TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

maanantai 29. toukokuuta 2023

Kevään ensimmäinen raparperipiirakka


Kevään ensimmäinen? No ei tämä oikeastaan ole ihan ensimmäinen, koskapa tällä reseptillä olen tänä keväänä leiponut jo kaksi raparperipiirakkaa, mutta niitähän ei lasketa koska käytin niihin pakastettua raparperia. Yleensä viimeistään heti vapun jälkeen ainakin jossain on ollut myytävänä tuoretta raparperia, mutta ilmeisesti tämän viileän kevään vuoksi kasvu on ollut kovin hidasta. Nyt kuitenkin sain käsiini tuoretta raparperia ja piirakkahan siitä taas tuli. Perusteellisesti testattu ja herkulliseksi havaittu.

Blogissamme on monta erilaista raparperipiirakkaa ja tässä taas uusi resepti, murupintaiset raparperi-juustokakkuruudut. Tämä raparperipiirakka kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä leipomista seuraavana päivänä se on vielä paljon parempaa kun piirakan maut ja kosteus ovat ehtineet tasaantua - ja sitä seuraavana päivänä vielä sitäkin parempaa, sikäli kun piirakkaa on enää jäljellä.

Reseptissä on ainesmäärät niin koko uunipellin kokoiseen piirakkaan kuin myös pienempään, noin 20 x 28 cm vuokaan. Ja jos haluaa tehdä tällä reseptillä pyöreän raparperipiirakan, pikkuvuoan ainesmäärät riittävät Ø 27 cm pyöreään piirakkavuokaan.

 

 

Raparperi-juustokakkuruudut

(kokonainen uunipellillinen / 20x28 cm vuoka tai 27 cm pyöreä piirakkavuoka)

 

*pohja
7,5 dl / 3 dl                         vehnäjauhoa
5 dl / 2 dl                            kaurahiutaleita
2,5 dl / 1 dl                         sokeria
1,5 tl / 0,5 tl                        hienonnettua kardemummaa
350 g / 130 g                      voita
150g / 60 g                         raastettua/rouhittua valkosuklaata
5 rkl / 2 rkl                         fariinisokeria

*juustotäyte

750 g / 300 g                      maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
5 / 2                                    munaa (koko L)
2,5 dl / 1 dl                         sokeria
1 rkl / 1 tl                           sitruunamehua
2,5 tl / 1 tl                          vaniljauutetta

*raparperitäyte

noin 1000 g / 350-400 g     raparperia leikattuna vajaan sentin kuutioiksi
3 dl / 1 ¼ dl                        fariinisokeria
3 rkl / 1 rkl                         perunajauhoa
0,5 tl / pikku ripaus            suolaa

 

 

Tähän voi käyttää myös pakastettuja raparperikuutioita, mutta niitä ei saa sulattaa ensin. Pakasteraparperit sekoitetaan jäisinä sokeri-perunajauhoseokseen juuri ennen kuin ne levitetään vuokaan.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Sekoita keskenään vehnäjauho, kaurahiutaleet, kardemumma ja sokeri. Lisää voi pieninä kuutioina ja nypi aineksista tasainen muruseos. Ota erikseen noin 2,5 dl / 1 dl muruseosta ja sekoita tämän joukkoon valkosuklaaraaste sekä fariinisokeri. Se ripotellaan viimeksi piirakan päälle ennen paistamista. Laita leivinpaperi vuokaan ja painele isompi määrä muruseosta tiiviisti ja tasaisesti vuoan pohjalle. Esikypsennä pohjaa 175 asteessa uunin keskitasolla 15 minuuttia.

Vatkaa keskenään tuorejuusto, munat, sokeri, sitruunamehu sekä vaniljauute. Seokseen ei saa jäädä kokkareita.

 

 

Kuori raparperit (= revi veitsen avulla pois ohut pintakerros) ja leikkaa ne vajaan sentin kuutioiksi. Sekoita keskenään fariinisokeri, suola sekä perunajauho. Lisää raparperikuutiot ja sekoita huolella.

Kaada tuorejuustoseos uunista otetun kuuman pohjan päälle, ripottele pinnalle raparperikuutiot ja viimeksi muruseos.

Paista piiras valmiiksi 175 asteessa uunin keskitasolla 40-45 minuuttia. 

 


Jäähdytä piirasta ensin pari tuntia huoneenlämmössä ja sen jälkeen vielä toiset pari tuntia jääkaapissa ennen kuin leikkaat sen paloiksi. Vaikka lopputulos ei uunista ottamisen jälkeen näytä kovinkaan kummoiselta, maku on sitäkin herkullisempi. Mehevän tuorejuustokerroksen ansiosta tämä ei välttämättä kaipaa edes sitä perinteistä vaniljajäätelöä kyytipojakseen. 

 

perjantai 26. toukokuuta 2023

OÄM = oma ämpäri mukaan = tuoretta rysäsilakkaa pannulle


Lupaan etten vähään aikaan valita, miten mistään ei saa tuoretta silakkaa. No nyt sai, todella pyyntituoretta silakkaa, kun toi oman ämpärin mukanaan. Tästä ämpärillisestä riitti naapurillekin.

M oli sattumalta huomannut facebookissa ilmoituksen silakanmyynnistä. Taivassalon Hakkenpään kylätoimikunta järjesti helatorstain jälkeen vuoden ensimmäiset pienimuotoiset "silakkamarkkinat", perinteisen silakkatapahtuman, jossa paistettujen, säilöttyjen ja savustettujen silakoiden lisäksi oli mahdollisuus ostaa tuoretta ”silak suoraan paatist”. Ilmaisia ämpäreitä ei jaettu, mutta silakka omaan ämpäriin oli puoli-ilmaista: rysäpyydettyä tuoretta silakkaa kuusi euroa/ämpäri. Ei paha. Kun paikka oli vielä sopivasti ”melkein mökkimatkan varrella” (=ei ylivoimaisen isoa koukkausta), niin tässä olikin meille vuoden ensimmäinen kesätapahtuma. Ja taas aika moneksi päiväksi kalaruokaa... Alkaakohan meille kohta kasvaa kidukset?

Operaatio jatkui tietysti silakoiden perkaamisella. Pää poikki, vatsa auki ja sisälmykset ulos, pää poikki... ja niin edelleen. Ämpäriin mahtuu aika monta silakkaa. Mutta lopulta sekin homma oli hoidettu. Osa peratuista silakoista päätyi fileiksi ja siitä silakkapihveiksi.

Mitään uusia silakan kypsennystapoja ei nyt kokeiltu, ellei sellaiseksi lueta silakoiden halstraamista, jota ollaan tehty ennenkin. Siitä vaan valitettavasti ei taaskaan muistettu ottaa kuvia, joten palataan halstraamiseen joskus myöhemmin. Tässä kuitenkin muita hyviä ruokia, mitä silakoista voi valmistaa.

 


 

Silakkapihvit

 

800 g             silakkafileitä
3 dl                ruisjauhoja
1 rkl              suolaa
1 tl                valkopippuria
tilliä, suolaa, valkopippuria
voita paistamiseen

 

Lado silakkafileet voipaperille nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileille hiukan suolaa, valkopippuria ja tilliä.

Laita silakkafileet kaksi päällekkäin siten, että nahkapuoli jää ulkopuolelle. Sekoita keskenään ruisjauhot, suola ja valkopippuri. Kasta jokainen silakkapihvi erikseen ruisjauhoseoksessa siten, että koko pinta peittyy molemmin puolin. Jos haluat vielä rapeamman ja karkeamman pinnan, osan ruisjauhoista voi korvata hienoksi jauhetulla hapankorpulla..

Paista silakkapihvit paistinpannulla voissa molemmin puolin kullanruskeiksi.

 


Silakkapihvejä voi maustaa myös erilaisilla täytteillä, kuten:

Vedä suoraan tuubista pätkä mätitahnaa silakoiden väliin


Tai sekoita savusilakasta, creme fraichesta, tillistä ja raastetusta piparjuuresta tahna ja laita sitä fileiden väliin.

 


Jauhota ja paista kuten tavalliset silakkapihvit ja tarjoile perunamuusin kanssa.
 

 


 

Suutarinlohi

 

500 g             pienehköjä silakkafileitä
1 dl                väkiviinaetikkaa
2 dl                vettä
3 rkl               sokeria
3 rkl               karkeaa merisuolaa
1                    iso sipuli ohuina renkaina
0,5 rkl            maustepippureita hiukan murskattuna

 

Lado silakkafileet vuokaan tai lasitölkkiin kerroksittain sipulirenkaiden, suolan ja maustepippureiden kanssa. Sekoita keskenään etikka, vesi sekä sokeri ja kuumenna lähes kiehuvaksi, sen verran että sokeri sulaa. Kaada jäähtynyt liemi silakoiden päälle ja anna maustua pari vuorokautta.

Suutarinlohen tuhti maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa ruisleivän tai makean saaristolaisleivän päällä.

Jos haluat todellista gourmettia, fileoi silakat nahattomiksi ja valmista ne suutarinlohen tavoin.

 


 

Tuoresilakkalaatikko

 

400 g              tuoreita silakkafileitä
                       karkeaa merisuolaa
n. 800 g          kiinteää perunaa ohuina viipaleina
2 - 3                punasipulia karkeana silppuna
1                     pienehkö purjo viipaleina
8 viipaletta     n. 5 mm paksua pancettaa
3 dl                 kuohukermaa
1 dl                 maitoa
2                     kananmunaa
                       mustapippuria myllystä
                       maustepippuria myllystä
 

Levitä silakkafileet lautaselle, suolaa ne todella reilusti karkealla merisuolalla ja anna niiden maustua pari – kolme tuntia. Valuta silakat ja saksi ne suuhun sopivan kokoisiksi paloiksi. Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi myös punasipuli sekä purjo. Leikkaa puolet pancettaviipaleista pienemmiksi paloiksi. Voitele uunivuoka ja laita pohjalle kerros perunaviipaleita. Levitä sen päälle sipulia, purjoa, silakkaa sekä pancettaa ja rouhi niille myllystä mauste- ja mustapippuria. Levitä uusi perunakerros päälle ja toista kunnes lopuksi pinnalle tulee kerros perunaviipaleita.

Laita loput pancettaviipaleet laatikon pinnalle ja kaada hyvin vatkattu muna-kermamaitoseos vuokaan. Laita 180 ˚C uuniin tunniksi, laske sen jälkeen lämmöksi 150 ˚C  ja anna kypsyä vielä 1 tunti.

Tarjoile perinteisten lisukkeiden, etikkapunajuurten ja suolakurkkujen kanssa.

 


 

 

Silakkakeitto

(ohje neljälle)

 

1 l kalalientä (kuhan ruodoista)
                           kalaliemi:
                           1,5 l vettä (ja hiukan kuivaa valkoviiniä)
                           200 g sipulia
                           100 g juuriselleriä
                           100 g palsternakkaa
                           800 g kuhan ruotoja
                           muutamia kokonaisia valko- ja maustepippureita
                           1 laakerinlehti
                           muutamia tillinvarsia

4 dl                Hyla kuohukermaa

250 g             pieneksi kuutioitua sipulia
500 g             kuutioitua kiinteämaltoista perunaa (esim Nicola tai Siikli)
500 g             silakkafileitä
hakattua tilliä
150 g             voita
suolaa ja pippuria

 

Kuullota kuutioidut sipulit voissa.Lisää joukkoon kuutioidut huuhdotut perunakuutiot ja jatka kuullottamista.
Lisää joukkoon kuuma kalaliemi.
Keitä perunat miltei kypsiksi.
Lisää joukkoon kerma, anna kiehahtaa ja lisää sitten huuhdellut silakkafileet.
Anna kalojen kypsyä keittämättä.
Mausta voilla, tillillä ja suolalla.
Tarkista maku ja nauti!

(resepti: Etelä-Suomen Keittiömestarit ry)


Ai niin, ne peratut silakat voi tietysti ihan vaan paistaa kevyesti ruisjauhotettuina (hiukan suolaa jauhojen joukkoon) pannulla voissa ilman sen kummempia hifistelyjä. Sitten vaan pyrstöstä kiinni ja syömään.