Ruokamediassa on viime aikoina
esitetty huolta siitä, voiko kantasuomalaisen huippukokin Suomeen perustama
etnoravintola olla aito ja autenttinen, ja suureksi ongelmaksi nostetaan
ymmärtämättömyys ruoan kulttuuritaustasta. Supisuomalaiset ravintoloitsijakokit
on otettu tulilinjalle samoin kuin ruokalehdet ja –ohjelmat sekä myös
ruokabloggaajat, joita viimeksimainittuja moititaan kritiikittömästä
hehkutuksesta näitä suomietnoravintoloita kohtaan koko Suomen ollessa kuulemma
muutenkin ”irrallaan läntisestä keskustelusta”. Mielenkiintoisia pohdintoja.
Tosin The Guardianin ruokakriitikko ja kolumnisti Jay Rayner kirjoitti samasta
aiheesta viime vuoden maaliskuussa, kun Gordon Ramsay oli avannut ravintolan,
joka tarjoaa ”autenttista aasialaista ruokaa”. Rayner tulee siihen tulokseen,
että paras kun ei mainosta aitoutta, vaan tarjoaa vain erinomaista ruokaa, niin
ei kuulu turhanpäiväistä naputusta mistään suunnasta. Rayner toteaa napakasti:
” I don’t care about a barista’s ideology or beard-sculpting; all I want is a
nice cup of coffee.”
Onneksi kotiväelle kokatessa ei
tarvitse miettiä mahdollista kulttuuriappropriaatiota, identiteettipolitiikkaa
tai muuta poliittista korrektiutta eikä loukkaantua kenenkään puolesta, vaan
saa ihan vapaasti tehdä vaikkapa juuri tällaista etnovaikutteista ruokaa niistä
aineista mitä Suomessa, tai oikeastaan omassa jääkaapissa tällä hetkellä on saatavilla.
Kun jääkaappiin on kertynyt
kaikenlaisia puoliksi käytettyjä kasviksia, ne loputkin täytyy käyttää pois
ennen kuin ne joutuu heittämään pois. Yksi helppo konsti on upottaa ne kaikki
ihanan mausteiseen curryyn eli tästä tulee eräänlainen
suomalais-intialais-jotain-jääkaapin siivous –curry. Mausteita lukuunottamatta
juureskuutioiden, kukkakaalin, tomaattien ja herneiden määrä on ”noin”.
Tällainen sisäisesti lämmittävä resepti kannattaa korvamerkitä talven pakkasten
varalle. Vaikka mausteiden määrä vaikuttaa paljolta, niitä on juuri sopivasti.
Jääkaapin siivous –curry
1 isohko sipuli
1 solo valkosipuli
n. 3 cm pala tuoretta inkivääriä
1 vihreä chilipalko
3/4 dl cashewpähkinöitä (ei paahdettuja!)
1,5 dl vettä
2 rkl voita tai ruokaöljyä
1 rkl curryjauhetta
2 tl jauhettua korianteria
1 tl jeeraa
1 tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
0,5 tl jauhettua kanelia
0,5 tl jauhettua kardemummaa
1,5 tl suolaa
4 dl tölkki paseerattua tomaattia
2 dl vettä
1 litra kuutioituja juureksia (peruna, palsternakka,
porkkana, juuriselleri, ym)
4 dl kookosmaitoa
1 litra pieniksi paloiksi leikattua kukkakaalia
200 g miniluumutomaatteja
1 tölkki (320 g) keitettyjä
kikherneitä
1 rkl sitruunamehua
200 g pakasteherneitä
2 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
Kuori sipuli, halkaise se ja laita
blenderiin. Lisää blenderin kannuun kuorittu solo valkosipuli, kuorittu
inkivääri, halkaistu chilipalko (poista siemenet!), cashewpähkinät sekä vesi.
Blendaa ainekset soseeksi.
Valmista kuivamausteseos ja laita se
hetkeksi odottamaan. Kuutioi kaikki kasvikset valmiiksi runsaan sentin
kuutioiksi, juurekset omaansa ja kukkakaali omaan astiaansa. Halkaise
miniluumutomaatit ja valuta kikherneet ja yhdistä ne omaan astiaan.
Kuumenna voi/öljy ja lisää kuivamausteseos.
Sekoittele mausteita kuumassa rasvassa parin minuutin ajan. Lisää mausteseos
blenderin kannusta, sekoita ja kypsennä aineksia yhdessä vielä muutaman
minuutin ajan. Lisää paseerattu tomaatti,vesi sekä juureskuutiot ja keitä
matalalla lämmöllä välillä sekoitellen 10 minuutin ajan. Lisää sitten
kookosmaito sekä kukkakaalipalat ja keitä taas 10 minuuttia. Lisää halkaistut
miniluumutomaatit sekä valutetut kikherneet ja keitä aineksia niin kauan että
kaikki juurekset ovat pehminneet. Kun kasvikset kiehuvat tällaisessa paksussa liemessä, ne eivät muhjuunnu yhtä helposti kuin kiehuessaan vedessä. Lopuksi mausta curry sitruunamehulla, lisää jäiset
pakasteherneet, sekoita ja anna herneiden sulaa ja lämmetä. Viimeistele pata
hienonnetulla tuoreella korianterilla.
Reseptistä riittää kuudelle. Tarjoile
keitetyn basmatiriisin ja jogurtin/creme fraichen kanssa. Jos tuntuu siltä,
että nyt alkaa olla jo vähän liian kasvispitoista ruokaa, tähän joukkoon voi
ruskistaa 400-500 grammaa broilerisuikaleita.
Tämä on mun suosikki MKL-ruuista (mitä kaapista löytyy). Erityisesti näin syksyllä tykkään upottaa siihen kurpitsaa. Herneet onkin hauska lisä, pitää kokeilla!
VastaaPoistaKivalta tuntuva resepti, taidan tehdä jo tänään, jotta ensiviikoksi riittää lounasruokaa :)
VastaaPoistaTuollaiset curryt ovat ihan parasta, ja etenkin kun niihin voi laittaa melkein mitä vaan. No vähän hölmöä että kaikesta nahistaan, pääasia että ruoka on hyvää.
VastaaPoista@ Ulla
VastaaPoistaPitäisiköhän ottaa laajempaan käyttöön ja ihan omaksi tagiksi tuo MKL :D
@ Birgitta
Tämä pitää nälän poissa yllättävän kauan, joten lounasruoaksi erittäin sopivaa.
@ Jael
Monet arastelevat laittaa currya sen pitkän mausteluettelon takia, mutta jos kaapissa on sopivia mausteita, tämä on hyvä ruoka "hukata" monenlaiset raaka-ainetähteet.