Pastitsio koostuu pastasta, kreikkalaisittain
maustetusta jauhelihakastikkeesta sekä juustokastikkeesta – vähän kuten lasagne,
mutta ruoan poikkileikkaus on erilainen. Pasta levitetään (mielellään yhdensuuntaisesti)
kokonaan vuoan pohjalle, sen päälle tasoitetaan kaikki jauhelihakastike ja
pinnalle tasainen kerros juustokastiketta. Sekä jauheliha- että juustokastike
ovat koostumukseltaan paksumpia kuin lasagnessa, jotta kerrokset pysyvät
paremmin koossa.
Näiden ulkomaisten ruokien kanssa on
usein se ongelma, että ihan oikeita ja aitoja raaka-aineita ei ole löytyä Suomesta
mistään. Pastitsio eli Kreikan vastine lasagnelle pitäisi kuulemma tehdä ’ziti’-
tai ’pastitsio ziti n:o 2’ –pastasta ja käyttää juustona kreikkalaista Kefalotyri
–vuohenjuustoa. Mutta ei hätää, hankitaan niiden tilalle lähes vastaavat
ainekset.
Suorassa pastassa tulee joka
tapauksessa olla reikä keskellä, joten Suomessa myytäviä vaihtoehtoja tähän
ruokaan ovat bucatini (ehkä paras näistä), rigatoni (aika paksu ja lyhyehkö pasta,
mutta menettelee) ja minun käyttämäni zita (pitkä ja melko paksu putkipasta
jonka löysin Turusta italialaisia ruokia myyvästä kaupasta). Kefalotyrin korvasin
yhdistelmällä raastettua parmesaania ja gruyereä.
Useimmiten tämän ruoan jauhelihakastikkeeseen käytetään naudan jauhelihaa, mutta jos haluaa valmistaa pastitsion pääsiäiseksi, naudan voi vaihtaa karitsanjauhelihaksi. Maustamisesta sen verran,
että jauhetun neilikan kanssa saa olla tosi varovainen. Jauhelihakastikkeen reseptin neljännes
teelusikallinen tarkoittaa todella vain neljännes teelusikallista, ei yhtään
enempää, ettei koko kastike maistu neilikalta.
Pastitsio, kuten lasagnekin, on
parhaimmillaan valmistusta seuraavana päivänä lämmitettynä, kun kaikki maut ja
rakenteet ovat rauhassa saaneet tasaantua.
Pastitsio (kreikkalainen ”lasagne”)
jauhelihakastike
2 rkl oliiviöljyä
2 punasipulia
1 rkl sokeria
1 rkl tuoretta timjamia
1 rkl tuoretta oreganoa
3 valkosipulinkynttä
4 rkl tomaattipyreetä
2 rkl oliiviöljyä
800 g naudan jauhelihaa
1,5 dl punaviiniä
400 g tomaattimurskaa
1 rkl
punaviinietikkaa
1 tl jauhettua kanelia
2 tl jauhettua savupaprikaa
¼ tl jauhettua neilikkaa
2 lihaliemikuutiota
2 laakerinlehteä
1 tl hienoa merisuolaa
1 tl jauhettua mustapippuria
1 dl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
juustokastike
100 g voita
100 g vehnäjauhoa
10 dl maitoa
100 g juustoraastetta (parmesaani & gruyere)
1 tl suolaa
¼ tl jauhettua muskottipähkinää
3 keltuaista (valkuaiset käytetään pastan
joukkoon)
pasta
350 g putkipastaa, bucatinia (tai rigatonia, tai jos
löytyy oikeaa zitiä)
4 l vettä
4 rkl suolaa
3 munanvalkuaista
200 g fetaa
150 g juustoraastetta (parmesaani & gruyere)
0,5 dl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
1 rkl hienonnettua tuoretta oreganoa
valmiin pastitsion pinnalle vielä
tuoretta lehtipersiljaa, oreganoa ja timjamia
jauhelihakastike
Kuori punasipulit ja leikkaa ne
pieniksi kuutioiksi, mittaa isolle pannulle oliiviöljy, lisää sipuli, sokeri,
timjami sekä oregano ja kuullota sipuleita keskilämmöllä parin minuutin ajan. Lisää
hienonnetut valkosipulinkynnet ja kuullottele vielä minuutti tai pari. Lisää
tomaattipyree sekä 2 rkl oliiviöljyä, sekoita ja hauduta pannulla muutaman
minuutin ajan. Lisää lämpöä, murustele naudanjauheliha pannulle ja ruskista.
Kun jauheliha on ruskistunut, lisää pannulle punaviini ja anna sen kiehua
kuiviin. Lisää tomaattimurska, punaviinietikka, kaneli, savupaprika, neilikka,
lihaliemikuutiot sekä laakerinlehdet, sekoita hyvin ja vähennä lämpöä. Hauduta
kastiketta 20 minuuttia ja lopuksi mausta se hienolla merisuolalla, jauhetulla
mustapippurilla sekä hienonnetulla lehtipersiljalla. Jätä kastike odottamaan
siksi aikaa kun valmistat juustokastikkeen ja keität pastat.
juustokastike
Sulata kattilassa voi ja lisää
vehnäjauho. Sekoittele keskilämmöllä muutaman minuutin ajan kunnes jauho on
hiukan kypsynyt, mutta ei ruskistunut. Lisää maitoa pari desilitraa kerrallaan
ja sekoita kastike tasaiseksi aina välillä. Keitä kastiketta matalahkolla
lämmöllä 5-10 minuuttia koko ajan sekoittaen ettei kastike ota pohjaan kiinni.
Ota kattila pois lämmöltä, lisää juustoraaste ja sekoita kuunes juusto on
kokonaan sulanut kuuman kastikkeen joukkoon. Mausta suolalla sekä
muskottipähkinällä. Anna kastikkeen hiukan jäähtyä, minkä jälkeen sekoita
joukkoon keltuaiset. Ota iso kauhallinen juustokastiketta ja sekoita se
huolella jauhelihakastikkeen joukkoon. Juustokastikkeen lisääminen parantaa
jauhelihakastikkeen rakennetta.
pasta
Mittaa isoon kattilaan vesi ja
kuumenna se kiehuvaksi. Lisää suola ja sekoita. Lisää pasta ja keitä se
pakkauksen ohjeen mukaan ”al dente”. Valuta ja huuhtele pasta heti mahdollisimman
kylmällä vedellä niin että pasta lakkaa kypsymästä. Kaada jäähtynyt pasta isoon
kulhoon ja sekoita joukkoon munanvalkuaiset. Lisää feta hienona muruna, 100 g
juustoraastetta (loppu ripotellaan juustokastikkeen pinnalle ennen paistamista),
hienonnetut lehtipersilja sekä oregano. Sekoita ainekset hyvin keskenään.
Munanvalkuainen sekä juustot ”liimaavat” pastan yhteen paiston aikana.
kokoaminen
Kuumenna uuni 180 asteeseen (ylä-alalämpö).
Ota iso vuoka, noin 25 x 30 cm tai vastaava, jonka korkeus saisi mielellään
olla vähintään 7 senttiä. Näin kaikki pasta ja kastikkeet mahtuvat vuokaan eikä
mikään kuohu yli. Vuokaa ei tarvitse voidella. Minulla oli kaksi vuokaa, joiden yhteenlaskettu tilavuus vastaa suunnilleen tuollaista yhtä isoa vuokaa.
Tasoita (ja järjestele) pasta vuoan pohjalle
siten, että suurin osa pastasta olisi mielellään edes suurinpiirtein samansuuntaisia. Näin
leikkauspinta on paremman näköinen (jos estetiikka on tärkeää…). Kastikkeiden
ei ole tarkoituskaan levitä pastan sisälle kuten suomalaisessa
makaronilaatikossa. Levitä jauhelihakastike pastan päälle ja lopuksi tasoita
juustokastike päällimmäiseksi. Ripottele pinnalle loput (50 g) juustoraasteesta.
Paista pastitsio uunin keskitasolla 180 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes
pinta on kauniisti ruskistunut. Ripottele valmiin pastitsion päälle hiukan
hienonnettua lehtipersiljaa, oreganoa ja timjamia.
Jäähdytä pastitsiota vähintään 20
minuuttia ennen tarjoilua. Jos maltat odottaa seuraavaan päivään, se on
vieläkin parempaa uudelleen lämmitettynä.
Kreikkalaisen pasta-aterian kanssa
sopii erinomaisesti kreikkalainen maalaissalaatti, horiatiki . Tosin, kun pastitsiossa on jo melkoisesti fetaa, se kannattaa jättää salaatista kokonaan pois.
Hieno poikkileikkaus! Just oli kreikkalainen viikko Lidlissä, en muista onko sen yhteydessä ollut tuota pastaa.
VastaaPoistaTodellakin hienolta näyttää poikkileikattuna. Tuosta ziti-pastasta tulee mieleen amerikanitalialainen pastaruoka "baked ziti", johon ihastuin Yhdysvalloissa asuessa, ja jota tein sitten eri versioina pojalleni Suomessa kunnes hän tuskastui että taas tuota zitiä;D Blogissakin olen sitä tehnyt kauan sitten, mutta en löytänyt sopivaa pastaa .
VastaaPoistaHyvää pääsiäisen aikaa sinulle:)
@Sari - Campasimpukka
VastaaPoistaOli ihan pakko tehdä pastitsio, kun kerrankin satuin löytämään oikeanlaista pastaa. Yllättävän helposti siitä saakin noin näyttävän näköisen :)
@ Jael
Kaikkeen kyllästyy jos sitä syö liikaa. Minulla meni joskus monta vuotta, etten voinut kuvitellakaan mitään jauheliharuokaa (paitsi tartaria) kun niitä oli ilmeisesti tullut syödyksi vähän liikaa :)
Hyvää pääsiäistä sinullekin.
No nyt on kokeiltu ja oli hauska tehdä ja hyvää syödä! :D
VastaaPoistaTosi hyvältä näytti myös sinun pastitsiosi. Vähän suuritöinen kuten oikeakin lasagne, mutta hyvää.
VastaaPoista