Wordin arkistoista löysin vanhan alun
blogitekstiin, jossa luki ”Uudessa Aussi Masterchefissä yksi kilpailija kokkasi
chicken shawarmaa ja se oli niin hyvän näköistä, että on ihan pakko kaivaa
jostain resepti ja tehdä tätä herkkua meillekin”. No eihän sitä nimenomaista
reseptiä löytynyt silloin eikä löydy nyt, mutta löytyi monta muuta hyvää
shawarmareseptiä. Samalla löysin paljon paremman baba ganoush ohjeen mitä vanha
reseptini oli. Yhdessä näistä kaikista tuli aivan ihana sunnuntaipäivällinen.
Tämän aterian voi nauttia joko käärittynä ohueen leipään tai sitten ihan vaan lautaselta,
josta leivällä pyyhitään viimeisetkin rippeet. Oikeasti chicken shawarma on street foodia, eräänlaista Lähi-Idän kebabia, mutta tämä resepti on sovellettu tavallista suomalaista kotiuunia varten.
Kaikki reseptin osat ovat tärkeitä kokonaisuudelle ja yhdistelmä maistuu parhaalta kun kaikkia saa samaan haukkaukseen. Ensin täytyy laittaa kana marinadiin, sillä sen täytyy saada rauhassa makuutua vähintään muutaman tunnin, mutta mieluummin koko vuorokauden. Muut tarvittavat ovat baba ganoush, kukkakaali-parsakaali”tabbouleh”, sitruunajogurttikastike sekä punasipuli. Leipänä käytin tavallisia tortillalättyjä, mutta vielä parempaa olisi jos jaksaa tehdä itse tuoreet pitaleivät. Reseptistä riittää neljälle.
Chicken Shawarma
600 g maustamattomia luuttomia ja nahattomia broilerin reisipaisteja
Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja laita isoon muovipussiin. Lisää broilerin reisipaistit ja möyhennä pussia niin että paistit pussin sisällä ovat marinadin peitossa. Sulje pussi ja laita se jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mieluummin koko vuorokaudeksi.
Kun tulee aika laittaa ruoka, laita uuni lämpiämään 220 asteeseen, ota esille pieni metallivuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. Pyyhkäise pois ylimääräinen marinadi, nosta lihat vuokaan ja kypsennä uunin keskitasolla noin 40-50 minuuttia kunnes liha on kypsää ja pinta hyvin ruskistunut. Toki kananpalat voi myös grillata. Anna lihojen vetäytyä 10 minuuttia ennen kuin leikkaat ne viipaleiksi.
Baba ganoush
2 isoa munakoisoa
Halkaise munakoisot ja leikkaa kanta pois. Viiltele leikkauspintaan ristikko kuoreen asti, voitele pinta öljyllä ja ripottele leikkauspinnoille hiukan suolaa. Levitä hiukan öljyä myös kuoreen. Paahda grillissä niin kauan että nahka alkaa kuplia tai paahda uunissa teräsvuoassa 220 asteessa 40-60 minuuttia kunnes nahka kärventyy ja sisus on pehmeää. Grillissä paahdettuna baba ganoush saa savuisemman aromin. Kun munakoisot ovat sen verran jäähtyneet että niitä pystyy käsittelemään, kaavi sisus kulhoon. Kuoria ei käytetä. Lisää mausteet ja soseuta sauvasekoittimella.
Kukkakaali-parsakaali”tabbouleh”
1 ihan pieni kukkakaali
Irrota kaaleista paksut varret (ne voi käyttää johonkin muuhun ruokaan) ja leikkaa kukinnot pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kattilassa vettä, mausta suolalla ja keitä ensin kukkakaalin nuppuja 2 minuuttia, minkä jälkeen lisää parsakaalin nuput ja jatka keittämistä toiset 2 minuuttia. Kaada sitten keitinvesi pois ja siirrä kukinnot jääveteen jäähtymään.
Leikkaa persiljasta varret pois ja leikkaa kevätsipulin varret viipaleiksi. Raasta sitruunankuori ja leikkaa retiisit neljään osaan. Laita kaikki ainekset tomaatteja lukuun otttamatta monitoimikoneen kulhoon ja pyöräytä ne leikkuriterällä tasaiseksi, karkeaksi rouheeksi. Leikkaa kirsikkatomaatit jokainen kahdeksaan osaan ja sekoita kaalirouheen joukkoon. Tarkista suolan ja mustapippurin määrä.
Sitruuna-jogurttikastike
2,5 dl maustamatonta jogurttia
Sekoita ainekset keskenään ja tarkista mausteiden määrä.
Lämmitä leivät ja anna kaikkien tehdä oma annoksensa. Ainekset voi kääriä leivän sisään tai nauttia lautaselta.
Tuttuja makuja:) Täällä on monen monta shawarma-paikkaa, sillä ne ovat ylen suosittuja ja annos laitetaan joko pitaleivän tai litteän rullaleivän sisälle, tai sitten lautasannoksena. Lammas on se mikä on parasta, mutta koska kalliimpaa, niin käytetään yleensä kalkkunan tai kanankin lihaa, ja maustetaan esim. lampaanrasvalla, mausteiden lisäksi.
VastaaPoistaTäytyy joskus tehdä tämä lampaasta. Kuulostaa niin hyvältä :)
VastaaPoista