Lokakuu, Oktoberfest ja pretzelit kuuluvat yhteen. Lidlissä on
ihan ok pretzeleitä, vanhassa Stockan herkussa oli hitusen parempia ja siinä se
sitten olikin tämän maan pretzeltarjonta - paitsi että nykyisin niitä saa enää vain
Lidlistä, kun S-market Herkku on jättänyt pretzelit kokonaan pois valikoimistaan. En
ainakaan ole nähnyt niitä siellä moneen kuukauteen ja nyt on sentään lokakuu,
pretzelkuu! Ei siis auta muu kuin ryhtyä leipomishommiin.
Vanha pretzelreseptimme on vuodelta 2014 eikä siitä nyt tarvinnut
muuttaa kuin tuorehiiva kuivahiivaksi. Sen verran laiska emäntä olin kuitenkin,
että en viitsinyt alkaa pyöritellä näitä leipäsiä rinkelin muotoon, vaan tein
pelkkiä pretzeltikkuja. Pinnalta
rapeita, sisältä ihanan pehmeitä pretzeltikkuja, oktoberfestin ”virallisia”
leipiä.
(24 kpl)
100 + 500 g vehnäjauhoa
1,5 dl vettä
9 g (hiukan vajaa pussillinen) kuivahiivaa
1,5 dl maitoa
50 g voisulaa
2 tl ruokosokeria
1 tl suolaa
kastamiseen
1,5 l vettä
5 rkl ruokasoodaa
lisäksi
karkeaa merisuolaa
Sekoita keskenään 100 g vehnäjauhoa,
1,5 dl kädenlämpöistä vettä ja 9 g kuivahiivaa. Jätä seos hapantumaan noin 6 tunnin
ajaksi (saa olla kauemminkin, jos” yön yli” sopii paremmin
leivonta-aikatauluun).
Lisää sitten loput ainekset ja vaivaa
koneellisesti noin 10 minuuttia, käsin hiukan kauemmin.
Jätä taikina tunniksi tai pariksi
lämpimään paikkaan kohoamaan noin kaksinkertaiseksi.
Kun taikina on kohonnut,kaada se
työtasolle ja vaivaa sitä hetki käsin. Jaa taikina 24 osaan (kannattaa käyttää vaakaa), pyöritä paloista
14-15 cm pötköjä ja jätä ne pellille leivinpaperille kohoamaan noin puoleksi
tunniksi. Kun pretzelit ovat kohonneet,
kuumenna kattilassa vesi ja ruokasooda kiehuvaksi.
Upota jokainen pretzel kiehuvaan
emäksiseen liemeen hetkeksi (10-30 sekuntia) ja nosta ne sitten reikäkauhalla
takaisin leivinpaperille. Viillä katkoteräveitsellä tai partaterällä pötköihin
muutama viilto ja ripottele päälle karkeaa merisuolaa. Kypsennä pretzeleitä
uunissa 225 asteessa noin 15-16 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin
tummanruskea. Jäähdytä ritilän päällä.
Pretzel on parasta vasta leivottuna. Seuraavana päivänä se on jo aika kuivaa ja jos sen säilyttää muovipussissa, se pehmenee ja suolakiteet sulavat - molempi pahempi.
Pretzel on parasta vasta leivottuna. Seuraavana päivänä se on jo aika kuivaa ja jos sen säilyttää muovipussissa, se pehmenee ja suolakiteet sulavat - molempi pahempi.
Ai että! Yhden kerran olen leiponut pretzeleitä, se taisi onnistua joten kuten. Mutta Lidlistä minäkin ne kotimaassa noudan, ihan ok ovat. Olen taitava leikkaamaan koko kiehkuran halki, sitä taitoa perheessä on ihailtu asianmukaisesti. :D
VastaaPoistaKun ryhtyy leipomaan pretzeleitä, niitä tulee yhdestä pienestäkin taikinasta niin paljon että pitää olla syömässä sopivasti porukkaa, jottei jää mitään kuivumaan. Pretzelrinkelin halkaisu ei ole ihan läpihuutojuttu, joten asianmukainen ihailu sille taidolle täältäkin :)
VastaaPoistaHelsingin keskustassa Makkaratalossa on pretzel-kioski WETZEL’S PRETZELS.
VastaaPoistaOli, mutta ei ole enää.
VastaaPoista