Tuulihatutko vanhanaikaisia? Ei suinkaan. Television ruokaohjelmissa on ajoittain leivottu hiukan erilaisia, murotaikinapintaisia tuulihattuja, mutta resepti on yleensä ärsyttävästi jätetty enemmän katsojan arvailun varaan. Pienellä googlauksella löysin kuitenkin sopivia ulkomaisia ohjeita ( crumble choux buns tai crack bun ) ja ihan pakkohan oli kokeilla näiden tekemistä. Lopputulos oli yllättävän paljon parempi kuin perinteinen tuulihattu, maukkaampi, pulleampi ja sisällä enemmän tilaa täytteelle. Lisäksi tuulihatun pinnalle paistettavan makean murotaikinan voi tarvittaessa maustaa haluamallaan tavalla, jolloin leivonnaisen maku ei jää pelkän täytteen varaan.
Monin eri tavoin maustettavissa olevista makeista murotuulihatuista voisi tulla kova kilpailija donitseille, muffineille, kuppikakuille ja macaronseille. Minä maustoin puolet vadelma-valkosuklaalla ja toisen puolen Irish coffeella.
Täytettyjen tuulihattujen kannattaa antaa odotella jääkaapissa muutamia tunteja ennen tarjoilua, jotta maut ja kosteus ehtivät tasaantua. Muutoin tuulihatut säilyvät viileässä pari päivää elleivät tule syödyksi ennen sitä.
Niin, ja jos/kun jättää pois sen makean
murotaikinahatun, tuulihattujen sisään voi tietenkin pursottaa jonkin perinteisen suolaisen
täytteen. Nyt kuitenkin tehdään makeita murotuulihattuja.
Murotaikina (Crumble)
150
g kylmää voita pieninä kuutioina
180
g fariinisokeria
180
g vehnäjauhoa
ripaus
suolaa
Nypi
ainekset ryynimäiseksi seokseksi, minkä jälkeen taputtele aineksista pallo ja
kauli se leivinpaperille pari milliä ohueksi levyksi. Kaulimisen voi tehdä joko
kahden leivinpaperin välissä tai tupsuttamalla hiukan tomusokeria taikinan
pinnalle ettei kaulin tartu kiinni.
Laita
kaulittu taikina tasaisena levynä pakastimeen tai jääkaapin kylmimpään osaan
jähmettymään.
Leivottaessa
ota pyöreällä muotilla ohuesta taikinalevystä noin 10% pienempiä kiekkoja kuin
mitä on pursottamasi tuulihatun halkaisija. Aseta murotaikinakiekko vielä
paistamattoman tuulihatun päälle vaakasuoraan ja paista kuten normaali
tuulihattu.
Koska
leivoin kahta eri makua, tein kaksi puolikasta annosta murotaikinaa.
* Vadelma-valkosuklaatuulihattuja
varten korvasin puolet murotaikinan sokerista vadelma-valkosuklaa-makutomusokerilla.
Lisäksi laitoin jokaisen tuulihatun täytteen joukkoon yhden kokonaisen
vadelman.
* Irish
coffeen makuisten tuulihattujen murotaikinan maustoin parilla teelusikallisella
Nescafe espresso-pikakahvijauhetta.
Maustamiseen voi halutessaan käyttää myös kaakaojauhetta, matchaa, lakritsijauhetta tms ja täyte tietysti sen mukaan.
Maustamiseen voi halutessaan käyttää myös kaakaojauhetta, matchaa, lakritsijauhetta tms ja täyte tietysti sen mukaan.
Tuulihattutaikina (Pâte à Choux)
(tästä tulee yhteensä noin 100-120
tuulihattua)
320
g maitoa
320
g vettä
320
g voita
1
tl suolaa
4
tl hienoa sokeria
380
g vehnäjauhoa
640
g kananmunaa
Laita
kattilaan maito, vesi, voi, suola sekä sokeri ja kuumenna seos
kiehumispisteeseen. Nosta kattila liedeltä ja lisää vehnäjauho voimakkaasti
sekoittaen kunnes taikina on tasaista. Laita kattila takaisin liedelle ja
kuumenna koko ajan (puulastalla) sekoittaen kunnes taikina alkaa irrota
kattilan reunoilta ja pohjasta. Tähän menee muutama minuutti. Siirrä kiinteytynyt
taikina hetkeksi jäähtymään yleiskoneen kulhoon. Jäähdytys on tärkeää, sillä jos munia
taikinaan vatkatessa taikina on liian kuumaa, munat kypsyvät ennen aikojaan
ja tuulihatut jäävät ihan lättänöiksi. Kun taikina on hiukan jäähtynyt, laita kulho koneeseen ja sekoittimeksi lapavatkain.
Keskinopeudella vatkaamalla lisää taikinaan yksi muna kerrallaan kunnes
jäljellä on enää yksi. Kaavi kaikki taikina kulhon reunoilta ja tarkista
taikinan koostumus. Sen pitäisi olla helposti pursotettavissa, mutta kuitenkin tarpeeksi
jähmeää ja pitää muotonsa pursotettuna uunipellille. Jos taikina on liian kovaa
pursotettavaksi, vatkaa joukkoon se viimeinenkin muna.
Laita
uuni lämpiämään 180 asteeseen (ei kiertoilma!). Siirrä taikina pursotinpussiin,
jossa on kohtalaisen kokoinen, tavallinen pyöreäreikäinen tylla. Pursota
taikinasta leivinpaperoidulle uunipellille melko väljästi pieniä kekoja. Aseta
jokaisen keon päälle murotaikinasta leikkaamasi pyöreä kiekko. Juuri ennen
paistoa roiskaise uunin pohjalle tilkka vettä ja sulje luukku hetkeksi jolloin
vesi höyrystyy. Laita sitten pelti uuniin ja paista murotuulihattuja noin 30
minuuttia. Jäähdytä ennen täyttämistä.
Täyttämättömät tuulihatut voi pakastaa.
Täyttämättömät tuulihatut voi pakastaa.
Täytetyt
tuulihatut säilytetään jääkaapissa tarjoiluun asti.
Vadelma-valkosuklaatäyte / ganache
1
dl kuohukermaa
0,5
dl vadelmasosetta (ilman siemeniä)
2
rkl creme fraichea
tuoreita
vadelmia
Sulata
valkosuklaa kerman joukkoon, lisää vadelmasose sekä creme fraiche ja sekoita.
Laita seos jääkaappiin muutamiksi tunneiksi.
Kun
seos on kylmä ja hiukan jähmettynyt, vatkaa se sähkövatkaimella vaahdoksi.
Siirrä täyte pursotinpussiin ja pursota täytettä tuulihattujen sisään. Aseta
täytteen päälle vielä yksi tuore vadelma ja laita ”kansi kiinni”.
Irish coffee marenki-voivaahtotäyte / kreemi
200
g erikoishienoa sokeria
250
g huoneenlämpöistä voita
5
cl irlantilaista viskiä
1
rkl fariinisokeria
2
tl Nescafe espresso pikakahvijauhetta
Vatkaa
vispilällä valkuaisia ja sokeria ensin vesihauteessa kunnes sokeri sulaa ja
seoksen lämpö nousee 71 asteeseen. Ota kulho pois vesihauteesta ja jatka
vatkaamista sähkövatkaimella kunnes seos paksuuntuu paksuhkoksi marengiksi.
Lisää sitten huoneenlämpöinen voi ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa kunnes voi on täydellisesti sekoittunut marenkiin. Sekoita keskenään viski, sokeri sekä kahvijauhe ja
lisää se marenki-voivaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Siirrä maustettu täyte
pursotinpussiin ja pursota täytettä tuulihattujen sisään.
Marenkikreemiä voi käyttää myös täytekakkujen päällystämiseen.
Marenkikreemiä voi käyttää myös täytekakkujen päällystämiseen.
Näyttävät hurjan hyviltä:) Kiitos ohjeesta:)
VastaaPoistaOlivat todella hyviä, eikä yhtään liian makeita. Täytyy joskus kokeilla vielä jollain muilla makuaineilla.
VastaaPoista