Paras tämän hetken kausimaku on kotimainen raparperi
ja ihan hetikohta myös suomalainen mansikka. Raparperia on jo tarjolla, mutta
mansikoiden osalta täytyy vielä tyytyä tuontitavaraan. Raparperi on siitä
erikoinen kasvi, että se toimii niin makeissa kuin suolaisissakin ruoissa.
Helluntain jälkiruoaksi sopii ihana
raparperi-kermavanukas eli raparperiposset, jossa raparperin (ja sitrushedelmien) happamuus
hyydyttää kerman eikä lisänä tarvita mitään munankeltuaisia, agar-agaria,
maissi- tai perunatärkkelystä, liivatetta tms. Jälkiruoan valmistus sujuu
hetkessä, vaikka hyytymistä täytyykin odotella useita tunteja, mielellään ihan
seuraavaan päivään asti.
Raparperiposset
(10-12 annosta)
Posset:
7 dl raparperikuutioita
¼ tl suolaa
2 dl sokeria
2 dl limetti-sitruunamehua
5 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
Raparperi-mansikkakompotti:
noin 2 dl (suunnilleen 100 g)
raparperia pieninä kuutioina
1 dl sokeria
ripaus suolaa
2 rkl vettä
200 g mansikoita pieninä kuutioina
Mittaa kattilaan 7 dl raparperikuutioita,
0,5 tl suolaa, 2 dl sokeria ja 2 dl limetti-sitruunamehua (tässä oli yksi
limetti ja kaksi sitruunaa). Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kunnes raparperi alkaa
hajota. Ota kattila pois liedeltä. Suola on raparperin kanssa erittäin tärkeä
mauste, sillä se vaimentaa raparperin happamuutta ja vähentää sokerin tarvetta.
Mittaa toiseen kattilaan 5 dl kermaa.
Kuumenna kiehuvaksi, lisää sokeri ja keitä sekoitellen kunnes sokeri on
liuennut kerman joukkoon. Kaada kuuma kermaseos kapeana nauhana
raparperikattilaan koko ajan sekoitellen. Kaada seos kannun kautta (kannusta
kaataen ei tule niin paljon sotkua kuin kauhalla annostellen) tarjoilukulhoihin.
Siirrä tarjoiluastiat jääkaappiin hyytymään vähintään 8 tunniksi tai mieluummin
seuraavaan päivään.
Minulla oli käytössä kuusi kohtalaisen
kokoista raparperinvartta, joista kuutioituna 7 dl kului itse kompottiin ja
lopuista 2 desilitrasta valmistin possetin päälle ihanan
raparperi-mansikkakompotin. Se täytyy valmistaa samalla kuin possetkin, sillä
kompotin tulee saada rauhassa maustua jääkaapissa.
Laita raparperikuutiot pieneen
kattilaan, lisää sokeri sekä vesi ja kuumenna kunnes seos kiehuu. Nosta kattila
pois liedeltä ja sekoita joukkoon jääkaappikylmät mansikkakuutiot. Jäähdytä
kompotti ja laita se jääkaappiin makuuntumaan. Kun tarjoilet possetit, lusikoi
annosten pinnalle reilu kerros raparperi-mansikkakompottia.
Jännää että raparperin happamuus jähmettää kerman ,kiitos vinkistä:) Tuo olisi niin hyvä jälkkäri nyt kun täällä vietetään juhlaa (helluntain alkuperä siitä juhlasta) jossa maitoiset (ja juustoiset) ruuat pääosassa.
VastaaPoistaKiitos. Onnistuit osoittamaan tekstissä olleen virheen. Ihan pelkällä raparperilla en kokeilisi vaan kyllä hyytymiseen tarvitaan myös sitrushedelmien mehua. Virhe on nyt korjattu.
VastaaPoista