Tanskassa meikäläisiä joulutorttuja vastaavat Æbleskiver ja Klejner, joita ilman joulu ei tule.
Æbleskiver ovat pannukakkupalleroita ja ne paistetaan ns munkkipannulla, jollainen Suomessakin joissain kodeissa on ”mummonperintönä”, mutta kyllä niitä pannuja voi ostaa nykyisin ihan netistäkin. Munkkipannussa on seitsemän puolipallon muotoista kuoppaa, jossa kuumennetaan rasva, sitten sinne lusikoidaan taikina ja lopuksi käännellään parin pitkän puisen grillitikun kanssa kunnes æbleskiver on kypsä. Æbleskiver nautitaan heti lämpimänä hillon ja tomusokerin kanssa.
Klejner ("enkelinsiivet"), joka on tiettävästi kaikkein vanhin tanskalaisista joululeivonnaisista, kypsennetään uppopaistamalla. Taikina kaulitaan ohueksi, leikataan vinoneliöiksi, tehdään viilto keskelle josta käännetään neliön toinen pää ja lopuksi nämä uppopaistetaan perinteisesti kookosrasvassa, mutta nykyisin usein myös ihan rypsiöljyssä. Klejner on parasta nautittuna samana päivänä. Seuraavana päivänä se on jo melko kuiva. Nämä molemmat tanskalaiset joululeivonnaiset sopivat erinomaisesti myös glögin kanssa tarjottavaksi.
Æbleskiver
5 dl piimää
paistamiseen kirkastettua voita
Aloita kirkastetun voin valmistuksesta. Sulata voi ja kaada siitä varovasti puhdas voi toiseen astiaan. Näin kirkas voi käytetään paistamiseen ja sulatetusta voista astian pohjalle jää hera, joka muuten palaa kuumentuessaan. Tämä hera lisätään taikinan joukkoon.
Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Vatkaa keltuaiset vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne keltuaisten joukkoon piimän kanssa. Lisää lopuksi jäähtynyt kirkastetusta voista jäänyt hera ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää vaniljaa/kardemummaa jos on tarpeen. Anna taikinan levätä noin tunnin ajan. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele ne taikinan joukkoon juuri ennen paistamista.
Kuumenna munkkipannu ja kaada jokaiseen syvennykseen hiukan kirkastettua voita. Kun voi on kuumentunut, nosta koloihin lusikallinen taikinaa.
(Kaasuliedellä munkkipannun keskimmäinen syvennys saattaa paistaa hiukan epätasaisesti, joten sitä ei välttämättä kannata käyttää.) Kun taikinan alapuoli alkaa saada väriä, æbleskiverit täytyy kääntää. Parin puisen grillitikun avulla taikinapalleroita käännetään ensin kolmannes ja hetken kuluttua kokonaan niin että ruskistunut puoli on ylöspäin. Tämän jälkeen palleroita käännellään vielä muutaman kerran jotta ne kypsyisivät tasaisesti myös sisältä.
Kun æbleskiverin sisään painettuun puutikkuun ei enää tartu taikinaa, se on valmis. Jos pannu on liian kuuma, taikinapallot palavat pinnalta. Jos se on liian kylmä, ne jäävät sisältä raaoiksi. Täytyy vaan kokeilla mikä omalla liedellä/pannulla toimii.
Tarjoile hieman lämpiminä tomusokerin ja hillon kanssa.
Klejner
75 g voisulaa
paistamiseen
Vatkaa voi, sokeri, kerma, vanilja, kardemumma, suola sekä hienoksi raastettu sitruunankuori keskenään kulhossa. Lisä muna ja vatkaa voimakkaasti sekaisin. Sekoita hirvensarvensuola pienessä astiassa sitruunamehun kanssa ja sekoita se huolella taikinaan. Lisää jauhoja vähitellen ja vatkaa taikina tasaiseksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin tekeytymään tunniksi tai pariksi.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohuehkoksi levyksi. Leikkaa levy salmiakkiruudun mallisiksi paloiksi ja viillä jokaisen palan keskelle pitkittäissuuntainen viilto. Taita palan toinen terävä kulma ensin vinoneliön alle ja siitä viillon läpi takaisin taikinan yläpuolelle. Kun kaikki palat on muotoiltu, ne voi uppopaistaa.
Sulata kattilassa kookosrasvaa ja lisää joukkoon pieni pullo rypsiöljyä. Kuumenna rasvaseos 175-180 -asteiseksi ja uppopaista klejnerit siinä muutama kerrallaan noin minuutin kummaltakin puolelta. Paistoöljy kuohuu näitä paistettaessa. Se johtuu taikinan sisältämästä kohotusaineesta (hirvensarvensuola tai ruokasooda). Nosta paistetut klejnerit talouspaperin päälle kuivahtamaan.
Nauti tuoreina ja lämpiminä.
Ihanat pallerot! Kaikki muutkin pallerot on hyvä paistaa tämmöisessa pannussa, lihapullat, kalapullat, munakaspullat.
VastaaPoistaNam, herkkua. Isäni täti oli naimisissa tanskalaisen kanssa, ja varhaisteininä vietin kerran muutaman viikon isotädin luona Köpiksessä, ja hänellä oli tuollainen pallerolaite. Hyvää uutta viikkoa ja joulun odotusta 🎄⛄
VastaaPoistaTämä "palleropannu" oli kyllä hyvä ostos :)
VastaaPoista