Kun viime viikolla selailin uusinta kirjaostostani,
keittiömestari Markus Maulavirran painotuoretta keittokirjaa ”Unohtuiko jotain?”,
en voinut olla ajattelematta miten hienoja, perinteisiä raaka-aineita suomalaisilla on
käytettävissään. Valitettavasti taito ja ymmärrys käyttää niitä alkaa hävitä, ja
siihen Maulavirta yrittää meitä herätellä. Kirjassa kerrotaan siis suomalaisesta liharuoasta
nose-to-tail, vähän aliarvostetuista kaloistakin sekä kasviksista, jotka trendikkyydessä
häviävät avokadolle, bataatille tai maitohorsmalle. Maulavirta kyselee myös kanojen perään. Kyllähän se kieltämättä panee miettimään, jos kaupassa on broilerinlihaa joka lähtöön, mutta sadattuhannet munintakanat päätyvät reilun vuoden ikäisinä minkinrehuksi tai Honkajoelle poltettavaksi - ja samanaikaisesti tiedostavissa piireissä hoetaan mantraa ruoan eettisyydestä?
”Unohtuiko jotain?” rohkaisee hyödyntämään eläimistä muutakin
kuin sisäfileen ja jauhelihaa. Sisäelimetkin ovat nykyisin lähes unohdettu
raaka-aine. Maksaa tosin syödään vähän vielä kaupan valmismaksalaatikossa.
Riista on Maulavirran ehdoton lempilapsi ja riistalle kirjassa annetaan monia
loistavia reseptejä. Riista tässä kirjassa ei tarkoita vain hirveä ja
satunnaista metsäjänistä tai rusakkoa, vaan muitakin, kuten karhua, tai räkättirastasta jonka rintafilee on Etelä-Euroopassa todella arvostettua ruokaa, tai vaikka oravaa, joita kyllä edelleen metsästetään, mutta hyvät lihat haaskataan tunkiolle. Nyt ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä
johtopäätöksiä ja kamalasti pöyristyä söpöjen eläinten tappamisesta, vaan itse lukea Maulavirran kirjasta mitä, miksi ja miten.
Maulavirta jaksaa uskoa siihen, että vaikka useimmille meistä vesi tulee
hanasta, sähkö töpselistä ja ruoka kaupasta, ihan kaikki suomalaiset eivät
vielä ole kokonaan erkaantuneet luonnosta. "Unohtuiko jotain?"on vastaisku ruokahipsterismille.
Kirjan esittelytekstin sanoin:
Pitkän linjan ruokavaikuttaja ja eränkävijä Markus Maulavirta
tökkää etusormellaan hyvinvointimaksaamme. Markus tarjoaa resepteillään
virikkeitä raaka-aineiden maksimaalisen hyödyntämiseen. Kirjan tavoitteena on
palauttaa ruokaympyräämme ympäristöaktiiviseen suuntaan.
Itsenäisyyspäivän blogipäivityksen kuvat on valokuvattu
”Unohtuiko jotain?” –keittokirjan aukeamilta ja julkaistu kuvituksena Markus
Maulavirran luvalla. Alkuperäiset kuvat Tuukka Kouri.
Tästä eteenpäin Maulavirta ei ole vastuussa tekstin sisällöstä, vaikka hänen uusi keittokirjansa siihen antoikin alkusysäyksen:
Kun seuraa suomalaista, voimakkaasti polarisoitunutta
ruokakeskustelua, voisi luulla että ainakin puolet suomalaisista ei syö
mitään muuta kuin pelkkää lihaa. Lautasella lihaa aamusta iltaan, ammusta
possuun, ja palanpainikkeeksi litratolkulla täysmaitoa. Toisaalla
äänenvoimakkuudesta voisi tehdä sellaisen johtopäätöksen, että 98%
suomalaisista on vegaaneja tai ainakin aikoo ryhtyä sellaiseksi. Hupsista, 50%
+ 98% = 148% , tässä täytyy olla jokin laskuvirhe?
Aloitetaan vaikka siitä 98 prosentista vegaaneja. Tosiasiassa
tutkimusten mukaan alle 4% suomalaisista on kasvissyöjiä ja heistä vain vajaa
puolet täysvegaaneja. Metkaa, miten aatteen ääni voimistuu kun sopiva media saadaan
kytkettyä siihen vahvistimeksi ja suodattamaan pois kaikki soraäänet.
Vajaa kaksi (<2) prosenttia kääntyy näennäisesti vastakohdakseen :) Suomalaisia on moneen kertaan haastateltu (mm.
LuKe, Kantar TNS) lihansyönnistä ja lihankulutuksen pienentämisestä.
Mielenkiintoista näissä tuloksissa on se, että vaikka gallupit ennustavat
radikaalia lihankulutuksen vähenemistä, tilastojen mukaan lihan kokonaiskulutus on vain
lisääntynyt. Ainoa selitys on siinä, että ihmiset haluavat esittää haastattelijalleen hyveellistä
pyhimystä ja kertoa mitä luulevat haastattelijan ehkä haluavan
kuulla. Vähän samoin kuin facessa tai instassa kerrotaan kiiltokuvatarinoita,
vaikka todellisuus on usein paljon raadollisempi. Toinen osa selitystä voi olla
se, että kaikki eivät jaa täysin samaa käsitystä siitä, mitä tarkoittaa liha.
Osa haastateltavista on nimittäin ilmoittanut olevansa vegaani ja kuitenkin syövänsä
broileria. Siipikarjan kulutus Suomessa onkin kolmekymmentäkertaistunut viimeisten
50 vuoden aikana ;)
En nyt mutise siitä, miten vegaanituotteet yritetään naamioida
lihan näköisiksi. Jokainen saa syödä pihvin tai vaikka naapurin marsun muotoon
prässättyä lisäaineporkkanaa, jos tulee siitä autuaaksi, mutta maitotuotteet ovat
oma kiinnostava lukunsa. Luin taannoin faktoja maitotuoteimitaatioiden
tuotesisällöstä. Aidossa lehmäperäisessä kuohukermassa on kermaa ja nykyisin
myös karrageenia stabilaattorina, ja maustamaton lehmäperäinen jogurtti tai
rahka sisältää yleensä pelkkää maitoa ja hapatetta. Sen sijaan vaahtoutuvat ja
hapanmaitotuotteita imitoivat kasvistuotteet sisältävät pääasiassa vettä,
suolaa, sokeria ja keskimäärin 11 eri lisäainetta, osassa myös palmuöljyä (jota
on nykyisin halpana rasvana jopa pakastetuissa piparkakkutaikinoissa!). Ravintosisällöistä jokainen voi itse lukea ja verrata niitä toisiinsa. Kukin
tekee omat valintansa sen suhteen, miten prosessoitua ruokaa haluaa syödä. Onko ruokatehtaassa tunnistamattomaksi prosessoitu papu parempi ja terveellisempi eväs kuin papu pellolta
kattilan kautta pöytään?
Onko Maailmanloppu Mansikin syytä? |
Mutta niistä ”kauheista lihansyöjistä”!? Niistä, jotka rasva
suupielestä valuen repivät eläinten luista kaiken siitä irtoavan, niistä joiden
makkara on täynnä nitriittiä ja niistä, jotka eivät ymmärrä pakollisten
kasvisruokapäivien autuaaksi tekevää idealismia?! Auts. Onpa melko
mustavalkoista ajattelua? Olisiko siellä jossain mustan ja valkoisen välillä nähtävissä mitään harmaan sävyjä? Ihmisen elimistö kun nyt vaan sattuu olemaan erittäin hyvin soveltuva nimenomaan
sekaravinnolle, siis myös lihansyönnille, ja kun eläin teurastetaan, siitä
todellakin tulisi hyödyntää kaikki mahdollinen luita myöten. Hävikistä herkuksi.
Metsästys puolestaan on tärkeää riistanhoitoa, josta voisi jutustella vaikka
viikon, mutta ei siitä nyt sen enempää.
Mutta ei kai kukaan, ei edes pahin tahallaanväärinymmärtäjä, tosissaan kuvittele kenenkään, edes karppaajan, tässä
maassa elävän pelkällä lihalla. Älkää nyt
viitsikö tekeytyä yksinkertaisiksi. Lautasella on kyllä kasviksia, perunaa, pastaa tai riisiä hiilarina
ja yleensä myös tuoresalaattia. Salaatin ja kasvisten laadusta tai määrän riittävyydestä
voidaan toki aina keskustella, mutta se ei näytä olevan pääasia silloin kun
Mansikista yritetään tehdä maailmanlopun syntipukkia.
Ilman Mansikkia maataloudelle käy lopulta huonosti.
Keinolannoitteiden on nimittäin todettu köyhdyttävän maaperää ja
uusiutuvalla ruohoenergialla toimiva Mansikki on parempi lannoitetehdas. Sen lisäksi, että
Mansikki lannoittaa kasvikset, siitä saadaan laadukasta proteiinia, lihaa sekä
maitoa, joka sisältää elimistöön hyvin imeytyvää ja elintärkeää kalsiumia. Maidosta sitten tietysti edelleen maitojalosteita kuten juustoa. Jos ihminen on sitä
mitä hän syö, niin itse asiassa Mansikkiakin voitaisiin ajatella ekotekona ja nurmirehun
kautta jalostuneena kasvisruokana. Naudanlihan maailmanlaajuisista päästöistä
puhuminen on peittänyt alleen sen, että Suomessa tuotanto lukeutuu maailman
vähäpäästöisimpiin. Mansikin röyhtäilemä metaani on osa hiilenkiertoa. Se muuttuu
nopeasti pitkäkestoiseksi hiilidioksidiksi, jota sitten taas (nurmi)kasvit
käyttävät yhteyttämiseensä. Kotimainen nautakarja, lihan ja maidon tuotanto,
auttaa luonnon monimuotoisuuden ylläpidossa. Suomen etuna on myös soijattomuus,
koska soijan tuotanto voi heikentää viljelymaissa luonnon monimuotoisuutta ja
aiheuttaa merkittäviä kasvihuonekaasupäästöjä.
Mansikin osalta löysin mielenkiintoisia ja ihan virallisia
tilastoja ruoan kulutuksesta Suomessa.
Vuodesta 1970 vuoteen 2018 naudanlihan kulutus per henkilö on
vähentynyt 20,9 kilosta 19,3 kiloon ollen suurimmillaan 24,7 kg vuonna 1975. Luvuista tulee vähentää 50% nahan sekä luiden painona ja
valmistushävikkinä eli todellinen lautaselle päätynyt määrä naudanlihaa on
10,5kg (1970) 200g/viikko,
10,5kg (1970) 200g/viikko,
12,8kg (1975) 246g/viikko
9,7kg (2018) 186g/viikko.
9,7kg (2018) 186g/viikko.
Vuodesta 1970 vuoteen 2018 maidon kulutus Suomessa henkeä
kohden on vähentynyt noin 240 kilosta alle 120 kiloon eli 50 vuodessa alle
puoleen.
Ei luulisi olevan syytä valittaa liiasta kulutuksesta? Suomalainen lihan kokonaiskulutus on muutenkin alapuolella EU:n keskitason.
Näin itsenäisyyspäivänä voisi uhrata muutaman ajatuksen suomalaisen
ruoan puhtaudelle ja suomalaiselle ruokakulttuurille, vaikka monet eivät
tunnusta sellaista tässä maassa olevankaan. Mutta kyllä meillä on, kun vaan
osataan laittaa ruokaa vuodenaikojen ja satokausien mukaan, kun suositaan
kotimaista lihaa, riistaa, kalaa ja kasviksia, kun ostetaan lähiruokaa, ja kun
edes joskus laitetaan ruokaa yhdessä ja nautitaan siitä ilman kiirettä ja ilman
somea.
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!
Kiitos tästä loistavasta postauksesta ja upeasta kirjavinkistä!
VastaaPoistaMeillä syödään tänä itsenäisyyspäivänä itse lähijärvestä kalastetusta hauesta tehtyjä kalapullia ja omassa maassa kasvaneista perunoista tehtyä muusia. Yksinkertaista, mutta herkullista ruokaa!
Hyvää itsenäisyyspäivää!
Hyvin perusteltu! Juuri näitä asioita mietiskelen itsekin liki päivittäin, melkeinpä sanasta sanaan. Lihankorvikkeissa mietin myös tuotantolinjaa: harvassa edes pääraaka-aine on kotimainen, tuotanto on jossain, ja kuitenkin tuotetta myydään kotimaisena innovaationa. Pidänkin kunniakysymyksenä tarjota ruokavalioissaan hyvin sekalaiselle seurakunnalleni hyvää kasvisruokaa nyhtökauraa näkemättömistä ainesosista. Se on luovuuskysymys. Minulle isoin ongelma on houkutukset, kun on kerran maistanut hyvää avokadoa, sitä tulee kaupasta kannettua vaikka kuinka tietää ilmastovaikutukset, ja sen, että mokomista puolet on ostettaessa raakoja ja toinen puoli homehtuu pöydälle ennen kuin ne ehtii syödä!
VastaaPoistaHyvin kiteytetty artikkeli.
VastaaPoistaErinomainen teksti, kiitos. Itseäni ihmetyttää, miten kasvissyöjät voivat inhota kasviksia niin paljon, että syövät ne kuoliaaksi prosessoituina. Kasvikset ovat parhaimpia lähellä tuotettuina, sesongin mukaisina ja mahdollisimman vähän käsiteltyinä. Ei niistä tarvitse nyhtää proteiineja irti ja muokata nakin muotoon. Härkäpapu on tavattoman hieno raaka-aine, jota ei tarvitse kuin keittää muutama minuutti ja tarjota mintun ja chilin kanssa tai muussata taikinaksi, maustaa jeeralla ja pyöräyttää falafeleiksi.
VastaaPoista@ marketta
VastaaPoistaHauki on todella hyvä ja ihan surkean aliarvostettu kala Suomessa, kun Ranskassa hauki on gourmetia.
@ Sohvi
Niinpä. Jos noissa lihankorvikkeissa olisi edes samat ravintoaineet mitä lihassa, niiden olemassaolon voisi ymmärtää, mutta kun ei ole. Se on vähän sama kuin koristelisi ruoan tillitöyhdöllä, mutta oikean tillin sijasta leikkaisi sen koristeen vihreästä paperista.
@ Markus Maulavirta
Kiitos kommentista. Tuon kaltaisia keittokirjoja pitäisi ilmestyä joka viikko :)
@ Ulla
Sinulla on ihan uusi näkökulma asiaan :D Inho kasviksia kohtaan voi johtaa kasvisten "tappamiseen" :D :D :D Loistavaa. Sinun täytyy myydä tuo ajatus jollekin ravintotieteen tutkijalle :)
Kasvisruoka saisi todellakin olla ihan rehellistä kasvisruokaa ilman että sitä pitää naamioida joksikin muuksi tai antaa sille liharuokaan viittaava nimi. Falafel on hyvä esimerkki siitä miten kasvisruoka on ihan oma juttunsa eikä sitä ole ollut tarpeen naamioida nimellisesti lihaksi.
Sen verran noista kasvisruuista, että aika moni lihankorvikkeistahan valmistetaan nimenomaan sekasyöjät tähtäimessä, useimmille kasvissyöjille vaikuttaa onneksi kelpaavan kasvis myös ilman "prosessilla tappamistakin". En sano tätä sillä, ettei vegaanikin voisi joskus kaivata vihistä lauantai-iltana. Luultavastihan nyhtökaurat ja muut ovat nyt vähän samassa asemassa, kuin lenkkimakkara ilmestyessään: "laiskat" tuomitaan ja kiistellään terveyskysymyksistä, ennen pitkäähän ne ovat silloin tällöin arkipäivän pelastussuunnitelma. Tosin lenkkimakkara on parempaa, mutta siitä syytän suolanhimoani.
VastaaPoista