Vappumunkkien dippikastikkeiden valmistamisesta jäi puoli tölkkiä dulce de lecheä (kondensoitu karamellisoitu maito) ja kun se ei ikuisesti säily jääkaapissa, tein siitä jälkiruokaa vappubrunssille. (Munkkejahan ei lasketa jälkiruoaksi, koska niitä voi napostella pitkin päivää.) Dulce de lechen lisäksi tähän herkkuun ei tarvita muuta kuin maitoa, kermaa, liivatetta ja ripaus suolaa. Reseptistä tulee 4-6 annosta. Jos ryhtyy oikein pihiksi, se riittää jopa kahdeksaan annokseen. Vapun teemaan sopiva viimeistely löytyi valmiista sokerikuorrutetuubeista, joilla sai pursotetuksi pannacotan pinnalle serpentiinimäistä syheröä.
Dulce de leche salted caramel pannacotta
(suolakaramellipannacotta)
1 dl kuohukermaa
5 dl kevytmaitoa
200 g dulce de lecheä
ripaus hienoa merisuolaa
4 liivatelehteä (= 6,8 g)
pinnalle
valmista pursotettavaa
sokerikuorrutetta
strösseliä
Laita liivatelehdet kylmään veteen
pehmenemään noin 5 minuutiksi. Sekoita huolella keskenään (sauvasekoittimella
tms) kerma, maito sekä dulce de leche ja lisää sen jälkeen ripaus suolaa.
Sekoita ja maista suolan määrän riittävyys. Suolan tulee juuri ja juuri maistua,
mutta seos ei silti saa maistua suolaiselta. Ota sitten seosta erikseen noin
puoli desilitraa ja kuumenna se mikrossa kiehumispisteeseen. Purista liivatteista
ylimääräinen vesi ja sekoita ne kuuman nesteen joukkoon. Lopuksi vatkaa
liivateliemi pannacottaseoksen joukkoon.
Jaa pannacotta tasan jälkiruokamaljoihin ja laita ne jääkaappiin hyytymään. Pannacotta tarvitsee hyytyäkseen aikaa vähintään 4 tuntia. Nämä pannacotat olivat jääkaapissa koko yön.
Tarjoiltaessa viimeistele pinta haluamallasi tavalla. Nämä koristeltiin valmiilla sokerikuorrutteella ja strösselillä.
Varmaankin hurjan hyvää kun Dulce de leche on niin hyvää. Mulle tulee siitä aina mieleen Caracas, jossa vuokrasimme osan asuntoa naiselta joka teki argentiinalaisia alfajores-pikkuleipiä, jotka hän täytti dulce de lechellä.
VastaaPoistaMe tuotiin ensimmäiset dulce de lechet kauan sitten Chilen reissultamme.
VastaaPoistaJos haluat itse tehdä alfajoreja, tässä sulle resepti:
https://epatrendikasruokablogi.blogspot.com/2014/07/alfajor-makea-argentiinalaisherkku.html