Rapeat grissinit valmistuvat lähes huomaamatta siinä sivussa kun keittiössä tekee jotain muuta. Italialainen leipätikkutaikina vaivautuu koneessa ja kohoamisen jälkeen se vain maustetaan, muotoillaan tikuiksi ja paistetaan pikaisesti. Yllättävän pikaisesti nämä myös katoavat leipäkorista. Näitä pitäisi muistaa leipoa useammin…
2 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
4 dl vehnäjauhoa
1 tl hienoa merisuolaa
1 dl raastettua parmesaania
2 rkl hyvää oliiviöljyä
0,5 tl karkeaa merisuolaa
0,5 tl sipulijauhetta
1 tl kuivattua oreganoa
0,5 tl fenkolinsiemeniä
sopivasti chilihiutaleita
Sekoita kulhossa vesi, hiiva sekä
sokeri ja odota 10 minuuttia kunnes hiiva herää. Sekoita keskenään vehnäjauho,
hieno merisuola sekä parmesaani ja sekoita se nesteen joukkoon. Kaada pinnalle
oliiviöljy ja alusta taikina yleiskoneessa (taikinakoukku) noin 12 minuuttia.
Valmiin taikinan pitäisi nyt olla pehmeää ja notkeaa, mutta ei takerru sormiin.
Valmiin taikinan pitäisi nyt olla pehmeää ja notkeaa, mutta ei takerru sormiin.
Taputtele taikina noin 10 x 30 cm
levyksi, peitä tuorekelmulla ja anna kohota tunnin ajan.
Hierrä mausteet morttelissa
hienojakoiseksi jauheeksi sillä välin kun taikina kohoaa. Laita uuni lämpiämään
220 asteeseen.
Kauli kohonnut taikina hiukan
matalammaksi ja jaa se keskeltä kahtia, sitten molemmat puoliskot edelleen
keskeltä kahtia ja sama vielä kerran. Nyt pöydällä on 8 (aika liki samankokoista?) taikinapalaa,
jotka jokainen leikataan vielä kolmeen suunnilleen samankokoiseen osaan > yhteensä 24
pientä pötköä. Sirottele mausteseos taikinapötköjen päälle ja ala rullata
niistä pitkiä grissinejä. Ihan viimeksi rullaa grissinit kierteelle siten että
vasemmalla kädellä rullaat taikinan toista päätä itseäsi kohti ja toista päätä oikealla
kädellä ulospäin. Nyt mausteseos näkyy kierteenä grissinin pinnalla.
Asettele uunipellille leivinpaperille
12 grissiniä parin sentin päähän toisistaan ja työnnä pelti uuniin kuudeksi
minuutiksi. Kuuden minuutin kohdalla avaa luukku ja käännä leipätikut leivinpaperilla
yläpuoli alaspäin jotta molemmat puolet saavat hyvän värin ja paista vielä
toiset 6 minuuttia. Tarkkaile grissinien väriä ettei pääse kärähtämään. Paista sitten
toinen pellillinen samoin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti