Viikon soppa on gorgonzolalla maustettu
ja soeutettu cashew-kukkakaalikeitto. Kukkakaali
on siitä kätevä kasvis, että sen voi käyttää kokonaan, lehdet, kannan ja
kukinnot. Sinne sopan joukkoon muusaantuu kaikki eikä tarvitse tuskailla
raaka-ainehävikin kanssa. Ateriaa tukevoittamaan lisäsin leipälautasille edelliseltä illalta jääneet suolaiset vohvelit, joiden päälle gratinoin grillattua kanaa.
Gorgonzolalla maustettu cashew-kukkakaalikeitto
(neljälle)
3 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
2 tl tuoretta timjamia
1 dl valkoviiniä
1 - 1,2 kg painoinen kukkakaali tai
pari pienempää
2 dl cashewpähkinöitä
1 tl suolaa
ripaus cayennea
12 dl kasvislientä
2 rkl kermaa
100 g gorgonzolaa tai muuta hyvää
sinihomejuustoa
mustapippuria
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl limettimehua
viimeistelyyn
kukkakaalia
cashewpähkinöitä
hiukan oliiviöljyä ja ripaus suolaa
sumakkijauhetta
Kuori sipulit ja leikkaa ne pieniksi
kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne. Halkaise kukkakaali ja
leikkaa kukinnoista ensin parikymmentä kappaletta noin 3 mm ohuita pieniä
viipaleita keiton viimeistelyä varten ja laita ne odottamaan. Leikkaa loput
kukkakaalista (myös vihreät lehdet) suunnilleen peukalonpään kokoisiksi
kuutioiksi.
Kuumenna soppakattilassa 3 rkl
oliiviöljyä ja kaada joukkoon sipulikuutiot, valkosipuli, laakerinlehdet ja
timjami. Kuullota sipuleita matalalla lämmöllä välillä hämmennellen noin 15
minuutin ajan. Varo ettei sipulit ruskistu. Lisää sitten valkoviini ja kun se
on possahtaen haihtunut, lisää kukkakaalikuutiot sekä cashewpähkinät ja välillä
sekoitellen hauduttele kasviksia kannen alla noin 20 minuuttia. Pidä lämpö tosi
pienellä ettei kasvikset kärähdä. Lisää sitten suola sekä cayenne ja sekoita
hyvin. Lisää kasvisliemi ja anna keiton hautua kannen alla 40-45 minuuttia hiljalleen
poristen kunnes kukkakaali alkaa hajota ja cashewpähkinät ovat täysin pehmeitä.
Laita pieneen kulhoon kerma sekä
gorgonzola pieninä paloina. Kuumenna mikrossa sen verrran että kerma lämpenee
ja juusto sulaa kerman joukkoon.
Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä
ja laita pienet kukkakaaliviipaleet siihen ruskistumaan. Paahda pannulla myös
pari kourallista cashewpähkinöitä. Mausta ne kaikki lopuksi ripauksella suolaa
ja levitä talouspaperin päälle jäähtymään.
Kun keitto on kiehunut ja kukkakaalit
sekä cashewit ovat täysin pehmeitä, poimi laakerinlehdet pois ja soseuta keitto
sauvasekoittimella. Siihen saa jäädä pieniä sattumia. Sekoita keiton joukkoon gorgonzolakerma,
vaahterasiirappi, limettimehu sekä ripaus mustapippuria, tarkista suolan
riittävyys ja kuumenna vielä kerran kiehumispisteeseen. Vaahterasiirappi ja
limettimehu tasoittavat kukkakaalin vihreiden lehtien hienoista kitkeryyttä.
Lautasella viimeistele keitto
paahdetuilla cashewpähkinöillä sekä kukkakaaliviipaleilla ja lopuksi hiukan
sumakkijauhetta.
Pienellä lautasella ”leipänä” on pikaisesti
leivänpaahtimessa lämmitetty suolainen vohveli, jolle on kasattu grillattua
broileria. Sen päälle on kaadettu seosta jossa on vatkattua kananmunaa, tilkka gorgonzolakermaa ja parmesaaniraastetta. Lopuksi vohveleita on gratinoitu uunissa keskitasolla
225 asteessa noin 5 minuutin ajan, jolloin munaseos broileripalojen päällä on kypsynyt
ja vähän ruskistunut.
Vau, mikä keitto! Menee ehdottomasti kokeiluun.
VastaaPoistaKukkakaali on ihan mahtava kasvis. Mutta älä unohda tuota gratinoitua kanavoikkua ;)
VastaaPoista