Noniin, sain taas täydennystä maustevarastooni, ison kassillisen vienosti valkosipulilta tuoksuvaa karhunlaukkaa. Sitä sitten yhden illan huuhtelin, taputtelin kuivaksi, silppusin ja pakastin. Ihanaa! Ihan tuoreeltaan käytin jo ensimmäiset karhunlaukat suolaisten vohvelien mausteeksi.
Vohveleiden kanssa tarjoilin kirpeää raparperisalsaa ja savumakrillia. Tosi herkullista.
Vihreät karhunlaukkavohvelit
30 - 50 g hienonnettua karhunlaukkaa (määrä maun mukaan)
Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Sekoita karhunlaukka yhteen maidon kanssa ja blendaa tasaiseksi sauvasekoittimella. Vatkaa seokseen kananmunat. Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe, suola sekä sipulijauhe. Sekoita jauhot maitoseokseen niin että taikinaan ei jää kokkareita. Lopuksi sekoita taikinan joukkoon jäähtynyt, sulatettu voi ja anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia ennen paistamista.
Kuumenna vohvelirauta. Sivele pinnoille hiukan voita ja paista vohvelit. Taikinasta tulee 6 vohvelia.
Raparperisalsa
500 g raparperinvarsia
Kuori raparperit ohuelti ja leikkaa varret pieniksi kuutioiksi. Laita raparperi kattilaan sokerin sekä suolan kanssa ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja anna raparperien mehustua ja jäähtyä kattilassaan.
Leikkaa pieniksi kuutioiksi punasipuli, kevätsipulit, fenkoli, vihreä paprika, pihvitomaatit sekä kurkku ja sekoita ne keskenään. Tee salsalle kastike limettimehusta, ruokokidesokerista, suolasta, mustapippurista ja chilirouheesta. Sekoita kastike sekä mehustuneet raparperinpalat kasviskuutioiden joukkoon ja anna salsan makuuntua pari tuntia ennen käyttöä. Juuri ennen tarjoilua lisää salsaan hienonnetut korianterinlehdet sekä kuutioidut avokadot.
Tästäpä idea huomiseksi lounaaksi, kiitos :-) Tänään savustetaan siikaa ja sitä varmasti jää yli, joten mikäs sen parempaa kuin karhunlaukka kaveriksi.
VastaaPoistaRaparperisalsa kuulostaa hyvältä, pitäisi joskus käyttää raparperia muutenkin kuin leivonnaisessa.
VastaaPoistaVahinko ettei karhunlaukkaa ole kaupan Suomessa. Siitä pitävät yleensä nekin jotka eivät muuten tykkää valkosipulista. Sopii myös yllättävän hyvin raparperin kaveriksi.
VastaaPoista