Tästä tuli nyt ihan huippu! Pienet lapset ovat yleensä kaikkein rehellisimpiä kriitikkoja ja tässä tapauksessa Albert 5 v. olisi varmaan tyhjentänyt ihan yksin tämän, ja ehkä toisenkin vuoallisen raparperijuustokakkua :-) Kyllä kannatti kaivaa pakastimesta se viimeinen rasiallinen viimevuotista raparperia ja leipoa.
Ainoa harmituksen aihe aina näissä raparpereissa on soseen epämääräisen ruskehtava väri. Sitä voi korjailla elintarvikevärillä vihertäväksi tai punaisemmaksi, mutta sopivaa väriainetta ei nyt sattunut olemaan käytössä. Onneksi tylsä väri ei korreloi makuun. Olisi silti kiva tietää, mistä saisi sellaisia oikeasti kauttaaltaan punavartisia raparpereja, tai ehkä jopa pari taimea mökin pihalle istutettavaksi. Tuo yleisin lajike, Viktoria, kun on pinnalta vähän punertava ja sisältä vihertävä, niin kypsennyksen lopputulos on yleensä jokin tällainen vihertävänkukertava.
(Tähän juustokakkuun käytettävän raparperisoseen voi halutessaan maustaa teelusikallisella joko raastettua appelsiininkuorta tai raastettua tuoretta inkivääriä. Maku tuntuu voimakkaana soseen joukossa, mutta kun kakku on paistettu valmiiksi ja jäähdytetty, se maistuu vain ihan aavistuksen verran taustalla.)
Raparperijuustokakku
* raparperisose
* juustotäyte
Valmista raparperisose. Mittaa kattilaan raparperipalat, vesi, sokeri, kardemumma sekä sitruunamehu ja keitä kunnes raparperit ovat täysin pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella ja anna seoksen jäähtyä hetken. Mittaa yhteen maissitärkkelys, vesi sekä 2 rkl sosetta ja sekoita ne huolella raparperisoseen joukkoon. Kuumenna sosetta koko ajan voimakkaasti sekoittaen kunnes se saostuu. (Lopuksi raparperisoseen voi halutessaan lisämaustaa appelsiininkuorella tai inkiväärillä.) Sekoita huolella ja jäähdytä sose kädenlämpöiseksi. (Soseen voi värjätä kauniimman väriseksi punaisella tai vihreällä elintarvikevärillä.)
Mittaa kulhoon tuorejuusto ja vatkaa se
notkeaksi. Kun tuorejuusto on pehmeää, vatkaa joukkoon ensin sokeri ja sen
jälkeen kananmunat. Sekoita keskenään maissitärkkelys sekä vaniljakreemijauhe
ja ripottele se tuorejuuston pinnalle. Vatkaa ainekset voimakkaasti sekaisin.
Lopuksi lisää creme fraiche ja sekoita täyte tasaiseksi.
Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen ja iso uunipelti keskitasolle.
Lusikoi keksipohjan päälle ensin puolet tuorejuustotäytteestä, minkä jälkeen tiputtele tuorejuuston päälle nokareina puolet raparperisoseesta. Sitten loppu tuorejuusto isoina nokareina ja viimeksi loppu raparperisose samoin lusikallinen kerrallaan. Sekoita täytteet cocktailtikulla tms pyörteiksi.
Nosta piirakkavuoka uunipellin päälle ja anna juustokakun kypsyä 60 minuuttia. Täyte on tuolloin hyytynyt, mutta edelleen ”hyllyvää”. Sammuta uuni, avaa luukku raolleen ja anna vuoan olla uunissa vielä toiset 60 minuuttia.
Nosta sitten juustokakku jäähtymään ensin tunniksi huoneenlämpöön ja lopuksi vähintään neljäksi tunniksi jääkaappiin ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti