Nyt
alkaa varsinaisen kausiruoan aika. Toukokuu on täynnä herkullisia aineksia,
jotka täydentävät toistensa makuja. Kotimaista parsaa alkaa olla jo kaupan ja
jos haluaa kalaruokaa, niin verkot veteen – nyt on ahvenen kutuaika. Verkot sopivaan
paikkaan rannan tuntumaan, niin parissa tunnissa verkko on täynnä ahvenia. Siinä
sitten loppupäivä, ja joskus seuraavakin, meneekin rattoisasti ahvenia verkosta
irrotellessa, peratessa, fileoidessa ja savustaessa. Myös korvasienet vaativat
ihan oman, huolellisen käsittelynsä, jolla tuosta tappavan myrkyllisestä
sienestä tuleekin kolmen tähden herkku. Karhunlaukkakausi on huhti-toukokuussa.
Tässä viisi herkullista ohjetta kauden parhaista raaka-aineista.
Karhunlaukan käsittelystä on enemmän tässä päivityksessä.
Ahventa,
parsaa ja
karhunlaukkakastiketta
Paistetut
ahvenfileet
3-5 ahvenfileetä
jokaiselle ruokailijalle (riippuu fileen koosta)
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
paistamiseen oikeaa voita
Mausta ahvenfileet noin tuntia ennen
paistamista. Ripottele fileille merisuolaa ja rouhittua valkopippuria. Kuumenna
pannulla voita ja ruskista fileet. Ohut ahvenfilee kypsyy todella nopeasti.
Tarjoile uusien perunoiden, parsan ja
karhunlaukkakastikkeen kanssa.
Karhunlaukkakastike
kalalle
2 rkl voita
2 rkl vettä
1 rkl hienonnettua
tuoretta karhunlaukkaa
1 tl raastettua
sitruunankuorta
Mittaa pieneen kasariin voi sekä
karhunlaukkaöljy ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää vesi, hienonnettu tuore
karhunlaukka sekä sitruunankuori ja keitä noin minuutin ajan kunnes tuore
karhunlaukka on täysin pehmennyt. Tarjoile hiukan jäähtyneenä.
Parsan
keittäminen
1 nippu vihreää
parsaa
vettä (niin
vähän kuin mahdollista)
hiukan suolaa
1 rkl voita
1 tl sokeria
Huuhtele parsat ja napsauta poikki puisevat
tyviosat. Mikäli parsa ei ole enää ihan tuoretta, sen voi tarvittaessa kuoria
ohuelti perunankuorimisveitsellä, mutta ei välttämättä. Keitä parsoja miedosti
suolatussa vedessä, ohuita 3-4 minuuttia, paksumpia jopa 6-7 minuuttia ja lisää
keitinveteen loppuvaiheessa voi sekä sokeri. Parsan kypsyyttä voi kokeilla
terävällä veitsellä tai haarukalla.
Valuta parsat ja tarjoile heti.
********************
Luksuspurilainen: ahvenpihvi,
korvasienimuhennosta,
tilli-sinappimajoneesia ja
marinoitua
punasipulia
Hampurilaissämpylät
(6
sämpylää)
1 dl vettä
(42°C)
2 rkl maitoa
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
20 g pehmeää
voita
voiteluun kananmuna-vesiseosta
seesaminsiemeniä
Yhdistä vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna
seoksen seistä viitisen minuuttia.
Vatkaa muna kevyesti. Yhdistä kulhossa jauhot
ja suola. Nypi joukkoon pehmeä voi niin että seokseen muodostuu pieniä
"muruja". Lisää jauhoihin hiivaseos sekä kananmuna. Sekoita
puuhaarukalla tasaiseksi.
Vaivaa taikinaa monitoimikoneessa tai
sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin 5-10 minuuttia kunnes taikina on sileää ja
siinä on hyvä sitko. Vaihtoehtoisesti voit vaivata taikinaa käsin hieman
jauhotella alustalla. Taikina on melko tahmeaa ja siksi vaikeasti käsiteltävää,
mutta vältä silti lisäämästä jauhoja kovin paljon taikinan joukkoon. Mitä
löysempää taikinaa, sen ilmavampia sämpylöitä saat. Anna taikinan kohota
lämpimässä kaksinkertaiseksi, n. 1-2 tuntia.
Jaa kohonnut taikina kuuteen osaan ja muotoile
pellille leivinpaperin päälle sämpylät. Tee mieluummin hieman litteitä ja
leveitä kuin tasapyöreitä sämpylöitä. Kohota sämpylöitä liinan alla vielä
toiset 1-2 tuntia. Pitkä kohotusaika on pehmeiden leipomusten salaisuus. Sivele
kohonneet sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla jonka joukkoon on lisätty
loraus vettä. Ripottele sämpylöiden päälle seesaminsiemeniä.
Laita uunin alatasolle vuoka, jossa on muutama
desi vettä (tämä pitää uunin sopivan kosteana). Kuumenna uuni 200 asteeseen ja
paista sämpylöitä uunin keskitasolla 10-15min kunnes pinta on ruskistunut
nätisti.
Tilli-sinappimajoneesi
1 dl hyvää
majoneesia
1 dl hienonnettua
tilliä
2 tl karkeaa
Dijon sinappia
2 tl tavallista
Dijon sinappia
½ tl (ruokokide)sokeria
½ tl rouhittua
valkopippuria
1 tl limettimehua
Sekoita aineet keskenään ja laita jääkaappiin
tunniksi tai kahdeksi, jotta maut tasaantuvat.
Marinoitu
punasipuli
1 punasipuli
ohuina viipaleina
2 rkl omenaviinietikkaa
1,5 rkl sokeria
1 tl hienoa
merisuolaa
1 rkl oliiviöljyä
Kuori ja halkaise punasipuli ja viipaloi
ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla tai terävällä veitsellä. Ohuet viipaleet
marinoituvat paremmin. Sekoita marinadin aineet öljyä lukuun ottamatta
keskenään niin, että sokeri ja suola ovat sulaneet. Lisää joukkoon oliiviöljy,
sekoita hyvin ja yhdistä marinadi ja sipuliviipaleet ja sekoita.
Anna marinoitua huoneenlämmössä pari tuntia.
Korvasienimuhennos
80 g esikäsiteltyjä
korvasieniä
1 sipuli
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
0,5 tl suolaa
valkopippuria myllystä
0,5 tl kuivattua
timjamia
1 rkl kuivaa
vermuttia
1 dl kermaa
Kuori ja pilko sipuli. Sulata voi
paistinpannulla ja kuullota siinä sipulisilppu. Lisää pieniksi murusiksi
leikatut korvasienet ja paistele niitä muutamia minuutteja koko ajan
sekoitellen. Ripottele sieni-sipuliseoksen päälle vehnäjauhot ja sekoittele
muutaman minuutin ajan miedolla lämmöllä. Älä päästä jauhoja ruskistumaan.
Lisää vesi ja sekoittele viitisen minuuttia kunnes jauhot ovat turvonneet, seos
on tasaista ja hiukan keittynyt kokoon. Lisää suola, valkopippuri, timjami ja
vermutti ja keitä vielä pari minuuttia. Jos muhennos on päässyt kiehumaan liian
paksuksi, siihen voi lisätä hiukan vettä. Lisää viimeksi kerma, sekoita hyvin
ja anna muhennoksen kerran vielä kiehahtaa. Tarkista maku ennen tarjoilua.
Ahvenpihvit
600 g nahattomia
ja ruodottomia ahvenfileitä
1,5 – 2 tl hienoa
merisuolaa
vehnäjauhoa ja ripaus valkopippuria
leivitykseen
voita paistamiseen
Leikkaa jääkaappikylmät ahvenfileet pienemmiksi
paloiksi ja jauha ne monitoimikoneella (kutterilla). Sekoita kalamassaan suola
ja laita jääkaappiin odottamaan paistoa.
Muotoile massasta 6 kpl 100 g:n pihvejä. Pyörittele ne kevyesti
valkopippurilla maustetuissa vehnäjauhoissa ja paista runsaassa voissa kauniin
ruskeiksi. Pihvit eivät tarvitse kananmunaa tai mitään muutakaan sidosainetta,
vain ahvenfileet ja suolaa. Suola sitoo massan niin, että siitä on helppo
muotoilla pihvejä jotka pysyvät erinomaisesti kasassa niitä paistettaessa.
Purutuntuma on kuin oikeassa pihvissä, eikä lainkaan kuten murekkeessa.
Ahvenfilee sellaisenaan paistettuna hajoaisi haukatessa. Leivitykseenkään ei
käytetä mitään muuta kuin valkopippurilla maustettua vehnäjauhoa. Ei kananmunaa,
ei korppujauhoa.
********************
Savuahvenpiirakka
(27 cm
halk, vuokaan)
pohja
125 g voita
pieninä kuutioina
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
3 rkl jääkylmää
vettä
täyte
3-5 savuahventa
(huom! tuoreena savustettu, EI pakasteesta savustettu!)
3 kovaksikeitettyä
kananmunaa
100 g herneitä
(tuore tai pakaste)
2 dl kuutioitua
tomaattia
mustapippuria myllystä
0,5 dl silputtua
tilliä
2 raakaa
kananmunaa
1 dl kermaa
100 g mozzarellaraastetta
Sekoita suola vehnäjauhojen joukkoon. Nypi
jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina
tasaiseksi. Taputtele taikina jauhotetuin käsin piirasvuokaan (halk. 27 cm) ja
esipaista pohjaa 225 asteessa 13-15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä noin 10
minuuttia ennen kuin laitat sille täytteen.
Perkaa savuahvenet huolella, kuori kovaksi
keitetyt kananmunat ja leikkaa ne pienehköiksi kuutioiksi. Poista tomaateista
sisukset ja leikkaa tomaatit kuutioiksi. Sekoita keskenään täytteen ainekset,
peratut ahvenet, kananmuna, herneet, tomaatti ja tilli. Levitä seos
esipaistetulle piiraspohjalle ja rouhi päälle hiukan mustapippuria. Riko munat
kulhoon ja vatkaa niitä sen verran että rakenne rikkoutuu. Lisää munien joukkoon
kerma ja juustoraaste. Sekoita hyvin ja lusikoi juustokuorrutus tasaisesti
täytteen päälle. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia. Anna piiraan vetäytyä
paistamisen jälkeen noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.
********************
Pestopastaa,
korvasienikastiketta ja
lämminsavulohta
Pestopasta
50 g hienonnettua
tuoretta karhunlaukkaa ja/tai basilikaa ja/tai tilliä tai niitä kaikkia
30 g raastettua
parmesaania
30 g rouhittuja
cashewpähkinöitä
1 dl oliiviöljyä
maun mukaan suolaa ja mustapippuria
60 g tagliatellea
(tai muuta pitkää pastaa) jokaista ruokailijaa kohden
Mittaa ainekset sauvasekoittimen kulhoon,
sekoita ja surauta tasaiseksi pestokastikkeeksi. Viimeistele suolalla ja
mustapippurilla.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja
mausta pestolla. Varovasti ettei pesto peitä annoksen muiden osien makua!
Pestoa voi aina lisätä, mutta liikaa ei voi ottaa pois.
Tarjoile korvasienikastikkeen ja
lämminsavulohen kanssa
Korvasienikastike
100 g esikäsiteltyjä
korvasieniä
2 kevätsipulia
ohuina viipaleina
3 oksaa tuoretta
timjamia
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoa
2,5 dl kasvis-
tai kanalientä
0,5 dl kermaa
(suolaa ja) valkopippuria
Leikkaa esikäsitellyt korvasienet ihan pieniksi
muruiksi ja laita ne paistinpannulle lämpiämään. Sekoittele sienenpaloja kunnes
ne alkavat olla melko kuivia. Lisää voi ja anna sen sulaa. Lisää sen jälkeen
kevätsipulit sekä timjami ja sekoittele vähän aikaa matalalla lämmöllä.
Ripottele pannulle vehnäjauhot ja sekoittele kunnes jauhot ovat saaneet hiukan
väriä. Lisää kana/kasvisliemi ja keitä viitisen minuuttia koko ajan
sekoitellen. Poimi pois timjamin varret ja lisää kerma. Kiehauta vielä kerran
ja tarkista mausteiden riittävyys. Suolaa on varmaankin tarpeeksi liemestä,
mutta pari rouhaisua valkopippuria tekee hyvää.
********************
Korvasienikeitto
80-100 g esikäsiteltyjä
korvasieniä
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni
sipuli
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
1 kanaliemikuutio
0,5 tl timjamia
1 tl juoksevaa
hunajaa
2 dl kermaa
0,5 dl juuri
keitettyä espressoa
mustapippuria myllystä
Kuivattele esikäsitellyt (pakastetut) ja ihan pieneksi
leikellyt korvasienet kasarissa koko ajan hämmennellen. Lisää voi sekä öljy ja
kuullota siinä pieneksi silpuksi leikattu sipuli. Ripottele kattilaan jauhot ja
sekoittele kunnes jauho on saanut hiukan väriä. Lisää vesi sekä kanaliemikuutio
ja keitä noin kymmenen minuuttia. Lisää lopuksi timjami, hunaja, kerma sekä
espresso ja lämmitä kiehumispisteeseen. Mausta lautasella pippurilla ja
ripauksella kuivattua timjamia.
********************
Ihana postaus ihanista raaka-aineista. On meillä hurjan hienot kalat, sienet ja kasvikset. Onneksi on taas niiden aika.
VastaaPoistaEikö olekin! Täytyy vaan joskus muistuttaa miesväkeä siitä, ettei niitä verkkoja tarvitse liottaa meressä liian kauan, kun liika on liikaa - ahvenissakin ;)
VastaaPoista