Hyvää maksalaatikkopäivää. Huomasimme
alkuviikolla, että maksalaatikkopäivää vietetään 10. lokakuuta. Vaikka ”mä
en todellakaan keksi mitä tänään syötäis” -päivänä helposti lähteekin lähikauppaan
hakemaan pari Saarioisten perinteistä maksalaatikkoa, tällä kertaa juhlapäivän kunniaksi teimmekin
maksalaatikon itse. Ja kun sellaista ryhtyy tekemään, kannattaa saman tien
laittaa niin iso satsi että siitä jää vähän pakkaseenkin.
Maksalaatikon valmistus ei ole
vaikeaa, hiukan hidasta kylläkin. Ensin täytyy keittää riisi/ohrapuuro ja
jäähdyttää se, sitten pitää kuullottaa hienonnetut sipulit, silputa mausteet, jauhaa
maksa, sekoittaa ja paistaa. Yhden illan työ siinä muun puuhan ohessa. Ei
mikään ihme, että valmis einesmaksalaatikko on niin suosittua.
Kotitekoinen maksalaatikko
2 dl puuroriisiä
1,5 dl rikottuja ohrasuurimoita
6 dl vettä
30 + 30 g voita
15 dl maitoa
600 - 650 g jauhettua naudanmaksaa
2 sipulia hienonnettuna
4 rkl hienonnettua tuoretta meiramia
noin 0,5 dl rusinoita veitsellä hienonnettuna
1,5 rkl hienoa merisuolaa
2 kananmunaa (koko M) vatkattuna
5 rkl tummaa siirappia
mustapippuria myllystä
Valitse riittävän kookas kattila,
jossa saat laatikon aineet sekoitettua. Pinnoitettu kattila estää puuron
pohjaan palamista. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää riisit +
rikotut ohrasuurimot. Anna kiehua kolme-neljä minuuttia ja sekoita sitten joukkoon
30 g voita. Voit kuumentaa maidon ensin toisessa kattilassa ja lisätä sen puurokattilaan
tai lisätä sitä vähän kerrallaan ja odottaa, että seos alkaa kiehua ennen uutta
lisäystä. Kun kaikki maito on lisätty, anna hautua kannen alla hiljaa poristen
ja välillä sekoittaen 40-50 minuutin ajan. Siirrä puuro sivuun ja anna jäähtyä.
Hienonna sipuli ja kuullota se lopussa
voissa pehmeäksi. Irrota meiramin lehdet ja hienonna ne veitsellä. Paloittele
rusinat veitsellä. Vatkaa pienessä kulhossa kananmunat. Laita broilerinmaksat
tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi. Yhdistä
jäähtyneeseen puuroon hienonnettu maksa, yrtit, sipulit, rusinat, mausteet sekä
siirappi ja vatkatut kananmunat ja sekoita huolellisesti.
Voitele valitsemasi
uunivuoka/uunivuoat ja kaada seos niihin. Voit laittaa vielä pari voinokaretta
laatikon päälle ennen uuniin laittoa. Tästä määrästä tuli 4 kpl 8,5 dl:n
alumiinivuoallista. Ne sopivat kerralla vierekkäin paistumaan uunin ritilälle. Kokeile
tyhjillä vuoilla oman uunisi tilavuus. Paista maksalaatikot 180˚C uunissa n.
1 tunti 45 minuuttia ja nosta jäähtymään. Tuohon 8,5 dl aluvuokaan mahtuu juuri sopivan kokoinen ateria kahdelle.
Miten maksalaatikko on parasta lämmittää? Monet suosivat mikroa, mutta meidän mielestämme maksalaatikko on parasta pannulla voissa paistettuna, tarjoiltuna puolukoiden ja maustekurkun kanssa. Kuten tässä alakuvassa. Otsikkokuva kuuluu sarjaan "tarjoiluehdotus", joka puolestaan on sukua arkkitehtuurin havainnekuville.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti