TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

maanantai 7. elokuuta 2023

Talkooväki tahtoo ruokaa!


Suomalaiset ovat (ainakin olleet) talkookansaa. Naapurit, kaverit, sukulaiset, pihatalkoot, talonmaalaustalkoot, vajantyhjennystalkoot, muuttoapu, mutta talkooväki ei elä pelkällä kiitoksella, vaan tarvitsee ruokaa ja juomaa. Juomien valintaan en anna neuvoja kuin sen, että sitä tulee olla riittävästi, samoin ruokaa. Aina voi tietysti lämmittää talkooväelle mikropizzoja, mutta tässä hiukan muita ehdotuksia. Aloitetaan sillä perinteisellä grillimakkaralla ja sen kanssa tarjoillaan ruokaisia salaatteja, jotka maistuvat myös ”tosimiehille”. Lisäksi lohisoppaa ja jälkiruokia. Kaikista ohjeista riittää ateria vähintään kymmenelle.

 

majoneesiton perunasalaatti

pesto-kaalisalaatti
grillimakkaraa
patonkia
mustikkamurupiirakka


 

Majoneesiton perunasalaatti

 

2,5 kg            perunoita (kiinteä lajike)
2                    hapokasta omenaa
200 g             vihreitä viinirypäleitä
1 nippu          kevätsipulia
2                    maustekurkkua
1                    pikkutölkki kapriksia
150 g             pala edamjuustoa

kastike

0,5 dl             valkoviinietikkaa
1,5 dl             ruokaöljyä
kapristen suolaliemi
0,5 tl             suolaa
maun mukaan mustapippurirouhetta

 

Kuori perunat, keitä ne miedosti suolatussa vedessä kypsiksi ja jäähdytä jääkaapikylmiksi. Leikkaa kylmät perunat haarukkapalan kokoisiksi paloiksi. Kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa omput noin sentin kuutioiksi. Huuhtele rypäleet ja halkaise ne. Leikkaa maustekurkut pitkittäin neljäksi lohkoksi ja leikkaa lohkot edelleen sentin tai parin viipaleiksi. Valuta kapristen suolaliemi pieneen kulhoon, jossa valmistat salaatinkastikkeen. Leikkaa juusto pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset, kaada se salaatin joukkoon ja sekoita vielä kerran.

 


 

Pesto-kaalisalaatti

 

pesto
70 g               cashewpähkinöitä natural
1,5 dl             raastettua pecorinojuustoa
1 puntti         tilliä (ei varsia!)
0,5 tl             valkosipulijauhetta
1,5 dl             oliiviöljyä
suolaa           maun mukaan

salaatti

1                    pieni varhaiskaali
1                    iso kurkku
4                    uutta sipulia varsineen

kastike

1 rkl              valkoviinietikkaa
1 rkl              sitruunanmehua
3 rkl              oliiviöljyä
1 tl                hunajaa
1 rkl              sokeria
1,5 dl             tillipestoa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

 

Valmista ensin pesto. Kaada kutterin kulhoon cashewpähkinät, pecorinoraaste, valkosipulijauhe sekä tilli ja anna koneen käydä kunnes terä on murskannut pähkinät ja muut ainekset hiukan rakeiseksi massaksi. Tillin määrä täytyy maistella erikseen, sillä tillipuntin koko ja laatu vaihtelevat. Lopuksi valuta peston joukkoon oliiviöljy kapeana nauhana koneen koko ajan käydessä. Sekoita kunnes pesto on tasaista ja lisää suolaa jos tuntuu että se sitä tarvitsee.

Siirrä valmis pesto kannelliseen lasipurkkiin ja jääkaappiin odottamaan käyttöä.

Leikkaa varhaiskaali parin sentin lohkoiksi ja nämä edelleen sentin viipaleiksi. Kuori kurkku, leikkaa se pitkittäin neljäksi lohkoksi ja nämä edelleen parin sentin viipaleiksi. Leikkaa sipulit pienemmiksi paloiksi ja varret ohuiksi viipaleiksi. Sekoita ainekset isossa kulhossa.

Valmista salaatin kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Lisää kastike salaatin joukkoon ja sekoita kunnes kastike on levinnyt tasaisesti.

 

 


 

Makkaraa ja patonkia

 

Ja ne makkarat? Mistä kukin tykkää? Mutta niitä makkaroita tulee olla vähintään riittävästi. Lisäksi on hyvä pikapaistaa lämmintä leipää, esipaistettua patonkia, niitä noin 30 sentin ”kaksittaispakattuja” pötkylöitä. Kokemuksen mukaan kymmenelle talkoolaiselle tarvitaan ainakin kuusi patonkia, mielellään kahdeksan, ettei lopu kesken. Patonkipaketin kyljessä on paisto-ohjeet.

 


 

Koko pellillinen mustikkamurupiirakkaa

 

6 dl                vehnäjauhoa
3 dl                kaurahiutaleita
2 dl                sokeria
2 tl                 hienoksi jauhettua kardemummaa
1 rkl              vaniljasokeria
3 tl                leivinjauhetta
240 g             juoksevaa Oivariinia

4                    munaa (koko M)

2 dl                maitoa

10 dl              tuoreita mustikoita

2 tl                raastettua limetinkuorta
2 tl                limetin mehua
1 dl               hillosokeria
2,5 rkl           perunajauhoa

 

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

Valmistele ensin mustikat. Raasta kulhoon limetinkuori, lisää limetin mehu sekä mustikat ja sekoita. Sekoita toisessa astiassa hillosokeri sekä perunajauho..

Mittaa taikinan kuivat aineet kulhoon ja sekoita huolella. Lisää juokseva Oivariini ja sekoita ainekset muruiksi. Ota 2,5 - 3 dl muruseosta erilleen ripoteltavaksi piirakan pinnalle.

Lisää jäljelle jääneeseen muruseokseen kananmunat sekä maito ja sekoita voimakkaasti kunnes taikina on tasaista. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja tasoita pinta. Sekoita keskenään limetillä maustetut mustikat sekä sokeri-perunajauhoseos ja levitä mustikat tasaisesti taikinan päälle. Ripottele pinnalle säästämäsi muruseos.

Kypsennä piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes muruseos piirakan pinnalla on kauniisti ruskistunut.

Tarjoile kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.

 

 * * * * * * * * * * * * * * *

 

perinteinen lohikeitto

saaristolaisleipää
Ahvenanmaan pannukakku 



 

Kermainen lohikeitto

 

1,5 kg            samana aamuna graavattua lohta
2 kg               pientä siikliä kokonaisina
3                    pientä porkkanaa
2  nippua       kevätsipulia varsineen
1 nippu          tilliä varsineen
50 g               voita
3 l                  kalalientä
2 tl                kokonaisia valkopippureita
1 tl                kokonaisia maustepippureita
6 dl                kermaa

 

Paloittele lohi suupalan kokoisiksi paloiksi. Pese perunat huolella (kuori, jos ei ole enää ”uutta perunaa”). Pese porkkanat ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Silppua nippusipulit varsineen. Hienonna tillit, mutta jätä pois ne ihan kaikkein paksuimmat varret.

Sulata kattilassa voi ja kevyesti pyöräytä siinä sipulit ja porkkanat. Varo ettei voi pala. Lisää kattilaan liemi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää kiehuvaan liemeen perunat, pippurit  ja silputtu tilli ja keitä lähes kypsiksi. Lisää lopussa kerma ja anna kerran vielä kiehahtaa. Sitten kattila pois levyltä, lohipalat joukkoon ja hetken hauduttamisen jälkeen maukas keitto on valmis. Älä keitä enää lohen lisäämisen jälkeen. Graavi lohi on sellaisenaan jo valmista syötäväksi ja keittäminen rikkoo kalanpalat.

Lohikeiton kanssa sopii erinomaisesti saaristolaisleipä.

 


 

Ahvenanmaan pannukakku   (riisipuuroon)

 

riisipuuro
1 rkl              voita
1 dl                vettä
1 dl                puuroriisiä
5 dl                maitoa
ripaus            suolaa

pannukakku

6                    munaa
2 dl                sokeria
1 tl                 suolaa
4 dl                vehnäjauhoa
3 tl                 hienoksi jauhettua kardemummaa
1 erä              puolikypsää riisipuuroa
10 dl              maitoa

 

Sulata puurokattilassa ensin voi. Lisää vesi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää riisi ja keitä pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Lisää maito, sekoita hyvin ja keitä puuroa miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Sekoittele välillä ettei puuro pala pohjaan. Lisää lopuksi suola, sekoita hyvin  ja jäähdytä puuro.

Vatkaa munat ja sokeri keskenään. Lisää suola sekä vehnäjauhot vähän kerrallaan ja vatkaa taikina tasaiseksi. Lisää kardemumma sekä riisipuuro ja sekoita hyvin. Lisää viimeksi maito, sekoita vielä kerran ja anna taikinan tekeytyä noin tunnin ennen paistamista.

Kaada pannukakkutaikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kypsennä uunissa 220 asteessa (kiertoilma 200 astetta) noin 25-30 minuuttia kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.

Tarjoile jäähtyneenä hillon kanssa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti