Vieläkö mietit mitä laittaisit itsenäisyyspäivän jälkiruoaksi? Omenapiirakka ja jäätelö sopivat hyvin yhteen.
Itsenäisyyspäivän päivälliselle nämä voidaan parannella vielä hiukan
juhlallisempaan muotoon. Paitsi maailman huippuravintoloissa, myös eri ulkomaisissa kokkiohjelmissa käytetään joskus
tonkapapua (jälki)ruokien maustamiseen ja minä onnistuin löytämään niitä
Hakaniemen Ekolosta. Tottahan heti piti kokeilla, miten tonkapavun maku sopisi
vanhoihin resepteihin, ja sopihan se. Tonkapavun makua voisi kuvailla vaniljan, kanelin, neilikan, hunajan, lakritsin, karvasmantelin ja jopa muskottipähkinän yhdistelmänä. Tämä jälkiruoka oli lopulta paljon enemmän
kuin osiensa summa. Annokset eivät kuitenkaan synny ihan käden käänteessä, vaan osa
valmisteluista, kuten sokeriliemen keittäminen, täytyy tehdä jo edellisenä päivänä. Sokeriliemi säilyy jääkaapissa suljetussa astiassa jopa kuukausia, joten se mitä ei tässä tarvita, ei mene hukkaan. Vähän normaalia isommasta työstä huolimatta tulos on kaiken sen vaivan arvoista.
Tonkapapu-ranskankermasorbetti
600 g sokeria
500 g vettä
50 g glukoosisiirappia
sorbetti:
100 g kuohukermaa
puolikas tonkapapu raastettuna *)
200 g ranskankermaa eli creme
fraichea
200 g sokerilientä
1 liivatelehti (paino 2 g)
Kaada sokeri, vesi sekä
glukoosisiirappi kattilaan ja keitä sokeriliemeksi. Sekoita ainekset hyvin ja
kun liemi alkaa poreilla, anna sen kiehua matalahkolla lämmöllä noin 104-asteiseksi.
Tähän kuluu aikaa noin 15-20 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja jäähdytä
sokeriliemi ennen käyttöä.
Sekoita keskenään kuohukerma sekä
raastettu tonkapapu ja kuumenna kiehuvaksi mikrossa. Anna seoksen jäähtyä ja
makuuntua tunnin ajan, siivilöi tonkapapuraaste pois kermasta ja jäähdytä kerma
jääkaappikylmäksi. Sekoita huolella keskenään tonkapavulla maustettu kerma,
ranskankerma sekä sokeriliemi. Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen noin
5 minuutiksi. Ota muutama lusikallinen sorbettimassaa ja kuumenna se mikrossa
lähelle kiehumispistettä. Purista liivatteesta ylimääräinen vesi ja liuota se
kuumaan nesteeseen. Sekoita sulatettu liivate huolella sorbettimassan joukkoon
ja kaada seos jäätelökoneeseen. Pyöritä massa koneessa sorbetiksi jäätelökoneen
ohjeen mukaisesti. Tässä vaiheessa massa on vielä liian löysää pyöritettäväksi
palloiksi eli kun sorbetti on valmista, siirrä se pakasterasiaan ja laita vielä
pakastimeen kohmettumaan muutaman tunnin ajaksi.
*) Tonkapavun sijasta sorbetin (vai pitäisikö tätä kutsua serbetiksi kun tässä on maitotuotteita?) voi maustaa vaniljalla.
*) Tonkapavun sijasta sorbetin (vai pitäisikö tätä kutsua serbetiksi kun tässä on maitotuotteita?) voi maustaa vaniljalla.
Omenapiirakka
1 ohut iso voitaikinalevy (Lidl puff
pastry)
8-12 pientä omenaa
(2 tl sitruunahappoa)
0,5 dl valkoista kidesokeria
0,5 dl ruokokidesokeria
1 tl kanelia
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa
40-50 g jääkylmää voita
Kaada sitruunahappo isoon kulhoon ja
lisää 2 dl vettä. Sekoita ainekset sauvasekoittimella. Lisää sitten vielä 8 dl
vettä ja sekoita. Upota omenaviipaleet tähän liemeen etteivät ne pääse ruskistumaan
ennen aikojaan.
Kuori omenat, poista siemenkota ja
viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Laita omenaviipaleet heti sitruunahappoliemeen.
Laita uunipellille ensin alumiinifolio ja sen päälle leivinpaperi. Levitä
voitaikinalevy leivinpaperin päälle tasaiseksi ja pistele se haarukalla. Laita
uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Nosta omenaviipaleet vähän kerrallaan
laakealle lautaselle ja kuivaa ne talouspaperilla taputtelemalla. Asettele
viipaleet voitaikinalevylle osittain päällekkäin tasaisiin riveihin. Kun koko
taikina on omenaviipaleiden peitossa, sekoita keskenään sokerit, kaneli sekä
vaniljajauhe ja ripottele se tasaisesti piirakan päälle. Lopuksi raasta voi karkealla
raastimella päällimmäiseksi niin että sitä on vähän joka puolella.
Paista piirakkaa 200 -asteisen uunin
keskitasolla 30-40 minuuttia. Kun piirakka on valmis, anna sen jäähtyä hetki ja
nosta se sitten pois uunipelliltä jäähtymään huoneenlämpöiseksi.
Tonkapapu-kauracrumble
25 g voita
1,5 rkl ruokokidesokeria
1,5 rkl valkoista kidesokeria
3 rkl kaurahiutaleita
3 rkl vehnäjauhoa
puolikas tonkapapu raastettuna *)
Sulata paistinpannulla voi ja lisää
sokerit. Sekoita ja anna sokerin sulaa. Lisää sitten kaurahiutale-jauho-tonkapapuseos
ja paahda muruseosta keskilämmöllä koko ajan puuhaarukalla sekoitellen. Kun
seos alkaa kuivahtaa, ota pannu pois liedeltä ja kumoa pannun sisältö laakealle
lautaselle jäähtymään. Varo paahtamasta liian pitkään ettei sokeri pala! Muruseos
on käyttövalmista kun se on jäähtynyt.
*) Tonkapavun sijasta crumblen voi maustaa vaniljalla.
*) Tonkapavun sijasta crumblen voi maustaa vaniljalla.
Paahdettu marenki
1 munanvalkuainen (koko L, noin 37 g)
3-4 rkl valkoista kidesokeria
Laita vatkauskulhoon valkuainen sekä
0,5 rkl sokeria ja vatkaa sen verran että valkuainen alkaa vaahtoutua. Jatka
vatkaamista ja lisää sokeria ruokalusikallinen kerrallaan kunnes vaahdosta
muodostuu kovia, muotonsa pitäviä huippuja vatkainta nostettaessa.
Annosta rakennettaessa marenkia
nostetaan lautaselle pingispallon kokoinen kokkare, painetaan se hiukan
matalammaksi ja lopuksi kuvioidaan jollain sopivalla apuvälineellä painamalla
jotta vaahtoon muodostuu eri korkuisia kohtia. Lopuksi vaahdon korkeimmat
kohdat paahdetaan tummemmiksi kaasupolttimella.
Ensin lautaselle on levitetty hiukan uuniomenahilloa (oikealla) ja sitten on vuorossa marenki ja sen
paahtaminen. Omenapiirakan pala on asetettu näiden väliin. Lopuksi annokseen on
ripoteltu tonkapapu-kauracrumblea ja viimeistelty
tonkapapu-ranskankermasorbetilla.
Ei hitsi ku hyvännäköstä. Miten te maltatte mielenne annosta kootessa, ettei karkaa parempiin suihin ennen aikojaan? 😋
VastaaPoista:D Kiitos kommentista :D
VastaaPoistaÄlä kerro kenellekään, mutta aina täytyy "harjoitella" lautasellinen tai pari ennen kuin annos alkaa näyttää hyvältä ;)
Nam nam, nyt valuu ihan sylki:) Tonkapapua olen joskus maistanut hieman jäätelössä.
VastaaPoistaTonkapapu on aika metkan makuinen. Jäätelössä sen maku tulee tosi hyvin esille.
VastaaPoista