Vuokaruokaan upotettuna kasviksia tulee syödyksi enemmän kuin huomaakaan. Munakoiso, tomaatti ja kesäkurpitsa kutistuvat niin pieneksi, että suositusten ”puoli kiloa päivässä” hupenee melkein yhdellä aterialla. Monet inhoavat munakoisoa siksi, että siitä tulee kypsennettynä jotenkin vetelän ja limaisen tuntuinen, mutta oikealla esikäsittelyllä tämä ”limaisuus” on helppo välttää. Reseptistä riittää neljälle.
Munakoiso-jauhelihavuoka
2 isoa munakoisoa
1 iso kesäkurpitsa
4-5 isoa luumutomaattia (tai puoli kiloa
pienempiä)
ruokaöljyä
hienoa merisuolaa
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä
2 rkl voita
1 tl kuivattua oreganoa
0,5 tl kuivattua timjamia
0,5 tl kuivattua basilikaa
1 iso punasipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g naudan jauhelihaa
1 iso (125 g) Mozzarella Bufala (helpoiten saatavilla ”Pirkan
parhaat”)
0,5 dl hienonnettua lehtipersiljaa
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen
kiertoilmalle. Ota esille kaksi uunipeltiä ja peitä ne leivinpaperilla.
Leikkaa munakoisot noin puolen sentin paksuiksiksi viipaleiksi ja upota viipaleet jääkylmään veteen 10-15 minuutiksi. Tämä (taikatemppu?) estää munakoisoa imemästä liikaa öljyä ja lötkistymästä pilalle kypsennettäessä. Taputtele sitten viipaleet kuiviksi, levitä ne vierekkäin uunipellille leivinpaperin päälle ja sivele tosi ohuelti ruokaöljyllä. Ripottele lopuksi munakoisoviipaleiden päälle hiukan hienoa merisuolaa. Työnnä pellit uuniin ja kypsennä kasvisviipaleita 30-40 minuutin ajan.
Sillä välin kun kasvikset kypsyvät,
kuori punasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja
leikkaa nekin hienoksi. Sulata paistinpannulla voi, lisää kuivamausteet sekä
sipulikuutiot ja kuullota matalalla lämmöllä niin kauan että sipuli alkaa
pehmetä. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä hetken aikaa. Kaada mausteet
pannulta hetkeksi jäähtymään. Ruskista sitten jauheliha kuumalla pannulla kahdessa
erässä ja kun kaikki nämä ovat valmiit, yhdistä sipuli-mausteseos sekä
jauheliha ja lisää pannulle pari desiä kiehuvaa vettä. Hämmentele aineksia sen
verran että enin neste haihtuu. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Ota pellit ulos uunista ja muuta
uunin lämpötila 225 ylä-alalämmöksi. Vuoraa noin 20x30 cm uunivuoka
leivinpaperilla. Levitä vuokaan puolet munakoisoviipaleista ja sen päälle
puolet jauhelihaseoksesta. Jauhelihan päälle kesäkurpitsa- ja tomaattiviipaleet
ja sitten loppu jauhelihaseos. Peitä ainekset munakoisoviipaleilla ja tiivistä
ainekset kevyesti painelemalla. Revi pinnalle Mozzarella Bufala pieninä
paloina, laita vuoka uuniin ja kun mozzarella noin 15-20 minuutin kuluttua on
sulanut, ruoka on valmista. Viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti