Juicy Lucy on kyllä nimensä veroinen,
todella mehevä juustohampurilainen. Ero tavalliseen juustohampurilaiseen on
siinä, että kun yleensä juusto laitetaan pihvin päälle, tässä se ”leivotaan”
hampurilaispihvin sisään. Mutta mikä juusto?
Amerikassa (missä tämäkin hampurilainen
on keksitty) tähän käytetään ns ”American cheese” juustoa. Jos joku ei ole
sattunut näkemään sellaista laatua kaupan juustohyllyssä, ei mitään hätää. Sen
suomenkielinen nimi on sulatejuusto, keltaista cheddar sulatejuustoa
yksittäispakattuina viipaleina. Erittäin kätevää ja toimii aina. Sulaa
takuuvarmasti jauhelihapihvin sisällä, jolloin kun pihvin leikkaa tai siitä haukkaa,
juusto valuu ulos. Yksi ainoa pihvi sämpylän väliin riittää. Tämä ei todellakaan
ole mikään pikaruokalan höttöburgeri.
Juicy Lucy
(kaksi hampurilaista)
400 – 480 g rasvaista (20%) naudan jauhelihaa
1 tl suolaa
3 - 4 viipaletta cheddar sulatejuustoa
2 isoa
(briossi) hampurilaissämpylää
ruokaöljyä
majoneesia
vaihtoehtoisia täytteitä
friseesalaattia
tomaattia
maustekurkkuviipaleita
paistettua sipulia
pikkelöityä punasipulia
barbequekastiketta
... tai jotain muuta mistä tykkää
Sekoita suola jauhelihaan ja jaa seos
neljäksi yhtä suureksi palloksi. Litistä jauhelihapallot kahden voipaperin välissä mahdollisimman ohuiksi,
tasaisiksi ja litteiksi kiekoiksi. Tähän on hyvä käyttää apuna paistinpannun tai
kattilan pohjaa. Leikkaa sulatejuustoviipaleet neljään osaan ja tee niistä pinoten
pihvien täytteet.
Aseta täyte pihvin keskelle ja nosta
toinen jauhelihakiekko sen päälle. Taputtele niin ettei väliin jää ilmaa. Nipistele
reunat tiiviisti kiinni toisiinsa ettei juusto sulaessaan valu pihvistä ulos.
Tee pihveistä reilusti suurempia kuin sämpylöistä, sillä pihvi kutistuu
paistettaessa. Sivele pihvit molemmin puolin ruokaöljyllä.
Kuumenna paistinpannu, paistolevy tai
grilli kuumaksi ja paista pihvit siten, että molemmin puolin tulee hyvä
tummanruskea paistopinta ja liha kypsyy myös pihvin keskeltä.
Halkaise lämmitetyt
hampurilaissämpylät ja sivele leikkauspinnoille majoneesia. Sitten pihvi ja
päälle toinen puoli sämpylästä. Oman maun mukaan väliin voi lisätä muutakin
mistä tykkää. Meillä oli friseesalaattia, tomaattia ja maustekurkkuviipaleita.
Annos on niin mehevä, että tällä kerralla ymmärsimme syödä sen haarukalla ja
veitsellä. Jälkiruoaksi raikas olut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti