Suunnilleen pari kertaa kuukaudessa meillä syödään maksaa. Useimmiten se on seurausta ”mä-en-keksi-mitä-kokkais-tänään” –ongelmasta ja silloin on helppo kipaista hakemassa lähikaupasta pari Saarioisten perinteistä maksalaatikkoa. Valitettavan harvoin tulee paistetuksi oikeita maksapihvejä, niin hyviä kuin ne ovatkin, naudanmaksa, karitsanmaksa, poronmaksa. Sianmaksasta emme erityisemmin pidä.
Joka kerta kun olen yrittänyt etsiä
maksapihveille jotain uutta reseptiä, lopputulos on ollut joko katastrofi - tai
ainakin melkoinen pettymys. Siispä paistoin viipaloidun naudanmaksan taas ihan
samalla, hyväksi koetulla tavalla kuin ennenkin – kevyt jauhotus ja pannulla
voissa nätisti roseeksi sisältä. Lisäksi kuohkeaa perunasosetta ja
jallupuolukoita. Herkullinen yhdistelmä.
Uutta tässä annoksessa oli pekoni-salviakastike, jota ihan varmasti teen
toistekin. Se toimi tosi hyvin paistetun naudanmaksan kanssa.
Naudanmaksapihvit ja kermainen pekoni-salviakastike
(neljälle)
1 paketti (170 g) Amerikan pekonia
2 punasipulia
1 omena (ei kovin makea lajike)
puoli ruukkua tuoretta salviaa (vain
lehdet)
5 cl jaloviinaa
5 dl kanalientä
1 dl kermaa
ripaus mustapippuria myllystä
550 – 600 g hyvää tuoretta maudanmaksaa
1 dl vehnäjauhoa
1 tl suolaa
0,5 tl hienonnettua valkopippuria
voita paistamiseen
Leikkaa pekoniviipaleet yhdessä nipussa noin sentin paloiksi. Viipaleita ei tarvitse erotella toisistaan, sillä ne kyllä irtoavat toisistaan paistettaessa. Kuori punasipulit ja viipaloi ne. Kuori omena, poista siemenkota ja viipaloi omena. Hienonna salvianlehdet.
Paista Amerikan pekonia
kastikekasarissa puuhaarukalla sekoitellen. Kun suurin osa rasvasta on sulanut, lisää sipulit sekä
omenaviipaleet ja hauduta miedohkolla lämmöllä noin 20 minuuttia välillä
sekoitellen. Sipulin ei tarvitse juurikaan ruskistua. Lisää sitten hienonnettu
salvia ja jaloviina, sekoita ja anna nesteen haihtua. Lisää kanaliemi ja hauduta
kastiketta puolisen tuntia välillä sekoitellen kunnes nesteen määrä on vähentynyt lähes puoleen. Mausta
mustapippurilla ja soseuta kastike sauvasekoittimella. Vähän ennen tarjoilua
lisää kerma, sekoita ja kiehauta vielä kerran. Pekonissa on sen verran suolaa,
että sitä tuskin tarvitaan lisää.
Sillä välin kun kastike valmistuu,
leikkaa maksa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja poista mahdolliset suonet
sekä kalvot. Leikkaa viipaleet muutaman suupalan kokoisiksi ja taputtele ne
kuiviksi. Kaada isoon muovipussiin vehnäjauho, suola sekä valkopippuri ja
ravista kaikki sekaisin. Lisää maksanpalat, sulje pussi tiiviisti niin että
pussiin jää mahdollisiman paljon ilmaa ja ravista kunnes kaikki maksanpalat on
jauhottuneet. Kaada palat lautaselle ja ravistele ylimääräinen jauho pois.
Kuumenna paistinpannulla voita ja kun kuuma voi on lakannut kuohumasta,
ruskista siinä maksanpalat. Älä täytä kerralla koko pannua ja varo paistamasta
paria minuuttia kauempaa. Maksan tulee ruskistua kunnolla pinnalta, mutta jäädä
sisältä roseeksi. Jos maksa ehtii kypsyä sisältä harmaanruskeaksi, sen maku
muuttuu ikävän tunkkaiseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti