Edellisestä sorsa-ateriasta minulla
oli käytettävissäni runsas litra erinomaista sorsalientä ja kypsennetystä sorsan
rangasta, koivista ja siivistä sain irrotetuksi vielä noin 80 grammaa lihaa. Lisäksi
minulla oli vajaa puoli litraa suppilovahveroita, joten niistä tuli yhteensä
hyvä määrä täytettä tortellineihin. Ensin tietysti piti valmistaa pastataikina,
jonka tein jo edellisenä iltana jääkaappiin tekeytymään. Tortellineissa on
melkoinen askartelu ja olenkin aina ihaillen katsonut italialaisia
ruokaohjelmia, jossa nonnat pyörittelevät niitä niin nopeasti ja helpon
näköisesti. No joo, ehkä niiden tekeminen olisi hiukan nopeampaa jos
harjoittelisi joka päivä?
Tässäpä sitä olikin
sunnuntaiaskartelua kerrakseen, Ensin valmistin sorsatäytteen ja
metsäsienitäytteen. Sen jälkeen oli vuorossa pastataikinan mankelointi mahdollisimman
ohueksi ja siitä pyöreällä muotilla pienet pastalevyt. Tortellinien pyörittelyn
jälkeen kypsensin ne nopeasti sorsaliemessä, minkä jälkeen tein varsinaisen
keiton ja lopuksi lisäsin tortellinit keiton joukkoon. Aikaahan siinä meni,
mutta toisaalta tiedän paljon huonompiakin tapoja viettää sunnuntaipäivää…
Sorsa- ja metsäsienitortellinit
Pastataikina:
200 g vehnäjauhoa ”tipo 00”
2 munaa (koko L)
ripaus suolaa
Kaada jauhot ja suola kutterin
kulhoon. Lisää jauhojen joukkoon munat koneen koko ajan käydessä, jolloin
taikinasta tulisi muodostua kostean hiekan tapaista murua. Kutterin täytyy
käydä riittävän kauan, osittain myös pulssitoiminnolla, jotta ainekset
sekoittuvat kunnolla. Kun taikinamurut eivät enää ole irtohiekkaa, vaan alkavat
taas takertua toisiinsa, kaada taikina puhtaalle pöydälle ja ala vaivata siitä
kiinteää taikinaa. Kun pastataikinasta on muodostunut tiivis, mutta joustava
pallo, kääri se tuorekelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään
tunniksi. Pastataikina säilyy jääkaapissa muutamia päiviä joten sen voi
valmistaa paljonkin etukäteen.
Leikkaa taikinapallo neljään osaan,
ota yksi pala käsittelyyn ja kääräise loput kolme palaa takaisin kelmuun.
Ripottele työtasolle hiukan jauhoja, jauhota taikinapala, kauli pala pitkäksi
ja litteäksi ensin kaulimella, minkä jälkeen taita pastalevy kolminkerroin,
litistä vielä vähän ja ohjaa se pastamankelin läpi suurimmalla asetuksella
siten että taitteet jäävät sivuille. Tee ”laminointi” vielä toisen kerran.
Jatka sitten pastan ohentamista aina vain pienemmällä ja pienemmällä
asetuksella kunnes sinulla on mahdollisimman ohut, pitkä ja silkinsileä
pastalevy.
Leikkaa pastalevystä pyöreitä
kiekkoja ja jauhota ne kevyesti etteivät ne tartu toisiinsa. Puristele
pastalevystä jääneet palat palloksi ja laita jääkaappiin tuorekelmun sisään.
Ota sitten käsittelyyn seuraava neljännes pastataikinasta jne. Täytteistä
riittää noin 30-34 tortelliniin, joten jos pastataikinaa jää, sen voi niin
halutessaan jättää jääkaappiin ja tehdä siitä myöhemmin jotain muuta pastamuotoa.
Pastanvalmistus on kyllä melkoisen haastavaa. Vaikka mankeloin pastan läpinäkyvän ohueksi, silti kypsennetyt tortellinit tuntuivat kuin pasta olisi ollut vieläkin vähän liian paksua...
Sorsatäyte:
1 rkl voita
puolikas sipuli hienonnettuna
80 g kypsää sorsanlihaa
0,5 dl portviiniä
1 tl tuoreita timjaminlehtiä
0,5 tl worcestershirekastiketta
1 dl parmesaania hienona raasteena
Sienitäyte:
1 rkl voita
puolikas sipuli hienonnettuna
80 g esikäsiteltyjä suppilovahveroita
(tms metsäsieniä)
0,5 dl valkoviiniä
1 tl tuoreita timjaminlehtiä
0,5 tl worcestershirekastiketta
1 dl parmesaania hienona raasteena
Tee kumpikin täyte samalla tavalla
omaan astiaansa. Kuumenna voi pannulla ja kuullosta siinä sipuli. Lisää
sorsanlihat/sienet ja sekoittele minuutin tai pari. Lisää sitten portviini/valkoviini
ja anna sen kiehua lähes kuiviin. Mausta timjamilla sekä worsterilla, keittele
muutaman minuutin ajan ja lopuksi sekoita täytteen joukkoon parmesaaniraaste.
Jäähdytä täyte.
Tortellinien valmistus ja keittäminen:
Ota yksi pastakiekko kerrallaan,
laita keskelle pieni keko täytettä, kostuta pasta reunoiltaan ja taita
puolikuun muotoiseksi. Nosta reunoja ylöspäin, käännä ja nipistä terävät päät yhteen
niin että pastakiekosta tulee rengasmainen. Laita valmiit tortellinit jauhotetulle
lautaselle odottamaan keittämistä. Kun kaikki pastakiekot on täytetty, kuumenna
sorsaliemi kiehuvaksi ja kypsennä tortellinit 5-6 kerrallaan. Pasta on valmista muutamassa minuutissa eli
kun se nousee kellumaan liemen pinnalle. Nosta kypsät tortellinit reikäkauhalla
syvälle lautaselle odottamaan.
Sorsatortellinikeitto
30 g voita
1 salottisipuli
1 porkkana
30 g vehnäjauhoa
1 dl valkoviiniä
1 litra sorsalientä
tortellineja
hienoa merisuolaa ja valkopippuria
myllystä
muutama kourallinen babypinaattia tai
vuonankaalin lehtiä
1 dl kermaa
Kuori salottisipuli ja leikkaa se
pieniksi kuutioiksi. Kuori porkkana ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna
kattilassa voi ja kuullota siinä sipuli. Lisää porkkanaviipaleet ja kuullottele
niitä vielä muutaman minuutin ajan. Lisää jauho ja sekoittele sitä minuutin tai
pari niin että se saa hiukan väriä, mutta ei vielä ruskistu. Lisää valkoviini
ja kolmannes sorsaliemestä. Sekoita hyvin niin että jauhot eivät jää
kokkareiseksi. Lisää loppu liemi kahdessa erässä niin että välillä sekoitat
liemen tasaiseksi. Anna keiton kiehua ihan pienellä lämmöllä noin 10 minuuttia.
Lisää sitten tortellinit ja hetken kuluttua mausta suolalla sekä valkopippurilla.
Lopuksi sekoita keiton joukkoon pinaatti (tai vuonankaalin lehdet) sekä kerma
ja anna kerran vielä kiehahtaa.