kypsältä. Voit kokeilla kypsyyttä vaikka cocktailtikulla. Nosta liha sivuun, anna jäähtyä ja pilko ja puhdista se kalvottomaksi, jänteettömäksi sekä rasvattomaksi. Siivilöi liemi talteen. (Jos lientä jää yli, se on erinomaista kotitekoista lihalientä, mutta todennäköisesti sitä on jäljellä vain juuri ja juuri tähän tillilihakastikkeeseen tarvittava määrä.)

 

3 rkl              voita
3 rkl              vehnäjauhoa
5 dl                lihalientä
1 rkl              sitruunamehua
1 rkl              etikkaa
1 tl                sokeria
0,5 dl             hienonnettua tuoretta tilliä
suolaa

Sulata voi kasarissa ja lisää vehnäjauhot. Anna jauhojen kiehua miedolla lämmöllä niitä koko ajan sekoitellen noin viisi minuuttia. Varo etteivät jauhot pääse ruskistumaan. Lisää lihalientä noin desilitra kerrallaan ja anna kastikkeen välillä kiehahtaa. Kun kaikki neste on lisätty, keitä kastiketta miedolla lämmöllä vielä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää kastikkeen joukkoon sitruunamehu, etikka sekä sokeri, sekoita ja tarkista maku. Mausta vielä tillillä sekä suolalla ja lisää kastikkeeseen lihanpalat. Keitä tillilihaa kunnes lihat ovat lämpimiä. Tarkista mausteiden riittävyys ja tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa. Lisukkeeksi voi tarjoilla maustekurkkua, etikkapunajuuria, vihreitä salaatteja tms.

 

 


 

Piparjuurella maustettua uunisiikaa juurespedillä

 

2                    isohkoa, nahallista siikafileetä
raastettua piparjuurta
suolaa
sitruunapippuria
pari perunaa
pari porkkanaa
pala juuriselleriä
pala bataattia
muutama kevätsipulinvarsi
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
sitruunamehua
hunajaa
tuoretta tilliä hienonnettuna

 

Mausta ensin siikafileet. Rouhi fileiden lihapuolelle hiukan suolaa, ripottele sitruunapippuria ja hiukan raastettua piparjuurta. Käännä fileet vastakkain nahkapuolet ulospäin ja paketoi jääkaappiin maustumaan tunniksi tai pariksi. (Siian nahka ei paistu tämän reseptin ohjeilla rapeaksi ja nahka kuoritaankin pois ennen tarjoilua.)

Kuori ja leikkaa paloiksi kasvikset. Porkkanat aika ohuiksi viipaleiksi jotta ne kypsyvät samanaikaisesti muiden kanssa. Levitä kasvispalat kevyesti voidellun uunivuoan pohjalle ja roiski päälle vielä hiukan rypsiöljyä. Mausta suolalla, mustapippurilla, sitruunamehulla, hunajalla (tosi vähän!) ja tillisilpulla. Ota maustetut siikafileet tässä vaiheessa jääkaapista huoneenlämpöön. 

Työnnä vuoka uuniin 200 asteeseen ja kypsennä noin 35-45 minuuttia. Kokeile kasviksia haarukalla. Jos niissä on vielä hiukan vastusta haarukalla tökätessä, on aika nostaa fileet niiden päälle kypsymään. Aseta maustetut siikafileet kasvisten päälle nahkapuoli ylöspäin, jolloin nahka suojaa kalaa, ja kypsennä vielä 10-15 minuuttia. 

Ota vuoka uunista, nosta siikafileistä nahat pois ja ripottele kalojen päälle vielä hiukan suolaa sekä sitruunamehua. Tarjoile piparjuurimajoneesin kanssa ja ripottele annokselle lopuksi vielä vähän sitruunapippuria.

 

Piparjuurimajoneesi

 

100 g             maustamatonta majoneesia
2 tl                 piparjuuritahnaa tai raastettua tuoretta piparjuurta
hiukan           suolaa
1 rkl              kuohukermaa

 

Sekoita kaikki ainekset huolella keskenään ja käytä kastikkeena uunisiialle.

 

 


 

Siskonmakkarakastike

 

Miksi siskonmakkaroista pitäisi aina tehdä keittoa, kun niistä tulee tosi hyvä makkarakastike!

 

800 g             siskonmakkaroita

1                    sipuli
5 rkl              voita
1 rkl              rypsiöljyä
1 dl                vehnäjauhoja
vettä
2 dl                kermaa
suolaa
mustapippuria

 

Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota kuutiot 1 rkl voin ja öljyn seoksessa. Siirrä sipulit pannulta odottelemaan. Lisää pannulle 1 rkl voita, purista pannulle siskonmakkaroista pieniä palloja ja ruskista ne hyvin joka puolelta. Kaada ruskistetut siskonmakkarat sipuleiden kanssa odottamaan. Lisää pannulle loppu voi ja sekoita siihen jauhot. Anna jauhojen hiukan ruskistua koko ajan sekoittaen. Lisää vettä, sekoita kastike tasaiseksi ja keittele kastiketta miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Lisää sipulit, makkarat ja kerma ja anna kiehua vielä hetki. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoile perunamuusin ja mehukkaan kaali-porkkanaraasteen kera.

 

 


 

Jauhemaksapihvit

(noin 20 pikkupihviä)

 

200 g             raakaa perunaa hienona raasteena
1                    sipuli hienona raasteena
300 g             jauhettua naudanmaksaa
1                    muna
1 tl                 suolaa
0,5 tl              kuivattua meiramia
 valkopippuria myllystä
paistamiseen   voita

 

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kuumenna pikkulettupannu ja sivele hiukan voisulaa lettupannun koloihin. Nosta koloihin pieni määrä jauhemaksaseosta ja kun toinen puoli on paistunut, käännä ”letut” ja ruskista ne myös toiselta puolelta.

Lisäksi perunasosetta, paistettua tai haudutettua sipulia, haudutettua omenaa, puolukoita ja jotain vihreää, kun sellaistakin kuuluu olla lautasella. Vihreänä lisukkeena toimii myös maustekurkku.

 

 


 

Paahtokiisseli

(4-6 annosta)

 

1 dl                sokeria
0,5 dl             vettä
4 dl                maitoa
1 dl                kermaa
4 rkl              (Maizena) maissitärkkelystä
viimeistelyyn kermavaahtoa, marjoja tms

 

Kaada sokeri kattilaan ja sen päälle vesi. Kuumenna sokeria sekoittamatta niin kauan että se on sulanut ja ruskistunut vaalean toffeen sävyiseksi. Ota sokerikattila pois liedeltä hetkeksi jäähtymään. Sokeri jatkaa paahtumistaan kuumassa kattilassa vielä hetken aikaa vaikka kattila ei enää olisikaan lämpiämässä.

Kuumenna samanaikaisesti toisessa kattilassa maito kiehumispisteeseen ja kaada se hiukan jäähtyneen, paahtuneen sokerin joukkoon. (Kuumaa maitoa ei kannata kaataa suoraan tulikuuman sokerin joukkoon, sillä silloin koko seos saattaa kuohahtaa pitkin liettä.) Laita sitten kattila liedelle ja sekoittele niin kauan että sokeri on sulanut kuuman maidon joukkoon. Sekoita keskenään kerma sekä Maizena ja kaada se kapeana nauhana kuumaan nesteeseen koko ajan sekoittaen. Anna kiisselin kiehua maltillisesti kuplien muutaman minuutin ajan, ota pois liedeltä ja anna jäähtyä hetken aikaa, minkä jälkeen kaada se jälkiruokakulhoihin jäähtymään.

Viimeistele annokset kermavaahdolla ja/tai marjoilla.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti