Vanhanaikainen palapaisti tuntuu jääneen sivummalle uusien ruokalajien tullessa tilalle. Palapaisti on ollut niin perusruokaa, että kaikissa vanhemmissa keittokirjoissa ei moiselle ole edes kirjattu reseptiä, sillä kaikkihan osaavat tehdä palapaistin ilman ohjettakin. Siis todella klassikko ja retroruokaa. Tässä nyt kirjataan yksi versio palapaistista, jota toisinaan höystöksikin nimitetään. Pakkasessa oli vielä pieni poron paahtopaisti sekä kinnerpaisti, ja ne riittivät juuri sopivasti tähän. Porossa on oma makunsa enkä halunnut sitä tässäkään häivyttää millään ylimääräisellä.
Poron palapaisti eli porohöystö
n. 450 g poron paistilihoja
5 katajanmarjaa
hienoa
merisuolaa
valkopippuria
myllystä
1 - 2 rkl ruokaöljyä paistamiseen
1/3 lihaliemikuutio
n. 2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
4 - 5 dl kiehuvaa vettä
(pieni loraus Jaloviinaa eli Jallua)
Poista ylimääräiset kalvot ja
paloittele lihat pieniksi paloiksi. Murskaa katajanmarjat. Ruskista lihat
öljyssä pannulla ja mausta pippurilla. Lisää vehnäjauhot pannulle ja pyörittele
niitä lihapalojen kanssa niin, että saavat vähän väriä. Murustele liemikuution
pala joukkoon ja lisää vettä samalla sekoittaen. Laita katajanmarjat myös
pannulle (ja lisää Jalluloraus). Kun seos on sopivan sakeaa, peitä se kannella
ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä 15 minuuttia. Tarkista maku ja kypsyys. Jos
kaipaa suolaa niin lisää sitä ja jos kaipaa lisää kypsennystä niin hauduttele
lisää. Porot kun ovat erilaisia ja jotkut palat ovat sitkeämpiä kuin toiset.
Tarjoa sipulipottuvoin tai ihan tavallisen muusin kanssa. Kaveriksi sopii aina jallupuolukat ja maustekurkku. Meillä oli lisäkkeenä raikas omenasalaatti sekä puolukkahillo. Hyvää ja aidosti poronmakuista suomiruokaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti